Algemeen

Aangepast programma 4 en 5 mei

DENEKAMP - Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn in Denekamp, zoals overal in Nederland, allerlei activiteiten rondom 75 jaar vrijheid afgelast. Toch is het mogelijk om een zeer versoberd programma gestalte te geven. We maken 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

3 mei
Op zondag 3 mei is er in de Sint Nicolaaskerk, zoals elke zondagochtend in deze periode, een gebedsviering in een nagenoeg lege kerk. Deze viering zal op 3 mei in het teken staan van 75 jaar vrijheid; enkele leden van het themakoor Vivace verzorgen de zang en burgemeester John Joosten zal een woordje doen. Voor aanvang van de viering zullen 70 lichtjes ontstoken worden die symbool staan voor de 70 Denekampse oorlogsslachtoffers. Dit alles is vanaf 9.00 uur live te volgen of later terug te kijken via de website van Lumen Christi, www.parochielumenchristi.nl 
 
4 mei
Op het Sint Nicolaasplein staan 70 lege stoelen. Elke stoel symboliseert een Denekamps oorlogsslachtoffer. Zo vormen zij een indrukwekkend monument.
Bij het vrijheidsmonument worden 70 kaarsen ontstoken.
 
De Nationale Herdenking op 4 mei, waarop we burgers en militairen herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesmissies zijn omgekomen, vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats. Het college van burgemeester en wethouders zal bloemen leggen bij de verschillende oorlogsmonumenten in Dinkelland, aansluitend is er twee minuten stilte. Dit alles vindt plaats zonder publiek en zonder genodigden, conform de regels van de rijksoverheid en het RIVM rondom het coronavirus.
 
Oproep voor alle Dinkellanders
Evenals het nationaal comité worden alle blazers opgeroepen om om 19.58 uur het taptoe-signaal mee te spelen vanuit hun huis, in de tuin of vanaf het balkon. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur wordt iedereen opgeroepen om het eerste couplet van het Wilhelmus te zingen. Op YouTube zijn vele filmpjes te vinden waar je gemakkelijk mee kunt zingen. En voor wie de tekst niet meer helemaal kent:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje    
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
 
Vlag halfstok
In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei eenmalig de hele dag tot zonsondergang (ca 21.10 uur) halfstok. 
Alle Dinkellanders worden opgroepen om hetzelfde te doen, als teken van verbondenheid met alle slachtoffers en met elkaar. 
 
Kaarsen
Iedereen wordt opgroepen om vanaf 21.10 uur thuis een kaars te branden, ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje Zodoende kan de hele samenleving symbolisch met elkaar ‘verbonden zijn in licht’, denkend aan de prijs die is betaald voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken. 
 
5 mei
Op 5 mei wordt de nationale driekleur in top gehesen van zonsopgang (06.01 uur) tot zonsondergang (21.12 uur). Alle inwoners van Dinkelland worden opgeroepen om hetzelfde te doen, als teken van onze vrijheid. De beierclub zal de klokken van de Sint Nicolaaskerk luiden. In heel Dinkelland, in de dorpen en de steden in Twente zullen ’s ochtends om 8.00 uur de kerkklokken klinken als teken van dankbaarheid, dankbaar voor 75 jaar vrijheid. Vieren doen we dit jaar thuis in onze gezinnen. Zeker in deze periode waarin we beperkt worden in onze vrijheid, is het belang van vrijheid zo ontzettend voelbaar. 
 
“Laten we net zoals in de afgelopen tijd, ook op 4 en 5 mei onze saamhorigheid tonen: hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv, ontsteek het licht en spreek over vrijheid.”