Algemeen

Aanstreekelijk opent nieuwe winkel in Ootmarsum

OOTMARSUM - Een compleet aanbod aan Twentse streekproducten is sinds maandag 23 augustus beschikbaar aan de Dwarsstraat 3 te Ootmarsum. In de nieuwe winkel van Aanstreekelijk komen alle producten rechtstreeks van een van de ruim zeventig aangesloten boeren/producenten uit Twente.

Eerlijk en lokaal

Na de winkel in Delden is de winkel in Ootmarsum de tweede vesting van Aanstreekelijk. “Ootmarsum stond altijd al hoog op ons lijstje, dus toen de mogelijkheid zich voordeed hoefden wij dan ook niet lang na te denken” verteld eigenaar Koen Olde Hanter. Eind 2018 begon de uit de Lutte afkomstige Olde Hanter zijn concept met het openen van een winkel in Oldenzaal. “Voorheen werkte ik als consultant in Apeldoorn, maar het kantoor bleek uiteindelijk niets voor mij. Ik ben opgeleid tot milieukundige, dat heeft ook veel raakvlakken met het concept van Aanstreekelijk. Uit onderzoek bleek dat voor eerlijke en lokale producten vooral behoefte is aan fysieke verkooppunten en actie. Het doel is om lokaal voedsel op de kaart te zetten. Met Aanstreekelijk als dé plek voor Twentse streekproducten willen wij de schakel tussen boer/producent en consument zijn.”

“Een biefstuk uit Fleringen is minstens net zo lekker als eentje uit Argentinië”

De plannen van Aanstreekelijk zijn ambitieus. “Ik ben erg tevreden met waar we nu staan, maar er is absoluut nog veel te halen” verteld Olde Hanter. “Wij zijn ervan overtuigd dat ‘lokaal’ een enorme potentie heeft. Ik kom bijvoorbeeld net terug van vakantie uit Oostenrijk. Daar zie je van de horeca tot de supermarkt overal dat lokale producten gebruikt worden, dat kan hier ook. Het totale marktaandeel van het voedsel in Overijssel dat lokaal wordt geproduceerd ligt tussen de drie en vijf procent. Dat moet naar twintig procent. Boeren begeven zich momenteel in een lastige omgeving. Wij geloven dat lokaal de oplossing is. Een korte keten zorgt voor een eerlijke prijs voor de boer. Dit moeten we met z’n allen doen. Twente gaat altijd prat op het ‘noaberschap’. Door samenwerking valt hierbij nog veel winst te behalen. Bijvoorbeeld wanneer ook ziekenhuizen en cateraars ervoor kiezen om lokaal voedsel bij mensen op het bord te krijgen. Op een gemiddelde dag consumeren we in Twente nu nog voor 40.000 voedselkilometers. Dit terwijl er om de hoek ook van alles te halen valt. Waarom zou een biefstuk uit Argentinië geïmporteerd moeten worden terwijl dit ook in Fleringen geproduceerd wordt? Een biefstuk uit Fleringen is minstens net zo lekker als eentje uit Argentinië.” 

Twente to the max

In Ootmarsum is Aanstreekelijk erin geslaagd om een mooi team samen te stellen met hart voor de regio en producten. “Daar zijn we erg blij mee” verteld Olde Hanter. “Het is niet alleen het pakje melk wat je verkoop, maar ook het verhaal. Je verkoopt Twente. In onze winkels is alles wat je aanraakt gemaakt in Twente. Door het te kopen ondersteun je Twente en maak je Twente een stukje mooier, zeg maar ‘Twente to the max’. Online is het lastig om die beleving over te brengen. Je wilt het zien, proeven en ruiken. Bij de bezoekers moet een ‘wow-gevoel’ ontstaan: “Wat hebben we veel en wat een mooie regio”. Wanneer ze het thuis proeven moeten ze een herbeleving krijgen: “Dit had ik niet verwacht”.

Het Johannink

Vanwege de beleving en het toerisme past Ootmarsum perfect bij Aanstreekelijk. De winkel bevind zich in het nieuwe pand ‘het Johannink’. In navolging van Aanstreekelijk zullen op 6 september a.s. ook LokaaL, House of Merchant en De Twentse Proefkeuken hun winkel openen in het pand. Boven de winkels komen studio’s voor jongeren waarmee het pand een echte toevoeging voor Ootmarsum wordt. In 1930 was het Marinus Johannink die het pand opleverde waarna het lang dienstdeed als warenhuis voor de stad. Inmiddels in een modern jasje, wordt het Johannink tijdens de openingsdag op 6 september opnieuw geopend door de burgemeester. De oud eigenaar van het warenhuis zal hierbij ook aanwezig zijn om een woordje te doen.