Algemeen

Annette Brunninkhuis komt steeds dichter bij haar droom

OOTMARSUM - Op de plek waar Annette Brunninkhuis zich thuis voelt, komt haar droom steeds dichterbij. Daar aan de Schabosweg, op één van de mooiste plekjes op het Springendal, ligt het landgoed Oude Brunninckhuis. Op dat landgoed staat een prachtig huis op een steenworp afstand van de Duitse grens. In de jaren zeventig en tachtig woonde daar de bekende schrijver Jan Cremer. ‘Ik Jan Cremer’ huurde het huis van huisarts Sjef Essink, die een praktijk in Oldenzaal had. Deze kocht het in 1968.

“Wij hebben het in 1991 gekocht en in 1992 trouwden Gerard Brunninkhuis en ik om ons definitief op het Springendal te vestigen. We kregen op deze plek onze dochter Anne en zoon Toon. Mijn man vertelde altijd dat de grenspaal vlak bij ons huis precies in het centrum van Europa stond. We woonden naast mijn schoonvader, die geweldig trots was dat wij het huis terugkochten en het daardoor weer een onderdeel vormde van het Brunninkhuis landgoed. Ons leven kreeg een geweldige knauw toen mijn man plotseling stierf. De wereld op zijn kop en na al het verdriet toch proberen om het leven weer op te pakken. Ik koos voor mijn kinderen en dus verhuisden we naar Ootmarsum. Mijn droom, ook gevoed door de idealen van mijn ‘Gait’, terug naar het mooie het Springendal en het behoud van het landgoed Oude Brunninckhuis hebben me nooit losgelaten. Daarnaast ben ik trots dat ik boerenbloed in mijn aderen heb. In dat bloed zit tevens de liefde voor cultuurhistorie. Mijn streven is ook om ‘Gezondheid dichtbij’ de mensen te brengen,” vertelt Annette Brunninkhuis.

Deze drie componenten vielen samen en dat ging niet van de één op de andere dag. Ze hield beide voeten op de grond en werkte gestaag door om haar droom te realiseren. Op de huidige locatie aan de Schabosweg 4 blijkt dat deze drie issues te combineren zijn. “Deze plek leent zich er prima voor, want hier komen familiebanden samen en in ‘dit centrum van Europa’ ligt mijn hart. Ik ben mezelf en vanaf deze locatie verwezenlijk ik, op mijn manier, mijn dromen. Stap voor stap, op een nuchtere wijze, maar zeker met een doel om dit prachtige Oude Brunninckhuis landgoed in stand te houden,” licht Annette haar visie toe.

Goudschat Springendal

De goudschat op het Springendal zorgde voor een mogelijkheid om haar droom verder vorm te geven. “Die vondst van al die gouden voorwerpen bood mij een kans, want cultuurhistorisch hadden we al meerdere voorwerpen in ons bezit. De goudvondst bleek een prachtige aanvulling en die hebben we met beide handen aangegrepen. Gerben ten Buuren, één van de ‘gouden’ vinders’ is een buurman van mij en al in een vroeg stadium wist ik van deze vondst. Na het bekend worden heb ik met betrokkenen overlegd of er geen replica’s van de vondsten gemaakt konden worden. Dat bleek mogelijk en deze hebben inmiddels een prominente plek in één van onze vitrines gevonden. Er is echter nog veel mee te zien en alles wat we tentoonstellen wordt ook nog eens aangevuld met uniek filmmateriaal over het Springendal in de vorige eeuw”, beschrijft Annette Brunninkhuis in een notendop wat er te zien is.

Daar blijft het natuurlijk niet bij, want het landgoed Oude Brunninckhuis biedt nog veel meer. Buiten het gebouw wacht de bezoeker een ongerepte natuur met heide, bossen, akkers, houtwallen en de rust om helemaal tot jezelf te komen. Annette heeft ook daar een invulling aan gegeven door een vergaderruimte beschikbaar te stellen, die met recht uniek genoemd mag worden. Deze kan worden afgehuurd om in een natuurlijke omgeving grensverleggend te vergaderen. “Zo mag je dat wel noemen“, lacht Annette Brunninkhuis. “Een prachtige plek om anders dan anders te vergaderen. Daarnaast kan men de expositieruimte bezoeken en naderhand wacht de ‘Zondagse Boerenkamer’ en daar worden de bezoekers getrakteerd op allerlei Dinkelproducten in het kader van Gezondheid dichtbij,” geeft Annette aan wat er allemaal mogelijk is. 

Alles valt samen

Het is heel bijzonder dat al deze componenten samenvallen op deze locatie. Een droom, die stapje voor stapje wordt gerealiseerd en dat leidt tot een unieke plek op deze mooie locatie op het Springendal. De Dinkelproducten zijn op een verantwoorden wijze bereid en bakker Schabbink uit Saasveld speelt daarin een belangrijke rol. Ook Annette zelf is daar heel bewust mee bezig en dus kan men genieten van producten, die bereid zijn volgens een natuurlijk proces. “Van koekjes tot drankjes, alles is natuurgetrouw tot stand gekomen”, vertelt een zelfbewuste Annette Brunninkhuis.

 ‘Alles’ valt samen op deze plek op het landgoed Oude Brunninckhuis. Iedere zaterdag is het geopend voor belangstellenden tussen 11.00 en 17.00 uur aan de Schabosweg 4. Voor vergaderingen of andere meetings kan men altijd de website www.landgoedoudebrunninckhuis.nl raadplegen en een afspraak maken  info@landgoedoudebrunninckhuis.nl