Algemeen

Benzjie Kamphuis wint KNCV Gouden Vlam

DENEKAMP - Benzjie Kamphuis uit Denekamp is winnares geworden van de KNCV Gouden Vlam 2020. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die het beste mbo-afstudeerverslag op scheikundig gebied heeft gemaakt. Uit alle inzendingen is door een vakkundige jury de top 3 bepaald. Deze drie kandidaten presenteerden hun onderzoek aan de jury, waarna de uiteindelijke winnaar is bepaald. Afgelopen donderdag - 8 oktober - werd de prijs uitgereikt, tijdens de vijfde editie van de Avond van de Chemie, die dit jaar plaatsvond als online-evenement.

Benzjie volgde de opleiding tot chemisch-fysisch analist aan het ROC van Twente en vervolgt haar opleiding nu aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. Voor haar afstuderen liep Benzjie stage bij Nanomi BV in Oldenzaal en schreef zij het verslag over IVR-testen van injecteerbare medicatie.
 

Complexe data
De jury was erg onder de indruk van het heldere onderzoeksverslag; Benzjie leidde de lezer stap voor stap door de gemaakte keuzes en de complexe data. De presentatie die zij aan de jury gaf, vonden de juryleden plezierig om naar te luisteren. Benzjie liet weten dat het onderzoek grotendeels door haarzelf was opgezet. Daarbij kreeg ze de vrijheid om zelf keuzes te maken in het bepalen van referentiepunten en het te meten aantal monsters. Uiteindelijk leidde dit tot een heldere conclusie met duidelijke aanbevelingen voor vervolgonderzoek waar het bedrijf mee verder kan.

Benzjies stagebegeleider beaamt haar uitstekende onderzoek: “Ze geeft blijk van goede onderzoeksvaardigheden en accurate gegevensverwerking.”

Emma van Wijlen (ROC Rijn IJssel) en Nienke Workel (Novacollege Beverwijk) behaalden de tweede plaats van de Gouden Vlam. Tijdens de Avond van de Chemie heeft de KNCV ook twee andere studentenprijzen uitgereikt, namelijk de Gouden Spatel (hbo) en de Golden Master Award (wo). Hiermee beloont de KNCV jonge chemici met het behalen van hun diploma.

 

KNCV
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) bestaat al sinds 1903 en is dé belangenbehartiger van de chemie, life sciences en procestechnologie in Nederland. De 8.500 leden zijn dag in, dag uit bezig om de variëteit en rijkdom van het moleculaire vakgebied tot leven te brengen. De leden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, onderwijs en overheid of studeren aan één van de universiteiten en hogescholen in Nederland. De chemie draagt in belangrijke mate bij aan de sociale en maatschappelijke welvaart. De KNCV brengt dit onophoudelijk onder de aandacht in het publieke domein. Haar activiteiten bestaan, naast belangenbehartiging en de organisatie van netwerkactiviteiten, uit het bijdragen aan een juiste beeldvorming over chemie door te zorgen voor een accurate en juiste berichtgeving over chemie. Met de Avond van de Chemie brengt de KNCV chemie naar het theater, waar zowel nieuwe ontwikkelingen als verrassende weetjes aan bod komen.