Algemeen

Betrokken molenaar en medemens uit de Knik
Koninklijke onderscheiding voor Fons Laagland

DENEKAMP / TILLIGTE - Sinds 1996 zet Denekamper Fons Laagland zich met hart en ziel in voor de molens in Denekamp en omgeving. In Denekamp was hij vrijwillig als klusser, begeleider en contactpersoon betrokken bij de restauratie van de Borgelinkmolen. Daarnaast was hij twaalf jaar lang secretaris van de Molenstichting Lattrop-Breklenkamp. Als molenaar hield hij een imposant archief bij van eigengemaakte foto’s. Daarnaast zette Laagland zich ook in verschillende functies vrijwillig in voor onder andere Rotary Ootmarsum en Buurtvereniging ’De Knik en Omstreken’. Dit leidde ertoe dat Fons Laagland op woensdagochtend 18 januari, de dag dat hij zijn 85e verjaardag vierde, een koninklijke onderscheiding kreeg uitgereikt van burgemeester John Joosten. In ’zijn’ Westerveldmolen in Tilligte werd hij, tot zijn eigen verrassing, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Molenaar

Voor de Molenstichting Lattrop-Tilligte bezorgde hij ambtelijk gemalen meel van de Oortmanmolen aan de bakkers in de regio, haalde hij ’voederrogge’ voor het toeristisch malen tot veevoer voor de overige molens van de stichting.Nog altijd is de Knikbewoner actief met ondersteunende werkzaamheden. Als molenaar staat hij altijd klaar voor klussen aan de Westerveldmolen in Tilligte, waar hij zelf molenaar is, en als adviseur voor de Molenstichting.

De molenliefhebber volgde zelf een opleiding tot vrijwillig molenaar en hielp anderen weer om dit ook te worden.

Voor Stichting de Overijsselse Molen zette Laagland zich in om zoveel mogelijk molenactiviteiten in Oost-Nederland te vergaren en dit als een bericht of een geschreven artikel voor het kwartaalblad Wiek&Rad aan te leveren. De stichting roemt Laagland als een ’betrokken molenaar en medemens’.

Rotary Ootmarsum

Fons Laagland is meer dan 40 jaar lid geweest van de Rotary Ootmarsum en heeft in 2003 de Paul Harris Fellow onderscheiding ontvangen. De Paul Harris Fellow is een hoge onderscheiding, vernoemd naar de oprichter van Rotary. De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Rotary en de gemeenschap. Diverse functies heeft Laagland vervuld zoals voorzitter, jarenlang secretaris en bijgedragen aan talrijke projecten voor minder bedeelden in onze naaste samenleving. Namens Rotary Ootmasum bezocht Laaland zieken en weduwen. Op dit moment is Laagland nog steeds actief bezig met Rotary Nederland. Zo is hij secreaties van past-Rotarians en vervult hij nog steeds een substantiële bijdrage aan maatschappelijke betrokkenheid.

De Knik

Sinds de oprichting van Buurtvereniging ’De Knik en Omstreken’ van 1977 tot 1990 is Laagland secretaris geweest. In tijden dat social media nog niet bestond ging hij als ’postbode’ door de buurt circulaires rond te brengen waarmee hij mensen op de hoogte te bracht van activiteiten in de buurt. De Buurtvereniging is altijd een zeer actieve vereniging geweest die veel activietien organiseert. Naast activiteiten voor eigen buurtbewoners organiseert het ook ’buurtoverschrijdende’ activiteiten voor de Denekampse gemeenschap. Ook voor de Knikbuurt houdt Laagland een fotoarchief bij. Mede door de inzet van Laagland is de Buurtvereniging nog altijd succesvol en toonaangevend in Denekamp.

Overige werkzaamheden als vrijwilliger

Zowel de Molenstichting, Stichting de Overijsselse Molen, Rotary Ootmarsum en Buurtvereniging ’De Knik en Omstreken’ beveelden hun bevolgen vrijwilliger aan voor een lintje.

Echter deed Fons Laagland nog veel meer vrijwilligerswerk. Zo was hij lid van diverse schoolbesturen in de regio, het bestuur van Rabobank Denekamp en zangkoor de Leujpin’n.

Tevens heeft hij pleegkinderen opgevoed, zette hij zich in voor kinderhuis Huize Antonio, was hij nauw betrokken bij de oprichting van Sterrenwacht en gaf hij cursussen computervaardigheden, tablet etc. via seniorenweb in de bibliotheek Denekamp.

Fons Laagland heeft zijn koninklijke onderscheiding dan ook dik verdiend!