Algemeen

Blije bijen in Openluchtmuseum Ootmarsum

OOTMARSUM - We weten allemaal dat het niet goed gaat met de bijen. We beseffen met z’n allen eigenlijk niet dat het catastrofaal zou zijn wanneer de bij als insect zou uitsterven. Dat is nog steeds niet goed tot ons doorgedrongen. Het zorgen voor de massale bestuiving van planten en dan op de koop toe in een bijenkorf ook nog eens gezonde, lekkere honing produceren: we moeten de bijen op handen dragen. Dat gebeurt nu ook in het Openluchtmuseum Ootmarsum, waar de Bijenhoudervereniging Ootmarsum een vast honk heeft gekregen in de vorm van een splinternieuwe royale bijenstal.

Daar in die nieuwe bijenstal wordt de bezoeker verteld hoe de bijen leven en welke belangrijke functie ze hebben in ons ecostelsel. De bijenstal wordt door het Openluchtmuseum kosteloos ter beschikking gesteld. De financiering van deze voorziening werd mogelijk door de investering van het Openluchtmuseum, een bijdrage van het Coöperatiefonds van de Rabobank Twente en de sponsoring van het eikenhout door Houthandel Oude Hengel in Gildehaus. Vele nijvere handen hebben meegewerkt aan de totstandkoming: de vrijwilligers van het Openluchtmuseum en de leden van de Bijenhoudervereniging Ootmarsum.
De nieuwe bijenstal is vast onderdeel van de wandelroute door het museumpark. De bezoeker loopt dwars door het gebouw, waardoor er direct zicht is op de bijenkorven en bijenvolken. Aan de wanden is informatie aangebracht waarop te zien is hoe de bijenvolken het jaar doorkomen. 
 
Officieel
Op vrijdag 17 mei vindt de officiële ingebruikname plaats en symbolisch opent wethouder Benno Brand van de gemeente Dinkelland de voorziening voor het publiek. 
 
Van de nieuwe wandelroute door het park van het museum krijgt elke bezoeker een plattegrond mee. In de museumwinkel ligt een podcast klaar, een luusterkeske, waarmee op dertig locaties geluisterd kan worden naar een uitleg. Het land van Heeren en Boeren neemt de bezoeker mee naar het Twente van honderd jaar geleden. Een oase van nostalgie en een blik in een tijd toen de mensen veel dichter bij de natuur leefden. Na het bezoek aan het museum kan een souvenir worden gekocht en natuurlijk de eigen ‘Los Hoes’-bijenhoning zodat de zoete smaak van het goede uit de natuur mee naar huis kan worden genomen.
 
Het Openluchtmuseum Ootmarsum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis parkeren kan op het terrein Stadsweide. Verder is het mogelijk gratis gebruik te maken van de audiotour en een gratis bezoek aan het museum het Drostenhuis in het centrum te brengen. De ingang is in het poortgebouw naast het restaurant en brouwerij op het Commanderieplein. Voor meer informatie kijkt u op: www.openluchtmuseumootmarsum.nl of belt met nummer 0541-293099. Info over de Bijenhoudervereniging Ootmarsum is te vinden op: https://ootmarsum.bijenhouders.nl.