Algemeen

Buurtbus Weerselo viert veertigjarig jubileum

WEERSELO - Op 15 oktober 1979 was de eerste rit met de buurtbus van Weerselo naar Borne. Nu, veertig jaar later, is de buurtbus niet meer weg te denken en is het een bekend en onmisbaar vervoermiddel in de regio. Momenteel telt het aantal vrijwilligers 56 leden waarvan vier dames en 52 heren. Jan Snieder vierde zaterdagmiddag zijn veertigjarig jubileum als vrijwilliger bij de buurtbus. Vanaf het eerste uur is hij vrijwilliger.

De buurtbus telt 56 vrijwilligers. In totaal rijden er drie buurtbussen die in mei dit jaar nog zijn vernieuwd. De vrijwilligers hebben allemaal een vast dienstrooster en weten precies op welke dag en tijd ze moeten werken. De buurtbussen rijden van Weerselo naar Saasveld, Hertme en Borne, van Weerselo naar Rossum en van Weerselo, Reutum, Agelo en Ootmarsum. Het is een hele hechte en gezellige groep. Vroeger hadden de vrijwilligers wel meer contact met de reizigers, maar nu zitten de reizigers verder achter in de bus vanwege de rolstoelplaats achter de chauffeur. De chauffeurs vinden het wel heel fijn dat er nu mensen in een rolstoel mee kunnen reizen. Met de jongelui die al langer reizen met de buurtbus hebben ze nog steeds goed contact, ze praten altijd wel in de bus. Het contact met de passagiers was in de oude bus gemakkelijker dan in de nieuwe. Een voordeel van de nieuwe bussen is dat men alleen kan pinnen of gebruik kan maken van een OV-kaart. De chauffeurs hebben geen contant geld meer in de bus en dat geeft ze een prettig gevoel. Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum was er zaterdagmiddag 19 oktober een feestelijke receptie bij café Van Olffen in Weerselo. Alle vrijwilligers waren en veel genodigden waren daarbij aanwezig, waaronder wethouder Blokhuis van de gemeente Dinkelland, Henk Rensink, coördinator personenvervoer buurtbus Keolis, het moederbedrijf van Syntus, afgevaardigden van de buurtbus Denekamp, mevrouw Vogel manager van de buurtbus, wethouder Velten van de gemeente Borne en de beide monteurs van de buurtbus, garage Bekhuis uit Langeveen en garage Meinders uit Geesteren. Als eerste werd zaterdagmiddag een groepsfoto van alle vrijwilligers gemaakt bij de nieuwe buurtbussen die in mei van dit jaar zijn aangeboden. Deze foto werd gemaakt voor het oude gemeentehuis. Het regende met bakken uit de lucht dus iedereen zat gezellig in de buurtbus te wachten tot het weer droog zou worden. Tussen de buien door werd de foto gemaakt en daarna ging iedereen naar café Van Olffen waar een lekker warm bakje koffie en gebak al klaarstonden. Voorzitter Gerard Borggreve heette iedereen van harte welkom en ging in ging in zijn speech terug in de tijd toen alles begon. Gerard: “Zaterdag 15 oktober 1979 vertrok om 10.00 uur de eerste buurtbus met burgemeester Schelberg en politieman Heerink onder begeleiding van de St. Remigius Harmonie uit Weerselo naar Saasveld. Daar werden ze ontvangen door de St. Caecillia Fanfare uit Saasveld. Van daaruit ging de bus verder naar Borne en zo ging de buurtbus officieel van start. In die tijd zorgde Hetty Kosterink voor de financiën, de verkoop van kaartjes en ook was ze het aanspreekpunt voor de chauffeurs. Dit heeft Hetty 25 jaar lang gedaan.

 

Op 10 april 2018 hadden ze de miljoenste passagier.” Gerard bedankte de beide monteurs van garage Bekhuis uit Langeveen en garage Meinders uit Geesteren voor hun goede service. “Als er iets met de bussen is kunnen wij altijd bij deze beide garages terecht. Ze staan altijd dag en nacht voor ons klaar. We worden gelijk geholpen en de service is fantastisch. Dit waarderen we heel erg”, aldus Gerard. Henk Rensink was trots op alle vrijwilligers want als zij er niet waren dan was er ook geen buurtbus. Hij feliciteerde het bestuur met het veertigjarig jubileum van lijn 92 Borne-Weerselo en bood een attentie aan. Wethouder Blokhuis sprak namens de gemeente Dinkelland. “Wat fijn dat we hier het veertigjarig jubileum kunnen vieren. De buurtbus is een bekend en onmisbaar vervoer in de regio. Veel vrijwilligers zetten zich al jaren in voor de buurtbussen en dat houdt het platteland leefbaar.” Hij bedankte alle vrijwilligers en bood het bestuur namens de gemeente Dinkelland een cheque aan. Wethouder Velten van de gemeente Borne: “Ik heb veel respect voor alle vrijwilligers en voor de vrije tijd die ze er in steken. Heel fijn is dat de bussen nu toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.”

 

De chauffeurs hebben nu een signaleringsfunctie. Er zitten camera’s in de nieuwe bussen en als er zich calamiteiten voordoen kunnen ze dit gelijk melden. Tot slot werd Jan Snieder in het zonnetje gezet ter gelegenheid van zijn veertigjarig jubileum als vrijwilliger van de buurtbus, de man van het eerste uur. Hij kreeg een mooie cheque aangeboden en zijn vrouw werd in de bloemetjes gezet. Met een borrel, een hapje en mooie herinneringen bleef het nog lang gezellig.

Ine Flinkers