Algemeen

De dinosaurussen komen weer naar Museum Natura Docet !

DENEKAMP - Iedereen die nu 30 jaar geleden in Museum Natura Docet de  ‘Dino-expositie’ bezocht heeft, zal daar nadien met veel plezier aan terug gedacht hebben en nog denken. Voor een klein natuurhistorisch museum als Natura Docet werd met de organisatie daarvan een enorme, alom bewonderde prestatie geleverd, bezocht door twee honderdduizend bezoekers vanuit de gehele wereld.

Het grootste succes in de historie van dit museum, dat met de organisatie ervan voorop heeft gelopen bij de nadien sterk toegenomen belangstelling voor dit kolossale dier uit de oertijd met o.m. de productie van de wereldberoemde film Jurassic Park. In 1996 kwam overigens ND opnieuw met een spraakmakende tentoonstelling, namelijk de Walvissenexpositie. Die trok minder bezoekers, maar nog altijd 60.000. Nu nog hoor je regelmatig: Waarom komt Natura Docet nog niet een keer met zo’n geweldige dino-expositie? Natuurlijk gemakkelijk gevraagd en aan die vraag wordt nu toch enigszins tegemoet gekomen. In het daartoe helemaal aangepaste Natura Docet (zie elders in deze DV) wordt begin juli a.s. onder de naam ‘Dinosaurus!?’een (hopelijk) nieuwe ‘dino-topper’ geopend, al zal dat niet meer in de opzet van dertig jaar geleden kunnen. Dat is voor een klein museum als Natura Docet gewoon onmogelijk geworden.

*’Terug naar de dino-tijd, maar ook met een vooruitblik naar onze nabije toekomst…’

Maar de dino’s komen weer naar Denekamp! Museumdirecteur Theo Meereboer: “Ja zeker, deze zomer keren na 30 jaar de dino ’s inderdaad terug naar Denekamp! Je kan het een reünie van de legendarische tentoonstelling uit 1991 noemen en tegelijk is het ook een vooruitblik naar onze nabije toekomst. Net als in de tijd van de dino’s sterven momenteel in rap tempo vele dier- en plantsoorten uit. Toch gaat dit een heel ‘gezellige’ tentoonstelling worden, zowel in het museum als in onze museum-parktuin. Met vele activiteiten, theater, educatie en heel unieke objecten die uit verscheidene Europese collecties afkomstig zijn. Er werken twee paleontologen aan mee die als jongere destijds de fameuze expositie in Denekamp bezocht hebben en die daardoor voor het vak van paleontoloog gekozen hebben. Nu werken ze dus als deskundigen mee aan de opzet van deze expositie. Kortom, het wordt een geweldige expositie die tot in het najaar bezocht kan worden…” In later DV-edities uiteraard meer over dit ‘kunstwerk’ van Museum Natura Docet in de stilte van de coronaperiode ‘uitgebroed’ .

Tekst: PBJ