Algemeen

Lees het antwoord in ’t Onderschoer

De Teupn’s, waar komt deze naam vandaan?

DENEKAMP - Op de voorpagina van ’t Onderschoer staan deze keer twee bekende Denekampers; Henk en Herman Oude Elferink. De Teupn’s, zoals ze beter bekend zijn in het dorp. De twee hoog bejaarde broers doen uit de doeken waar hun daagse naam vandaan komt.

Dat hun voorvader, Gerrit Teup’n een klein boerderijtje had in het bekende Teupenhoes. Met een tapperij, of te wel een klein cafétje, gerund door zijn vrouw Joanna. En dat allemaal nét buiten het dorp aan de Wilhelminastraat. Bovendien vertellen Henk en Herman over de bijnamen die de Teupn’s hadden; Panda, Muis, Bakkertje en Gandi. Wie zijn dit en waarom deze namen? En wist u dat er uit dit geslacht drie generaties postbodes zijn voort gekomen.

Het verhaal over deze Teupn’s is nauwkeurig opgetekend door Jeroen Thijsen en Jos Aveskamp. Zij zitten in de Heemkundewerkgroep Dialect en Folklore en gaan zich de komende tijd verdiepen in de bijnamen, of daagse namen, die nog bekend zijn in het dorp. En dat zijn er nog behoorlijk wat. Door hun onderzoek en interviews komt er verrassende informatie boven die op deze manier vastgelegd wordt middels ’t Onderschoer voor de toekomst.

Verder in deze uitgave een verhaal over disco Tijs uit Lattrop. Angela Swennenhuis beschreef de historie van de familie Tijscholte, maar nog meer het verhaal over Tijs; de disco waar de Twentse jeugd leerde dansen en brommers kiek’n. Waar een heel groot gedeelte van de Denekamper jeugd een karrevracht herinneringen aan heeft overgehouden. De oudere generatie zal zich herkennen in het verhaal.

Herinneringen van motorcoureur Geert Lohuis

En ooit geweten dat vanuit Breklenkamp een motorcoureur op is gestaan die ambities had in de wegrace. Geert Lohuis verteld aan de hand van een aantal foto’s zijn verhaal over dit avontuur dat uiteindelijk strandde i.v.m. gebrek aan sponsoren. Eind jaren zeventig had hij een eigen fanclub die hem tevens bijstond tijdens de race. Zonder die helpende handen zou Geert Loohuis nooit aan racewedstrijden mee gedaan kunnen hebben. Lees het verhaal in ’t Onderschoer. Deze is te verkrijgen bij boekhandel Brummelhuis of op ’t Heemhoes aan het Kerkplein.