Algemeen

Denekamp krijgt duurzame winkel vol verrassingen na verhuizing Kringloopbedrijf De Beurs

DENEKAMP - Het is nog niet zolang geleden dat het pand van de voormalige timmerfabriek aan de Voltaweg 1 in Denekamp nog dienst deed als teststraat. Inmiddels heeft het pand in enkele weken een metamorfose ondergaan. Het zaagsel is afgestoft en de gevreesde wattenstaven zijn verdwenen. Wie vanaf zaterdag 27 november a.s. het pand betreed stapt in een ruime, gezellig en strak ingerichte kringloopwinkel met een assortiment vol verrassingen.

Uit jasje gegroeid

De ruim vijftig medewerkers en vrijwilligers van het Denekampse filiaal van Kringloopbedrijf De Beurs hebben de handen dan ook flink uit de mouwen gestoken om dit fraaie resultaat te bereiken. Sinds 2005 is Kringloopbedrijf De Beurs gevestigd in Denekamp. De eerste drie jaar in het huidige pand van de Action aan de Stationstraat. Vervolgens in pand aan de Kloppendijk 52. Een groter pand was voor De Beurs echter noodzakelijk om zich door te kunnen blijven ontwikkelen. Op zaterdag 27 november om 9.00 uur zal de deur opengaan voor bezoekers.

Eerst even een bezoekje aan de kringloop?

Bezoekers stuiten bij binnenkomst meteen op een ware kerstafdeling. “Dit is onze nieuwe thema/seizoen afdeling welke steeds zal worden aangepast naar de tijd van het jaar”, aldus locatieleider Huub Stroot. Iedereen heeft  hier in zijn eigen tijd meegeholpen om, met grotendeels hergebruikte materialen, een overzichtelijke winkel met frisse kleuren te hebben gecreëerd. Het aanbod is groter. Zo heeft de nieuwe tweedehandskledingafdeling een keuze uit meer dan 5.000 stuks kleding. Mensen zullen positief worden verrast. Niet alleen door het nieuwe pand, maar ook door het assortiment. Hier zitten altijd unieke producten en koopjes tussen. Dat is niet het geval bij winkels met een nieuw assortiment waarvan je al weet wat er in de schappen ligt. Naast dat het goedkoop is, gaat het hier natuurlijk om hergebruikte producten waardoor je het milieu helpt. Daarbij is echt niet alles ‘oud en stoffig’ zoals nog wel eens wordt gedacht. Vele producten zijn nieuw gekocht en daarna amper gebruikt. Het is zonde dat niet iedereen weet welke producten hier zijn te vinden. Bijvoorbeeld aan het begin van de coronaperiode was skeeleren weer een enorme trend. Skeelers waren bijna overal uitverkocht, maar hier hebben we een paar skeelers die drie keer zijn gebruikt te koop voor zeven euro vijftig. Hetzelfde merk kost in de speelgoedwinkel het veelvoudige.”

Voortrekkers in duurzaamheid

“Duurzaamheid is ook een trend, duurzaam beleid zie je overal terug in het bedrijfsleven. Op dat gebied zijn wij als De Beurs natuurlijk voortrekkers, daarom is de kringloopwinkel de laatste tien jaar ook zo hard gegroeid. Bij ons is alles hergebruikt, maar we gaan nog een stapje verder. We willen bijdragen aan een circulaire economie waarin er zo weinig mogelijk grondstoffen verloren gaan. Voorbeelden hiervan zijn de inname van alle textiel en electronica. Voor een groot deel is dit verkoopbaar en/of reparabel. De restfracties worden door ons zover uit gesorteerd dat ze makkelijk kunnen worden verwerkt voor het herwinnen van grondstoffen. Defecte apparaten kunnen daarom ook bij ons worden ingeleverd. Neveneffect van het inzamelen van verkoopbare of recyclebare goederen is een grote besparing op de afval kilo’s en daaraan gekoppeld vermindering van CO2 uitstoot.

Op een doorsnee zaterdag komen er bij het inbrengpunt in Denekamp zo’n 35 tot 40 auto’s met een volle aanhanger of kofferbak. Dat zijn aardig wat kilo’s afval die het milieu bespaard blijven.” 

Participatie vanuit eigen kracht

“De beurs fungeert ook als sociale werkvoorziening. Een grote diversiteit aan mensen kunnen bij ons terecht. De Beurs kijkt altijd naar de mogelijkheden die iemand heeft in plaats van de beperkingen zodat iedereen zijn kwaliteiten kan inzetten en zich kan ontwikkelen en groeien. Bijvoorbeeld iemand met een beperking, kan met de juiste hulpmiddelen, aanpassingen en/of begeleiding hier nog een zeer waardevolle medewerker zijn. Verschillende doelgroepen vinden hier de juiste plek om met passende begeleiding te werken aan hun eigen doelen en ontwikkeling. Zo helpen er vandaag diverse mensen mee: een vluchtelinge uit Irak zonder opleiding die hier in korte tijd de Nederlandse taal behoorlijk onder de knie heeft gekregen; iemand die uit een zware burn-out komt krijgt hier de ruimte om in eigen tempo aan zijn/haar herstel te werken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden en daarnaast is er een grote groep vrijwilligers werkzaam welke hier komen vanuit zijn/haar eigen motivatie en om een bijdrage te leveren aan het draaiende houden van deze mooie organisatie. Naast Denekamp heeft De Beurs ook filialen in Oldenzaal, Tubbergen en Losser. In totaal zijn er tweehonderd medewerkers die veelal als vrijwilliger, stagiair of vanuit een traject actief zijn. Met De Beurs willen wij mensen laten participeren”, verteld een zichtbaar trotse Stroot.

Vrijwilligers gezocht

“Na deze verhuizing en daarbij de groei van de organisatie hebben wij weer ruimte gekregen voor nieuwe vrijwilligers en trajecten. Ben je geïnteresseerd om bij ons te komen helpen? Kijk dan op onze website voor de verschillende vacatures of kom langs in onze mooie nieuwe winkel.”

Website: www.kringloopbedrijfdebeurs.nl.