Algemeen

Denekampse Noek Zekhuis naar finale Jeugdjournaalwedstrijd

DENEKAMP - De 11-jarige Noek Zekhuis uit Denekamp en Isabel le Noble (10 jaar en afkomstig uit Heemstede) zijn de zevende en achtste finalist van de Jeugdjournaalwedstrijd. Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen met de Jeugdjournaalwedstrijd, die wordt georganiseerd door het NOS Jeugdjournaal en Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. 

In totaal hebben bijna vierhonderd kinderen meegedaan door middel van het inzenden van een video waarin ze hun journalistieke talenten lieten zien. Het is niet vreemd dat veel van hen de coronacrisis als onderwerp kozen.

IJssalon

Zo ging Noek naar een ijssalon in de buurt die door de coronamaatregelen is omgetoverd tot drive-in. Noek heeft als hobby’s tekenen en volleybal. Ze ziet het wel zitten om later mode-ontwerper te worden, maar presenteren lijkt haar ook heel leuk. Isabel interviewde een restauranthouder over de gevolgen van de maatregelen. Hoe moet dat nu met zijn zaak? De redactie had de lastige taak om uit de inzendingen tien finalisten te kiezen die op zondag 19 april alles uit de kast mogen halen voor de hoofdprijs. De winnaar mag als echte razende reporter op pad met een Jeugdjournaalcameraploeg om een onderwerp naar keuze te verslaan. De reportage is te zien in een tv-uitzending, op de website en op het YouTube-kanaal van het NOS Jeugdjournaal.

Aangepaste finale

Doorgaans worden de finalisten uitgenodigd in Hilversum voor de finaledag, maar die vindt dit jaar plaats via een videoverbinding. De kinderen voeren een drietal opdrachten uit die worden beoordeeld door de vakkundige jury, bestaande uit: de winnaar van 2019, Rómeycia, Jeugdjournaalverslaggever Noortje Deutekom en YouTuber Korthom. Er volgen nog twee finalisten en dan is het tiental vol. De finalisten werden in willekeurige volgorde bekendgemaakt.