Algemeen

Een mensenleven lang lid van harmonie Caecilia

OOTMARSUM - Als 11-jarig jochie is Joop Heesink in 1954 lid geworden van harmonie Caecilia. Inmiddels is hij in 2024 dus zeventig jaar lid van het muziekkorps. Alle reden voor de leden van harmonie Caecilia om hem een serenade te brengen om Joop op deze wijze te feliciteren met deze unieke mijlpaal. Niemand in de historie van de plaatselijke harmonie is ooit zeventig jaar lid geweest. Bertus Krom is ook bijna 70 jaar lid van Caecilia geweest, maar overleed  vlak voor deze bijzondere mijlpaal. 

Joop Heesink en Bertus Krom vormden tussen 1964 en 1989 een hect duo binnen het bestuur van het muziekkorps. Joop als voorzitter en Bertus als secretaris. „Ik weet dat je heel graag op die periode terugkijkt“, vertelt voorzitter Hans Jurgen Oortmann. ”Je bent maar liefst 25 jaar voorzitter geweest en Bertus was in die periode secretaris. Een tijd zonder internet of mobiele telefoons. En dus zaten de voorzitter en de secretaris in hun ’regeerperiode’ regelmatig op de brommer om de leden te bezoeken. Ze brachten zo kleren rond en maakten de data bekend van serenades en optredens.“

Van kleine trom tot bariton

Als 11-jarige kreeg Joop de kleine trom in handen. Destijds nog een zwaar instrument waar varkensvellen op zaten. Deze werden op een bepaald moment poreus met een grote kans dat ze scheurden. Na de trom volgde de piston, een kleine trompet. In militaire dienst leerde hij de hoorn te bespelen. Dat instrument heeft hij jarenlang bij de harmonie in handen gehad. Daarna volgde de bas en vele jaren lang bespeelde hij de bariton. „Het lukte jou uiteindelijk niet meer om op deze bariton te spelen. Maar we zijn ongelooflijk blij dat je nog zo’n betrokken lid blijft. Regelmatig kom je nog een biertje drinken na de repetities en sla je geen concert van ons over. Je bent al heel lang erelid en dat is meer dan terecht, want je bent een meer dan gedreven lid van onze harmonie. Als je zo lang lid bent, zie je de vereniging ook veranderen; in al die jaren heb je minimaal acht keer een verhuizing meegemaakt naar een ander repetitiegebouw. Begonnen in de voormalige bioscoop werd er ook gerepeteerd op diverse andere locaties, zoals een fabriek van Bloemen, café Luttikhuis, bij kapper Toet in de Schiltstraat, de huishoudschool aan de Vasswerweg, Radboudzalen en nu al vele jaren in Het Damast“, laat de voorzitter weten.

”Ook heb je een keur aan dirigenten voorbij zien komen, waarbij Riesmeier met 24 jaar de langst zittende was, gevolgd door onze eredirigent Jan Geuke met negentien jaar. De harmonie was binnen de familie Heesink echt een begrip. Jouw vader Marinus is zelfs dertig jaar voorzitter geweest en ook je broer en zus speelden bij de harmonie. Op een gegeven moment was zelfs je dochter lid en waren jullie met drie generaties vertegenwoordigd.“

De harmonie was toen nog veelvuldig op straat te zien en werd vaak gevraagd voor serenades, wel twee tot drie keer in de maand. Mooie herinneringen heeft Joop Heesink aan de schuttersfeesten in Duitsland waar de harmonie vroeger naar toe ging om mee te lopen en muziek te maken: naar Neuenhaus, Uelsen, Nordhorn en meerdere jaren in Bersenbrück. ”Voor je vele vrijwilligerswerk onder andere voor de harmonie ben je in 2002 koninklijk onderscheiden. Je bent al bezig een mooie verzameling speldjes en oorkondes te verzamelen; bij de harmonie word je gehuldigd als je 25, 40, 50, 60 en 65 jaar lid bent. Daarna elke vijf jaar! Nu dus zeventig jaar en dan mag ik jou de bijbehorende oorkonde en speldje aanbieden en natuurlijk een bos bloemen voor je vrouw Trees. We hopen je nog lang in ons midden te mogen hebben”, besluit Hans Jurgen Oortman zijn speech. ”Ik denk in het bejaardentehuis“, lacht Joop Heesink.

Serenade

Eén ding is zeker: Joop is onlosmakelijk verbonden met harmonie Caecilia. Dat werd wel duidelijk voor zijn huis waar hij, zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en andere belangstellenden volop genoten van een prachtige serenade. Een mensenleven lang lid van de harmonie. „Dat geeft wel aan dat je oud bent“, besluit Joop Heesink deze serenade op de hem bekende wijze. Dit eerbetoon deed hem echter goed en ook zeker de felicitaties die hij en Trees van zijn collega -muzikanten mocht ontvangen. Een unieke mijlpaal voor Joop Heesink met een kloppend hart voor hamonie Caecilia.