Algemeen

Feestelijke opening natuurlijke speelplek bij basisschool De Kerkewei

ROSSUM - Het was een drukte van belang op de speelplek bij De Kerkewei. De kinderen uit alle groepen waren buiten voor de feestelijke opening van de natuurlijke speelplek. Namens de gemeente Dinkelland waren wethouder Richard de Way aanwezig en Niek Potijk die voor veel materiaal heeft gezorgd voor onder andere het insectenhuis.

Juf Kitty heette iedereen van harte welkom op deze bijzondere middag. Gelukkig scheen de zon maar dat is in het gehele proces naar vandaag wel een anders geweest. Kitty: “Namens het schoolteam en de leerlingen sta ik hier met trots, en ik hoef niet uit te leggen waarom. Kijk om jullie heen en dan weet je wat ik bedoel. Deze prachtige speelplek is door en voor kinderen gerealiseerd. Dat ging niet vanzelf. Ons leerlingen tuinteam kreeg hulp van ouders en in samenwerking met vele partijen is een droom werkelijkheid geworden. We willen iedereen die hier aan bijgedragen heeft ontzettend bedanken”.

De voorzitters van het tuinteam en de leerlingenraad vertelden hoe het allemaal in het werk is gegaan. Jette: “Twee jaar geleden kwam er een wens van kinderen om het grasveld om te toveren tot een mooi uitdagende speelplek. Je kon er eigenlijk alleen maar voetballen en dat vond niet iedereen leuk. Er zijn toe enkele kinderen naar juf Kitty gegaan en zij bracht het idee in de leerlingenraad en die was heel enthousiast. Toen werd het aan de ouderraad voorgelegd en ook de ouders waren positief.

Er werd een werkgroep opgericht bestaande uit Simon Griep, Niek van de Aa, Kitty Scholten en juf Kitty. Met die werkgroep ging de leerlingenraad en het tuinteam op onderzoek uit. ”We hebben in de stromende regen meerdere natuurlijke speelpleinen bezocht en wensen verzameld. Kitty Scholten wist dit uit te werken tot een prachtig plan, waar al onze wensen in verwerkt waren. We werden er steeds bij betrokken en dat was fijn.”

Ravi: “Toen werd er een berekening gemaakt van wat het zou gaan kosten. Nou, daar schrokken we wel van. Dat was niet niks. Maar winnaars hebben een plan en geven niet op. We bedachten dingen om zoveel mogelijk geld binnen te halen. We organiseerden een sponsorloop en dat leverde wel € 3.700,00 op. Op de zomerfeesten werd door ondernemers een vaatje kersen geveild voor ons plan en we kregen € 5.475,00 maar dat was helaas nog niet genoeg."

De werkgroep werd uitgebreid met meneer Murat, Ronnie Oude Nijhuis, Jeroen Grondman, Leon Benneker, Rob Löbker en Maarten Bode. Zij probeerde geld binnen te halen en dat is gelukt. Ze haalden subsidie en gelden binnen van het Postcodeloterij buurtfonds, De Nederlandse Aardolie Maatschappij, het coöperatiefonds van de Rabobank en de ouderraad. ”Tevens kregen we nog enkele donaties. Ook de gemeente met Niek Potijk als contactpersoon wilde iets voor ons betekenen in het leveren van bomen, een insectenhotel en verdere benodigdheden. Het waterschap beloofde ons een extra hek en de plannen konden eindelijk gerealiseerd worden.”

Wessel: “Vorig schooljaar hoorden Bianca Franceschina en Wim Wijering van de natuur- en vogelwerkgroep ’De Grutto’ over onze plannen en waren zeer enthousiast. Zij hebben veel kennis van de natuur en wilden iets voor ons betekenen. Samen met de vrijwilligers zijn ze vele uurtjes op school geweest om samen met ons als tuinteam aan de slag te gaan. Als cadeau ter ere van hun jubileumjaar hebben we veel mooie, groene planten gekregen. We hadden een plan en geld, dus onze handen konden uit onze mouwen.”

Op vele zaterdagen was de werkgroep actief. Er kwamen meerdere vaders helpen. Oude Lashof bracht zand en de tribune kreeg vorm. ”Bij firma Speelmaatje bestelden we een prachtig klimparcours en een glijbaan. We hadden zelfs nog geld voor een klimparcours bij de kleuters. Met de vrijwilligers van De Grutto hebben we een nestkastje gemaakt, planten en struiken geplant en een wilgenhut gemaakt. Helaas werd de eerste vernield en hebben we de afgelopen weken een nieuwe moeten maken, maar deze is nog mooier geworden. Tijdens de gezellige activiteiten leerden ze ons over de natuur. De feestelijke gemeentelijke boomplantdag werd bij ons op school gehouden en we hebben samen met de medewerkers van de gemeente hele mooie bomen geplant. We trotseerden de vele regen en zijn zelfs op RTV Oost geweest. We hopen in de winter ook nog een klimboom te plaatsen. En zie nu, we zijn super trots op dit resultaat. We genieten van het spelen en leren op deze mooie plek. We willen echt iedereen bedanken die hier aan bijgedragen heeft, op welke manier dan ook.”

Wethouder Richard de Way was trots op wat hier gerealiseerd is en dat de kinderen zich zo inzetten voor de natuur. Bianca Fraceschina van vogelwerkgroep De Grutto was blij dat ze op deze manier de school hebben geholpen en de kinderen bewust hebben gemaakt over alles in de natuur. Het was een mooi project en het eindresultaat mag er dan ook zijn. Wethouder Richard de Way onthulde samen met een leerling van de leerlingenraad een bord met de tekst: ’Een droom is werkelijkheid, door en voor de kinderen uit Rossum’. Na afloop kregen alle kinderen en bezoekers een drankje met iets lekkers aangeboden.

Een prachtig project waar Rossum, maar vooral de school, heel trots op mag zijn.

Ine Flinkers