Algemeen

Feestelijke overhandiging nieuwe buurtbussen in Weerselo

WEERSELO - Maandag 8 juli heeft Keolis in het bijzijn van Gertrud Vogel, concessiemanager van vervoerder Twence, wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland, Eva de Ruiter, beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en vrijwilligers de sleutels van de laatste twee spiksplinternieuwe buurtbussen feestelijk uitgereikt aan twee buurtbusverenigingen 592 (Weerselo – Borne) en 599 (Weerselo – Rossum – Ootmarsum) bij het oude gemeentehuis aan het Burgemeester Scholtensplein in Weerselo. De bussen zijn de laatste twee in een reeks van totaal acht nieuwe buurtbussen in Twente. 

Moderne bussen
De nieuwe Mercedes-Benz Sprinter type Civitas Economy bussen zijn, direct nadat ze van de fabrieksband rolden, omgebouwd tot zeer toegankelijke buurtbussen. De voertuigen beschikken onder andere over een lage vloer, camera en zijn rolstoelvriendelijk. Daarnaast geven de brede deuren veel ruimte voor een prettige instap. Dit biedt ook reizigers met een rollator of reizigers die minder goed ter been zijn de mogelijkheid om comfortabel te reizen met de buurtbus. Een belangrijk speerpunt van zowel de provincie Overijssel (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer) als vervoerder Keolis Nederland, die willen dat openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is. In de buurtbussen tonen digitale informatieschermen de halte- en reisinformatie en een halte afroepsysteem geeft aan wanneer de reizigers hun bestemming hebben bereikt.
 
De nieuwe buurtbussen werden opgewacht door een deel van de buurtbuschauffeurs. De buurtbusvereniging telt in totaal 56 enthousiaste vrijwilligers die samen de uitvoering van de dienstregeling verzorgen en daarmee een zinvolle bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun eigen woonomgeving. Gerard Borggreve, voorzitter van deze verenigingen, heeft van Keolis Nederland, het moederbedrijf van Syntus, de sleutels in ontvangst genomen. 
 
Gerard: “Ik ben veertien jaar voorzitter en vijftien jaar chauffeur. Op15 oktober 2019 bestaat de buurtbusvereniging 40 jaar en daar zijn wij erg trots op. Inmiddels heeft de vereniging al meer dan een miljoen passagiers vervoerd op de buurtbus. Een jubileumjaar en dit is toch een prachtig cadeau wat wij vandaag in ontvangst mogen nemen. Het zijn twee prachtige bussen. Vorig jaar hadden we nog ruim 14.000 passagiers en nu is het redelijk stabiel. In Twente rijden achttien bussen, allemaal laagvervoer, rolstoel toegankelijk, brede deur, een frontcamera en betalen kan alleen nog met de OV chipkaart en pinpas. We hebben geen contant geld meer in de bus in verband met de veiligheid. De laatst paar jaar rij ik aparte diensten, want de buurtbus van Saasveld heeft meer passagiers dan het maximum van acht. Het zijn veel scholieren die vooral in de wintermaanden met de bus reizen. Ik rijd dan met een extra derde bus op vier ochtenden tussen 7.00 en 9.00 uur. Er zijn zestien buurtbuslijnen in heel Twente en we hebben zesenvijftig enthousiaste vrijwilligers. We kunnen altijd nog vrijwilligers gebruiken. Hiervoor kan men zich aanmelden bij www.twence.nl/buurtbus/.”
 
Jan Snieders, vrijwilliger van het eerste uur: “De eerste paar jaar reden we alleen van Weerselo naar Borne. Daarna kwam Weerselo-Hengelo erbij. Op sommige uren waren er te veel passagiers zodat niet iedereen mee kon reizen. Daarom is toen de grote bus gekomen. Nu Ootmarsum er bij is gekomen rij ik op Weerselo, Saasveld, Hertme en station Borne en Weerselo, Rossum, Reutum en Ootmarsum. Ik vind het nog steeds mooi om te doen. Het is ‘verplicht’ vrijwilligerswerk. Je moet wel goede afspraken maken met collega’s als je met vakantie wilt, want je kunt de bus niet laten staan. Ik heb een vaste collega waar ik altijd mee kan ruilen, want hij wil de hele dag wel op de bus zitten. We hebben wel hele leuke passagiers, ze bedanken je altijd; als ze uitstappen zeggen ze altijd “Chauffeur bedankt”. Tegenwoordig met de jeugd heb je niet zoveel contact meer, want zij zijn allemaal druk met de telefoon of hebben muziek aan en dat is eigenlijk wel jammer.” 
 
De buurtbus Weerselo bestaat per oktober 2019 veertig jaar en Henk Rensink, buurtbuscoördinator bij Twents, zegt over de nieuwe bussen: “We zijn er trots op dat we met zulke mooie lage-vloerbuurtbussen in Twente rondrijden. Mede namens onze opdrachtgever, de provincie Overijssel, wensen we de buurtbuschauffeurs veel veilige kilometers met deze prachtige nieuwe bussen toe.” Wethouder Ben Blokhuis feliciteerde de vereniging namens de gemeente Dinkelland met deze prachtige  bussen en wenste de chauffeurs veel rijplezier toe.
Robert Oude Elberink, commercieel manager van het openbaar vervoersbedrijf Keolis Nederland, overhandigde voorzitter Gerard Borggreve de sleutels van de twee bussen. Daarna kreeg hij een grote schaar waarmee hij onder toeziend oog van de chauffeurs, Gertrud Vogel, concessiemanager van vervoerder Twence, wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland een Eva de Ruiter, beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een rood lint moest doorknippen dat was gespannen om één van de nieuwe bussen. Na het officiële gedeelte konden belangstellenden nog een korte rit maken met de nieuwe Mercedes bussen.
 
Ine Flinkers