Algemeen

Fietsmaatjes Hendrik Haverkort en Hans Bornebroek nodigen iedereen uit om te een
gedicht te schrijven en organiseren samen met Bibliotheek Dinkelland een dichtavond

DENEKAMP - Vrijwel wekelijks staat er een stukje poëzie van de hand van Hendrik Haverkort in dit weekblad. Als huisdichter van Dinkelland Visie hoopt hij zijn dichtenthousiasme over te brengen op andere mensen. Samen met ‘fietsmaatje’ Hans Bornebroek en Bibliotheek Dinkelland grijpt hij daarom de Poëzieweek 2023 aan om mensen uit de regio aan te sporen om ‘in de pen te klimmen’. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een gedicht, met als thema ‘vriendschap’, te schrijven. Tot maandag 16 januari kan iedereen een gedicht inzenden. Dit kan zowel digitaal, door te mailen naar info@bibliotheekdinkelland.nl, als per post geadresseerd aan Bibliotheek Dinkelland, Oranjestraat 21 te 7591 GA Denekamp. Ook mensen buiten Dinkelland mogen meedoen.

Dichtavond

Tevens wordt iedereen door de organisatoren van harte uitgenodigd om op donderdag 26 januari naar de Dichtavond in Bibliotheek Dinkelland te komen. Uit alle ingezonden gedichten worden tien gedichten geselecteerd. De dichters hiervan mogen hun gedicht deze avond voordragen. De muzikale omlijsting deze avond wordt verzorgd door Frank Droste. Het is voor het eerst dat er een dergelijke dichtavond wordt georganiseerd in Denekamp. Deze vormt de aftrap voor de landelijke Poëzieweek 2023. Haverkort en Bornebroek benadrukken dat je geen doorgewinterd dichter hoeft te zijn om mee te doen. “Juist beginnende, maar ook ervaren schrijvers worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Dichten kan in vele vormen, het hoeft niet eens te rijmen. Alleen het thema ‘vriendschap’ moet verwerkt worden en vanzelfsprekend schrijf je je gedichten zelf. Alles is welkom, zelfs Sinterklaasgedichtjes, zolang er maar wat op papier komt en er geen plagiaat wordt gepleegd. Iedereen heeft een voorkeur, Hendrik houdt van de klassieke gedichten ‘zoals het hoort’ en heeft een voorkeur voor dialect. Hans is niet zo van de Sonnetten en regels. ‘Als ik maar geraakt word.’ Hendriks vrouw Vera vindt het daarentegen jammer dat ze steeds meer dichtvormen zonder rijm tegenkomt. ‘Dan zit er geen kop of kont aan, ik houd van rust en regelmaat in de gedichten’. We hopen op veel deelname vanuit Dinkelland en omstreken. Uit de inzendingen selecteren we er tien waarvan wij het idee hebben dat ze uitblinken. De dichters daarvan vragen we om het voor de dragen aan de rest”, aldus de dichtliefhebbers.

Op zoek naar de latente talenten in Dinkelland en omgeving

Met dit initiatief hopen de Denekamper Hendrik Haverkort en Lattropper Hans Bornebroek mensen te enthousiasmeren om te beginnen met schrijven of om hun werk te openbaren. “Wij zijn op zoek naar de mensen die wel vaker wat schrijven, maar het voor zichzelf houden. Dat is heel zonde. Zowel de vreugde als het verdriet moet je naar buiten brengen. Er zit zoveel talent in Dinkelland, dat is onvoorstelbaar. Maar mensen vinden het niet goed genoeg om te openbaren. Achteraf lezen ze iets en denken ‘goh, dat had ik ook wel kunnen doen’, maar vervolgens doen ze het niet. We hopen op zo’n honderd inzendingen, maar met eerst eens de helft zijn we ook al heel blij. We hopen dat er op 16 januari een mooi gezelschap naar de dichtavond bij de bibliotheek komt. Mensen die niet durven uitbrengen wat ze schrijven, die willen we enthousiasmeren en ‘losweken’. Misschien dat er iets moois uit ontstaat, bijvoorbeeld een groepje dat vaker bijeenkomt voor dichtavonden. Ze zouden dan werk kunnen voordragen en kunnen sparren, dat moet in een dorp als Denekamp snel realiseerbaar zijn. Maar wat er meer op volgt zien we dan wel en is mooi meegenomen.”

Vriendschap het thema van Poëzieweek 2023

Het grootste poëziefeest van de Lage Landen wordt in 2023 voor de elfde keer gevierd. Van Alkmaar tot Zottegem, van peuterklas tot leesgroep, iedereen doet mee. Acties en activiteiten worden overal opgezet om poëzie te vieren. Het thema van de Poëzieweek 2023 is ‘Vriendschap’. De Poëzieweek is van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari. Vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt. Poëzie maakt belangrijke momenten tastbaar en alledaagse momenten kostbaar. In de gemeente Dinkelland wil de bibliotheek in deze week vriendschap in alle facetten vieren: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg, de vriendschap van lang geleden of van vorige week in een café of afgelopen zomer op een zonnig terras. De vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog.

Fietsmaatjes

Hendrik en Hans koesteren niet alleen een gedichten vriendschap, in het dagelijks leven zijn ze ook al een hele tijd ‘fietsmaatjes’. Een vriendschap die bij toeval is ontstaan.

Hans: “Twee jaar geleden zijn we elkaar tegen gekomen in Noord Deurningen bij mijn oom. Ik had mijn oom aangespoord om naar bieb te gaan om computerles te nemen via Seniorenweb. Mijn oom heeft toen naar de bieb gebeld waarna hij een leraar aan huis kreeg. En dat was Hendrik. Drie weken later werd ik gebeld door de computerleraar van mijn oom om mijn oom te complimenteren voor het snelle oppakken van de lessen op 67-jarige leeftijd. Toen ik aan de leraar vroeg ‘maar hoe oud bent u’ was het antwoord tot mijn verbijstering ’86 jaar’. Hendrik wou eens afspreken en daaruit is een vriendschap ontstaan. Ik verleen hand- en spandiensten voor het echtpaar en elke maandagmiddag, mits het mooi weer is, gaan we nu fietsen in de regio”, aldus Bornebroek. “We fietsen altijd met mooi weer. Daarnaast is op onze leeftijd Hans ook echt een steun en toeverlaat. Uiteindelijk wist ik Hans ook te enthousiasmeren om te gaan dichten”, vult Haverkort enthousiast aan. In de knusse woonkamer in de Knik ligt een collectie rijmboeken. Trots wijst Haverkort naar het imposante boek ‘Dialixicon. Twents riemweurdkesbook’. “Daarin staan wel 33.000 Nederlandse woorden en 36.000 woorden in het dialect die op elkaar rijmen. Ik heb geholpen bij de uitgave. De auteur is Goaitsen van der Vliet. Dialexicon is gesorteerd op uitgangen, daar moest een programma voor worden geschreven waar de TH (voorloper Universiteit Twente, red.) nog aan te pas moest komen. Kijk, hier in het dankwoord van Goaitsen staat ‘met dank aan mijn grote inspirator en anjager ‘Hendrik Haverkort’. Mijn eigen grote aanstichter en aanjager is Vera, zij is de initiator van de gedichten. Het dichten begon bij de geboorte van onze zoon Norbert. Toen heb ik mijn eerste gedicht gemaakt, dat is nu ruim 61 jaar geleden.”

Enthousiasmeren

“Toen er onlangs een dichtwedstrijd in Enschede werd georganiseerd door Boekhandel Broekhuis spoorde Hans mij aan om mee te doen. Uiteindelijk hebben we ons opgegeven en allebei meegedaan. Toen we in Enschede waren zei ik tegen Hans ‘dit is zo mooi, dat gaan wij ook in Dinkelland doen’. En zo kwamen wij op het idee voor de dichtavond.” Hans vertelt verder: “toen we in Enschede klaar waren zei Hendrik gelijk ‘dit moeten we in Denekamp doen’. Hij is heel enthousiast en in Denekamp kun je daar heel veel mee doen. Hendrik heeft toen contact gezocht met de bibliotheek wat leidde tot een enthousiaste reactie van Marijke Nijkrake. We besloten onze energie te verenigen en samen de dichtavond te organiseren tijdens de Poëzieweek 2023. Dichten draait om respect voor taal, mens, religie en respect voor het leven. Mensen hebben de vrijheid gekregen om te dichten, daarbij zijn er geen richtlijnen als rijmplicht. Iedereen mag meedoen. Ook mensen uit de omgeving om Dinkelland. Het enthousiasme van Hendrik in Enschede willen we overbrengen. Daarmee hopen we de ‘Doarpers’ en Dinkellanders te enthousiasmeren. Het zou mooi zijn als er een clubje uit ontstaat dat soms samenkomt om te sparren. Het gaat om het bijeenbrengen van mensen. Wij zijn een samenleving. Er lopen veel mensen rond met goede ideeën. Dat komt er anders niet uit, dus moeten we ze bij elkaar brengen. Taal is het enige wat mensen bij elkaar kan brengen. Dat is Hendriks enthousiasme geweest.”