Algemeen

Frans Hazekamp (90) vijfenzeventig jaar actief lid van de St. Remigius Harmonie

WEERSELO - Frans Hazekamp, (Potman’s Frans) geboren in 1931, nu negentig jaar, en nog heel vitaal. Hij is vijfenzeventig jaar actief lid van de Remigius Harmonie. In 1946, een jaar na de oorlog, is hij lid geworden van de Harmonie. Hij was penningmeester, voorzitter en waarnemend voorzitter, heeft tien dirigenten meegemaakt en heeft verschillende instrumenten bespeeld waaronder: waldhoorn, trompet, bariton en nu de grote concert trom.

Gezellig bij Frans in zijn woonkamer in Zorgcentrum St. Jozef gepraat over de periode dat hij actief lid is van de St. Remigius Harmonie. Oude herinneringen passeerden de revue. Er werd veel gelachen over hoe het vroeger allemaal ging en hoe hij vijfenzeventig jaar geleden is begonnen bij de harmonie. 

Wanneer ben je bij de Remigius Harmonie gekomen?

“Ik ben in 1946, een jaar na de oorlog bij de harmonie gekomen. De harmonie is in 1909 opgericht. Toen ik bij de muziek ben gekomen was Jan Ter Borg dirigent van de muziek daar kreeg ik de lessen van. Iedere woensdagmiddag kwam ik bij hem. Ik ging naar zijn cafeetje daar stond een piano en daar kreeg ik mijn eerste lessen. Toen ik zes weken les van hem had gehad zei hij tegen mij “Kom maandagavond maar op de repetitie” Ik schrok er van want ik kon amper noten lezen. Ik zat tussen de andere muzikanten in en ik moest alles vragen. Op een gegeven moment moest ik een toets indrukken, als er kruis voor stond moest ik een ventiel indrukken en als er een min stond moest ik een ander ventiel indrukken. Bij een hoge toon moest ik weer vragen welke toets ik dan weer in moest drukken. Je voelt je dan niet zo prettig tussen al die muzikanten Tegenwoordig volgt iedereen muzieklessen.

Ik heb niet de goede ondergrond gehad dat is me altijd blijven achtervolgen. Na jaren wordt het natuurlijk wel beter”.

Welke instrumenten heb je gespeeld?

“Ben begonnen op een waldhoorn, toen een trompet, daarna bariton en het laatste instrument is de grote concert trom waar ik nu nog achter sta. Ik zat vanmiddag zo na te denken over hoeveel dirigenten ik heb gehad”. Lachend vertelt Frans “In de hele periode heb ik tien dirigenten gehad”.

Je was altijd op de repetities hoe vond je dat je iedere maandag die verplichting had?

“Ik heb het altijd heel erg mooi gehad. Muziek houdt je jong en maakt je blij. Ik was melkboer en sprak iedere dag heel veel mensen. Als er bijvoorbeeld iemand vijfentwintig, veertig of vijftig aar getrouwd was dan zeiden ze dat vroeger gewoon en ging de harmonie er naar toe en bracht je een serenade. Je moest oppassen dat je niemand vergat. Dat is tegenwoordig niet meer. Nu is dat allemaal veranderd. Met serenades doe ik nu ongeveer vier jaar niet meer mee. Ben ook wel soms met de drumband naar een concours geweest. De laatste keer, toen ik tweeëntachtig jaar was ben ik nog mee geweest naar Bekkum in Duistsland met de carnaval op Rosenmontag en heb ik nog in de optocht meegelopen. Dat is tien kilometer en dat gaat nu niet meer”.

Je hebt meegedaan met grote concerten, wat betekent dat voor jou? 

“Heel veel. Dat was prachtig. De concerten van de laatste paar jaar met al dat geluid en lichtshows, fantastisch”. 

Wat betekent de harmonie voor jou?

“Alles, mijn hele leven zit er in. Muziek houdt je jong, het is goed voor je sociale contacten. Al die jaren heb ik veel met de jeugd te doen gehad. Ik heb ook nog in het bestuur gezeten. De eerste twaalf jaar penningmeester, daarna twaalf of dertien jaar voorzitter, daarna waarnemend voorzitter, toen er even geen voorzitter was heb ik het stokje weer opgepakt. Al met al ben ik vijftien jaar voorzitter geweest”.

Hoeveel serenades heb je zelf met harmonie gebracht?

“Niet te schatten”.

Nu krijg je er zelf een wat vind je ervan?

“Heel mooi. Ik kan me niet indenken dat iemand vijfenzeventig jaar onafgebroken bij de muziek is geweest. Ik ben volgens mij de eerste”.

Frans is één van de oprichters geweest van muziekkapel “De Blauwe Kieltjes”. Deze kapel is opgericht bij café Evelo in 1961, daar zat de carnaval.  De dames Evelo, waaronder: Thea en Anneke waren gek op carnaval. Er zaten een aantal oude muzikanten en Benno Snijders werd toen prins Benno 1. Er werd een pak gemaakt van krantenpapier, want een prinsenpak was er niet. Maar hier moest natuurlijk wel een liedje bijkomen. En toen zijn eigenlijk “De Blauwe Kieltjes ontstaan. Frans heeft daar jarenlang in gespeeld. Deze kapel is opgericht in 1960 en heeft bestaan tot 1990. Als je lid was van de harmonie dan kon je bij de kapel komen. De Blauwe Kieltjes werd opgeheven en werd de naam veranderd in Remm’n Los. In deze kapel heeft Frans ook nog jarenlang gespeeld. Tot zijn vijfentachtigste en toen is hij er mee gestopt.

Zondag 12 september heeft Frans in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen een welverdiende serenade gekregen. Het was een emotioneel moment.

Jack Stolp van de Overijsselse Bond Muziek Vereniging ging in zijn toespraak in op alle verdiensten van Frans voor de Harmonie. Hij overhandigde Frans een medaille en een oorkonde voor zijn vijfenzeventig jarig lidmaatschap.

De huidige voorzitter Erwin Banierink sprak de jubilaris toe en memoreerde o.a. zijn grote betrokkenheid bij en de waarde voor de Harmonie. Hij bood Frans een mooie attentie en een bos bloemen aan namens de harmonie.

Frans bedankte Jack Stolp en de harmonie voor hun aanwezigheid en de serenade. Tot slot zei Frans: “Ik ben blij dat er zoveel jongeren bij de harmonie zijn en ik hoop dat dit zo zal blijven en dat de harmonie nog heel lang zal blijven bestaan in grote getale”.

Na de officiële huldiging nodigde Frans alle aanwezigen uit voor een hapje en een drankje. Er werden nog mooie herinneringen opgehaald.

 

Ine Flinkers