Algemeen

Geliefde huisarts en Ootmarsummer profiteerde van nieuwste behandelmethodes kanker
In de geest van Bert Buddingh’: rode sokken verkopen op de kerstmarkt voor Alpe d’HuZes

OOTMARSUM - Hij was ruim 33 jaar huisarts in Ootmarsum. In deze functie en als mens was Bert Buddingh’ zeer gezien. In juni 2012 werd bij hem leukemie geconstateerd; in 2016 bleek hij lymfeklierkanker in de darm te hebben. In juni van dit jaar werd opnieuw kanker bij hem geconstateerd. Dat was teveel voor zijn lichaam. Op 24 juni overleed Bert Buddingh’, nog maar 68 jaar oud. Zijn vrouw Erna en hun kinderen Marieke, Anneloes en Floortje doen op 6 juni volgend jaar mee aan de Alpe d’Huzes: in de geest van Bert maar vooral uit dankbaarheid. Om geld voor dat doel in te zamelen, gaan ze kerstsokken verkopen; op de Ootmarsumse kerstmarkt op 9 en 10 december.

De hal van haar Ootmarsumse woning is bepakt met kratten: vol met rode kerstsokken. ,,We moeten ze allemaal nog mooi inpakken. Een hele klus, maar dat komt goed.” Erna Buddingh’ glimlacht. Ze heeft alle vertrouwen in haar missie die ertoe moet leiden dat er zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. In eerste instantie op de kerstmarkt in Ootmarsum en in tweede instantie op donderdag 6 juni volgend jaar als zij en haar kinderen de Alpe d’Huez gaan beklimmen in de Franse Alpen; fietsend of wandelend.

Erna Buddingh’ weet waar ze het allemaal voor doet. ,,Puur uit dankbaarheid voor de elf jaren die Bert nog waren gegeven nadat bij hem in 2012 de diagnose myeloïde leukemie werd gesteld. Hij is met succes behandeld middels chemokuren en een stamceltransplantatie. Innovatieve behandelingen die tot een paar jaar daarvoor niet mogelijk waren. Wat dat betreft, heeft hij gewoon geluk gehad. Het waren elf waardevolle jaren die ons veel moois en dierbaars hebben opgeleverd. Bert heeft daar van genoten. En daar zijn we heel dankbaar voor. Met de deelname aan Alpe d’Huzes willen we iets terugdoen voor wat we hebben gekregen.”

Het idee om mee te gaan doen aan de Alpe d’Huzes  ontstond eigenlijk heel spontaan. ,,We zaten”, herinnert Erna Buddingh’ zich, ,,een keer om tafel toen het woord Alpe d’Huzes viel. ‘Waarom niet meedoen’ zeiden we tegen elkaar. Bert zou dat zelf zeer hebben toegejuicht. Ik weet zeker dat hij het liefst zelf zou hebben meegefietst.” Aan motivatie geen gebrek. Met de opgave voor Alpe d’Huzes werd de daad bij het woord gevoegd. Inmiddels zijn er twee teams gevormd met in totaal 14 deelnemers. Een team van vijf dat gaat wandelen en een team van negen dat gaat fietsen. ,,Ik ga zelf wandelen”, vertelt Erna.

Met wandelen is voor de Buddingh’s trouwens ook de liefde voor de bergen ontstaan. Op de plek waar Erna en de anderen op 6 juni volgend jaar aan de beklimming van de Alpe d’Huez zullen beginnen: in Bourg d’Oisans. ,,Het was in de zomer van 1989 dat we daar op vakantie gingen”, weet Erna nog als de dag van gisteren. ,,Marieke was nog maar zeven, maar zo jong als ze was, ging ze mee. Die eerste keer de bergen in was zo mooi dat we voor altijd verkocht  waren. Daarna hebben we ook met Anneloes en Floor erbij alle vakanties wandelend in de bergen doorgebracht.”

Ook de datum van 6 juni 2024 is een heel bijzondere. Want op deze dag twaalf jaar geleden werd bij Bert Buddingh’ leukemie vastgesteld. De wereld voor hem en zijn naasten stortte in maar Bert was strijdbaar en optimistisch. Een stamceltransplantatie in Leiden in oktober 2012 was succesvol. Vier jaar later bleek Bert lymfeklierkanker in de darm te hebben en opnieuw ging hij met succes de strijd aan. Maar de derde keer dat kanker bij hem werd geconstateerd, in juni van dit jaar, was teveel. De vele zware, voorgaande behandelingen hadden hun tol geëist. Erna: ,,Vier weken voor Bert overleed, waren we nog op vakantie in Portugal en leek er niets aan de hand. Toen we terug waren in Nederland werd Bert plotseling ziek. Op 24 juni hebben we Bert in liefde losgelaten”.

Herinneringen aan Bert zijn er in veelvoud en vers. Het besef dat de afgelopen elf jaar daar vooral ook debet aan zijn maakt Erna Buddingh’ en haar kinderen dankbaar. Ze kennen ook als geen ander de waarde van doorgaand wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de behandelmethodes daarvoor. Daarvoor is veel geld nodig. Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) zet zich daar voor in. Onder andere met de Alpe d’Huzes. Elke deelnemer stelt zich daarbij ten doel minimaal 2500 euro bij te dragen aan de totaalopbrengst van die dag. Daar zoeken ze sponsors voor maar ook acties zoals die van de familie Buddingh’ op de Ootmarsumse kerstmarkt. 

Waarom voor de verkoop van sokken is gekozen, is een verhaal apart. Erna: ,,Bert droeg altijd rode sokken. Wij vonden dat maar niks maar Bert hield daar altijd aan vast. Dus sokken passen bij Bert. Vandaar onze keuze voor kerstsokken.” Ruim 400 paar rode kerstsokken zijn ingeslagen. Die moeten op zaterdag

en zondag 10 december aan de man worden gebracht. Erna heeft er alle vertrouwen in. ,,We gaan ervoor. Ik hoop echt dat het ons lukt. Hoe mooi zou het zijn dat we helemaal uitverkocht zijn.” Aan de locatie zal het niet liggen.

De kerstsokken voor Bert Buddingh’ worden verkocht in een stand bij patisserie Pieck Fijn aan het Kerkplein.