Algemeen

Gemeenten zien interventiespel Re:link als waardevolle toevoeging

DENEKAMP - Studenten van klas 2Ve van het Carmel College in Denekamp streden afgelopen dinsdag in vijf groepen om de titel ‘winnaar van het beste bedrijfsuitje’. De basis hiervoor was het spel Re:link: Buddies in Business. Het spel helpt jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar om op een laagdrempelige manier een oppervlakkige relatie te verdiepen. Door vroegtijdige signalering hopen de gemeente Dinkelland, Tubbergen en Hellendoorn de vraag naar professionele jeugdzorg te kunnen beperken.

Wethouders Ilse Duursma en Hilde Berning van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen zaten onder andere de jury. Zij keken, naast het best uitgewerkte bedrijfsuitje, tevens naar de zogeheten soft skills: contact maken, luisteren, mening geven, inleven, eerlijk zijn en conflicthantering.
 
Re:link
De 30 leerlingen van klas 2Ve werkten de hele ochtend in groepen aan hun opdracht. Dit was het uitwerken van een bedrijfsuitje door middel van het spel Re:link. Het spel is in opdracht van de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Hellendoorn ontwikkeld door Garage2020; een netwerk dat zich inzet om vraagstukken binnen de jeugdhulp vanuit en andere invalshoek te bekijken. Bij Re:link nemen de jongeren in teams gedurende vijf uur de rol van eventmanager op zich door een evenement of feest te organiseren. Elke spelronde oefenen de teams met verschillende sociale vaardigheden en uiteindelijk presenteren ze hun idee aan de jury. 
 
“Het spel maakt vroege signalering van problemen onder de jeugd laagdrempelig”, legt Duursma uit. “Het proces vraagt eerlijkheid van de studenten. Dat ging er soms best fel aan toe hoorde ik. En dat geeft ook niets, dat gebeurt in het gemeentehuis ook weleens. Maar de bedoeling is dat je er vervolgens toch samen uitkomt. Voor jongeren is dit heel belangrijk, ook voor later.” 
 
Belangrijke stap op een natuurlijke manier
Terwijl de jury in beraad was wachtten de jongeren het eindoordeel af. “Het was een leuk project. Ik zou het wel weer willen doen”, liet Noud Bartelink van ‘Noabertrips’ weten. “Wat ik grappig vond dat tijdens het spel we elkaar complimenten moesten geven”, vult teamgenoot Stef Molendijk aan. “Ik kreeg te horen dat ik goed contact kan maken met andere mensen. Dat had ik niet verwacht en vond het een mooi compliment.” En dat is precies waar het deze ochtend om ging. “Leerlingen die buiten de groep vallen, blijven vaak in de luwte”, laat Fleur Mensink van Garage2020 weten. “In een situatie als vandaag, waarbij groepen worden gevormd van studenten die normaal gesproken minder met elkaar omgaan, wordt het heel zichtbaar. Door vriendschappen te verstevigen staan jongeren veerkrachtiger in de maatschappij. Zo hadden we een keer een leerling die bekende geen vrienden te hebben op school en in de klas. Deze leerling stond wel open voor hulp waarna gelijk actie is ondernomen”, vertelt Mensink. Dit sluit naadloos aan de missie van het spel. “Door deze vorm van bewustwording en laagdrempelige hulp in een vroeg stadium, hopen we de inzet van professionele jeugdzorg te kunnen verkleinen,” vult wethouder Duursma aan.
 
Positieve wisselwerking
Studenten vertelden dat de samenwerking was geslaagd, ondanks dat het soms best lastig was. ‘Noabertrips’ kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Dit bedrijfsuitje startte bij Actief Twente met een 4-persoonsfiets onder de slogan ‘Maak’n lach’n op ’t gezicht’. Dat mensen in een rolstoel ook konden deelnemen zag de jury als bijzonder positief. Groepsleden Esmée Wiefferink, Mirre Brunnikhuis, Liv Bosch, Noud Bartelink, Wouter Bult en Stef Molendijk ontvingen een chocoladereep als beloning. “De wensen binnen de groepen werden goed gecombineerd”, sprak wethouder Duursma na afloop. “Ook de manier van samenwerking zag ik als heel positief.”