Algemeen

Groep acht Aloysiusschool Weerselo herdenkt onbekende geallieerde RAF-piloten

WEERSELO - Op het rooms-katholiek kerkhof in Weerselo liggen piloten van de Royal Airforce (RAF) begraven. Deze piloten zijn in de nacht van 25 op 26 juni 1942 omgekomen, nadat zij na een aanval op Bremen op hun terugweg zijn neergehaald door een op de vliegbasis Twente (Fliegerhorst) gestationeerde Duitse nachtjager. Ondanks verwoede pogingen van een werkgroep bestaande uit Adrie Roding, Bert Wolbert en Gerard Flinkers om achter de namen van deze piloten te komen, is dat tot op heden niet gelukt.

In de nacht van 25 op 26 juni 1942 vertrokken vanaf diverse bases in Engeland 1.077 toestellen voor een massale aanval op de industriestad Bremen. De missie: de Duitse oorlogsindustrie een gevoelige klap toebrengen en de bevolking demotiveren. Van de vertrokken toestellen kwamen er 49 niet meer terug op hun basis. Van de niet teruggekeerde Handley Page Halifax bommenwerpers zijn er twee niet geïdentificeerd. Van die twee is er een neergestort in de nabijheid van Weerselo. Ondanks verwoede pogingen de omgekomen bemanningsleden te identificeren is dat tot op heden niet gelukt.

Ieder jaar herdenken de schoolkinderen van groep acht deze geallieerde piloten. ‘s Morgens gaat Bert Wolbert van de werkgroep naar de school om de kinderen het verhaal te vertellen. Hij laat dan ook restanten van het neergestorte toestel zien, die zijn opgegraven op de locatie waar het toestel is neergekomen. Afgelopen woensdagmorgen heeft Bert de school bezocht. Hij heeft aan de hand van een film een toelichting gegeven op hetgeen er in die nacht is gebeurd en laat beelden van een Halifax-bommenwerper zien. Deze presentatie maakte grote indruk op de kinderen. Na afloop hiervan gingen de kinderen met Bert naar het kerkhof om de vijf graven te bezoeken. Ze weten nu waarom op de grafstenen de tekst staat “Known unto God” (vrij vertaald: alleen God kent onze naam).

Op het kerkhof werd er door de kinderen een bloemstuk op de graven van de geallieerde RAF-piloten gelegd en werd er door enkele kinderen een eigengemaakt gedicht voorgelezen. Ook werden er twee slachtoffers uit Weerselo herdacht, met name de heer Gerhardus Welman (verzetsstrijder), hij stierf op de dag van de bevrijding in Weerselo en de heer Gerhardus Oude Booijink (militair), hij is de eerste dag van de oorlog doodgeschoten. Deze beide mannen werden geëerd door de kinderen met een bos bloemen. Een indrukwekkende en interessante morgen voor de kinderen.

Ine Flinkers