Algemeen

Heemkunde Denekamp ontvangt uniek historisch materiaal van bekende Denekampse families

DENEKAMP - Heemkunde Denekamp heeft onlangs een bijzondere schenking ontvangen. De geschiedenis van Huize Keizer en Hotel Veldman komt boven tafel nadat nazaat Fred Veldman een stoffige doos met foto’s en veel ander historisch materiaal aan de stichting schonk. Het bleek dat Fred deze doos al langer in zijn bezit had, maar er verder geen aandacht aan schonk. Deze bleef maar op zolder liggen, verhuisde mee van Denekamp naar Gildehaus en kreeg ook daar weer een plekje op zolder. Aan hetgeen erin zat, werd nooit zoveel aandacht aan geschonken. “Van vrögger”, wist Fred. Zonder dat hij er verder over uitwijdde als zijn kinderen er naar vroegen. Vorige week schonk Fred Veldman de doos met 150 jaar familiegeschiedenis aan Heemkunde Denekamp. Opdat het materiaal voor eeuwig bewaard blijft.

Links Cor van Bakel rechts Fred Veldman.
Waarom deze doos bij hem terecht kwam is een vraag. De rest van de familie had schijnbaar minder interesse voor, wat nu blijkt, de historische inhoud. Bij het openen en bestuderen komen werkelijk unieke stukken boven van de families Veldman en Keizer uit Denekamp. Beide ondernemende families genoten aanzien in het dorp en behoorden tot de geziene middenstand in de vorige eeuw. In de panden van de familie Keizer zetelen nu de Heemkunde en het museum Huize Keizer. Het zijn min of meer de laatst overgebleven historische panden van het dorp. Daar had het in de jaren zeventig trouwens weinig aan gescheeld. De gemeente kocht de panden op, wilde ze afbreken en er een parkeerplaats van maken. Nog net wist men de slopershamer tegen te houden. Uiteindelijk en gelukkig kwam men tot inkeer nadat Denekamp in 1973 een nieuwe burgemeester kreeg in de persoon van mr. J.G. Norbart. Deze toonde ook veel interesse voor cultuurhistorie en kunst en dat bleek de redding van de panden van de dames Keizer. Het pand waar het museum is gehuisvest dateert al uit de 18e eeuw. Het naastgelegen ’t Heemhoes is gebouwd in 1876. Er waren door de eeuwen heen een winkel gevestigd en een vleeswarenfabriek van de gebroeders Keizer. Dit bedrijf was voornamelijk ingesteld op export naar Nederlands-Indië. In de jaren dertig werd hiermee gestopt. Tot begin jaren zeventig hebben de dames Keizer, zoals de zusters Anna en Cato Keizer bekend stonden in het dorp, er nog gewoond. Met het overlijden van Anna kwam er een eind aan de Denekampse tak van de familie Keizer. 
 
Huwelijk binnen gegoede kringen
Dat Fred Veldman de koffer met historische materiaal in het bezit heeft gekregen, heeft alles te maken met de familiare band met de familie Keizer. Het was zijn opa Johannes Veldman die in 1905 trouwde met Joanna Keizer, dochter van winkelier en fabrikant. Niet ongebruikelijk in die tijd dat er huwelijken werden gesloten binnen bepaalde kringen in het dorp. Johannes Veldman was immers logement en hotelhouder aan de Grotestraat: het hotel dat dit jaar op de nominatie staat om afgebroken te worden. Joanna Keizer overleed in 1918 aan de Spaanse griep: het echtpaar had zeven kinderen. Johannes Veldman trouwde nadien met haar zus Hermanna Keizer; ook niet ongebruikelijk in die tijd. Uit dit eerste huwelijk van zeven kinderen was Fred’s vader de jongste. Deze Wim Veldman was werkzaam bij de gemeente en overleed te jong.