Algemeen

Heemkunde oalde gemeente Weersel presenteert Markeboek Dulder

WEERSELO/SAASVELD - Maandagavond 21 oktober was bij Café Bruins in Saasveld de presentatie van het Markeboek Dulder. De presentatie was in handen van de Heemkunde Weerselo. 

De avond begon om 19.30 uur na de koffie. Bert Wolbert, voorzitter van de Heemkunde, heette iedereen van harte welkom en was verheugd over de goede opkomst. Hij wenste iedereen veel kijk- en luisterplezier. Gerard Wolbert vertelde over de glas-in-loodramen van Jan Schoenaker in de kerk van Saasveld, hoe ze werden gemaakt en via een powerpointpresentatie liet hij beelden zien van het prachtige werk. Annemarie Lutke Veldhuis van de werkgroep natuur vertelde wat deze werkgroep allemaal doet voor de natuur in Saasveld. De werkgroep houdt zich al zestien jaar bezig met de jeugd natuurclub. De aanwezigen kregen een kleine indruk via een powerpointpresentatie wat deze club zoal doet. Maria Löbker, secretaresse van de Heemkunde Weerselo, vertelde dat ze samen met Janneke Brummelhuis dingen verzamelt over vijfenzeventig jaar Vrijheid. Ze zijn al verhalen aan het verzamelen, niet alleen voor 2020, maar ook voor later. Tijdens de dodenherdenking wil de Heemkunde foto’s van de gevallen soldaten op de graven zetten. Er is een tentoonstelling van 3 t/m 5 april 2020 en er komt een boek uit met alle verhalen over de oorlog in de oude gemeente Weerselo. In april 2020 wordt er een film gedraaid ‘Nooit verteld’. Deze film komt van de Heemkunde Hertme. Op 4 mei, dodenherdenking, in de nacht van 4 op 5 mei ’s nachts om 24.00 uur start de estafetteloop voor het ophalen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen. Op 5 mei worden de lopers met het vuur binnengehaald. Er wordt een fiets- en huifkartocht georganiseerd langs de belangrijke punten van de oorlog. Als iemand nog verhalen heeft over de oorlog of mocht er iemand zijn die over de oorlog en vrijheid kan vertellen kan deze zich bij de Heemkunde in Weerselo melden. “Vrijheid vier je samen, opdat we dat niet vergeten.” 
 
Gerrit Welberg vertelde hoe het Markeboek is gemaakt en hoe het er uit ziet. Hij vertelde over de verschillende pagina’s een verhaal van 1647 tot 1845. Ook vertelde hij over de tijd van voor het jaar 1800. In de werkgroep zaten Gerrit Welberg, Bert Wolbert, Dini Kamphuis, Gerrit Oonk, Gerard Wolbert en Maria Löbker-Ribbert. Maria Hoogendijk en Marieke Peters hebben gezorgd voor de foto’s in het boek, Henk Wolterink is op boerderij onderzoek uitgegaan en Maria Löbker en Bert Wolbert hebben foto’s gemaakt van alle boerderijen. Riet Nijland en haar broer hebben bijnamen van Weerselo verzameld. André Hottenhuis heeft zich verdiept in hoeveel molens er staan en heeft twee woordenboeken samengesteld. Tevens heeft André alles omgezet in leesbare taal. André Hottenhuis had reeds het oorspronkelijke Markeboek getranscribeerd met de bedoeling het uit te geven. Helaas overleed hij plotseling. Zijn archief kwam terecht bij Heemkunde Oalde gemeente Weerselo. Een paar jaar geleden hebben enkele leden van de Heemkunde besloten dat er iets mee moest gebeuren en met Gerrit Welberg als leider is nu het Markeboek Dulder gepresenteerd. 
 
Gerrit Welberg zorgde samen met Maria Hoogendijk nog voor aanvullende teksten. Anne Hottenhuis, de dochter van André, nam deze avond bij de presentatie namens moeder Han, het eerste exemplaar in ontvangst. De vormgeving en layout was in handen van Maria Hoogendijk en Marieke Peters.
 
Alle medewerkers werden hartelijk bedankt voor hun inzet en kregen een mooie bos bloemen aangeboden.
 
Er kunnen nog boeken besteld worden voor € 24,95 per stuk via markeboekdulder@gmail.com. Heemkunde hoopt dat de boeken er in de tweede helft van november zullen zijn. Voor meer informatie raadpleeg de website: www.heemkundeweerselo.nl.
 
Ine Flinkers