Algemeen

Historie van het oogsten te zien tijdens nostalgische oogstdag Ootmarsum

OOTMARSUM - Een historische stoet van boeren uit Ootmarsum en Agelo trok dinsdagmorgen 23 juli jl., vanaf het Openluchtmuseum in Ootmarsum naar de akker aan de Zonnebergweg om de roggeoogst binnen te halen. De stoet bestond uit maaiers gewapend met zeis, zicht en pikhaak, uit zware paarden met de oogstwagen en maaimachine, en uit de ronkende tractor met de maaimachine.

Voorpostel, Tijink, Arens, Lohuis, Oude Dubbelink, Enbers, Steggink, Beld, Brunninkhuis, Bekhuis, Oude Luttikhuis en nog veel meer personen waren aanwezig om te laten zien hoe ‘het oale wark’ vroeger werd uitgeoefend.
 
Veel belangstellenden verzamelden zich op en om de akker en een legertje fotografen legde de acties vast. Het handmaaien, het maaien met paard en maaimachine en daarna het oogsten met de tractor en maaimachine was voor alle belangstellenden goed te volgen, waarbij Ben Kleissen de nodige toelichting gaf. Op het veld werden de halmen tot garven gebonden. Bij het ‘Angelus’ om precies 12.00 uur werd door de boerin koffie gebracht en een stevige boterham en roggebrood met spek. De garven werden op de oogstwagen geladen en naar het openluchtmuseum gereden. Hier werden de garven traditioneel in ‘hokken’ opgezet. Thomas Storck had de oven van de bakspieker opgestookt en liet de bezoekers zien hoe roggebrood wordt gemaakt. De molen van Oude Hengel was in werking en te bezichtigen en de wieken waren voorzien van feestelijke vlaggetjes.
 
Na afloop werden de harde werkers in De Weemhof getrakteerd op grote stapels spekpannekoeken en de nodige drankjes. Het was weer een historische belevenis, een gebruik dat het waard is om in ere gehouden te worden. ‘s Middags stond de grote combine klaar om op de akker het restant van de oogst in een mum van tijd van het land te halen. Oud en nieuw naast elkaar; hopelijk lukt het ook volgend jaar weer.