Algemeen

In samenwerking met Stichting Heemkunde
Uniek spaaralbum PLUS Jan ter Steege: ‘ Trots op
oud-Denekamp en omgeving’ geeft in 270 plakplaatjes
(-foto’s) prachtig inkijkje in wat er allemaal veranderd is

DENEKAMP - PLUS Jan ter Steege brengt vanaf aanstaande vrijdag12 maart onder de titel ‘Trots op oud-Denekamp en omgeving’ een uniek plaatjesalbum op de markt. Een album voor foto’s van het Denekamp van vroeger in de vorm van ‘plakplaatjes’. Het is een ‘spaaralbum’, want de plaatjes daarin moet men zelf bijeen vergaren via de boodschappen bij deze super.

Het album krijgt de klant bij de aankoop van minimaal € 25,00 aan boodschappen cadeau, terwijl vervolgens bij het afrekenen van de boodschappen voor een bedrag van minimaal € 15,- steeds 4 plaatjes worden overhandigd. Daarnaast zijn er doorlopend speciale aanbiedingen, waarbij de klant extra plaatjes kan bemachtigen. Zo realiseert men dan zelf een album met 270 plaatjes over oud-Denekamp.Een album van bijna 70 pagina’s vol historie over zo’n 26 onderwerpen. Een album met historie, maar dan vanuit een totaal andere invalshoek samengesteld dan bijvoorbeeld het eerdere Denekampse historieboek ’Kiek Denekamp’, dat in verband met de viering van de eeuwwisseling werd uitgegeven door de Stichting Heemkunde. ‘Ook’ de Stichting Heemkunde, omdat die nu eveneens een zeer belangrijke medewerking verleent bij de realisatie van dit album. Geen album met veel teksten, zoals het eerder aangehaalde boek, maar met per onderwerp alleen een korte introductie daarop aangevuld met ongeveer 10 foto’s per onderwerp, steeds met een kort onderschrift.

*Historie Denekamp e.o. in 26 onderwerpen

Een supermarkt zonder doorlopend aanbiedingen en van tijd tot tijd een interessante spaaractie bestaat er gewoon niet. Je moet immers wat doen om de klanten aan je te binden, want de concurrentie is vaak groot. Aanbiedingen betreffen dan meestal, al dan niet ‘leuk verpakt’, tijdelijke kortingen op bepaalde producten. Spaaracties beogen de klanten via bonnen, stickers, plakplaatjes, enzovoort bij boodschappen vanaf een bepaald bedrag te laten sparen voor zeer uiteenlopende zaken. Van een album met foto’s van voetbalsterren tot een set pannen, dekbedden, et cetera. Ook Jan en Corina ter Steege van de Denekampse PLUS komen daar op gezette tijden mee, zoals van recente datum het Denekampse Monopoliespel en de Knikkeractie. Dit nieuwe initiatief, deze nieuwe actie, heeft echter een wat andere intentie dan alle voorgaande. Jan ter Steege is van mening dat het een actie is met een blijvende waarde, namelijk een stuk historie van Denekamp. Interessant voor de huidige oudere generatie, waaronder steeds minder die momenten uit dit album nog hebben meegemaakt, maar zeer zeker voor de tegenwoordige en de aankomende generaties. Voor de super een flinke investering, want de extra-opbrengst van de producten die door de leveranciers beschikbaar zijn gesteld gaat naar de Stichting Heemkunde

*Eens een andere spaaractie: de bevolking de eigen historie aanbieden

Hoe komt nou zo’n ‘kruidenier’ anno 2020 op de gedachte om naast de 23000 (!) artikelen in zijn zaak nu ook plaatselijke geschiedenis te gaan ‘verkopen’, aan te bieden? Jan ter Steege : ‘ Een kwestie van gewoon iets terug doen voor al onze klanten die uit Denekamp en omgeving bij ons in de zaak komen. Ook het grootste gedeelte van onze 110 medewerkers komt hier vandaan. Hieruit blijkt als PLUS-super onze grote lokale betrokkenheid, wij staan midden in deze samenleving en vandaar onze sponsoring van veel sportverenigingen, de betrokkenheid bij het carnaval, we zijn enthousiast deelnemer aan de Peerkespas, houden leuke spaaracties, enzovoort. Naar aanleiding van eerdere succesvolle spaaracties kwamen Corina en ik maart vorig jaar op de gedachte een spaaralbum samen te stellen over de geschiedenis van Denekamp en omgeving. Niet nieuw zo’n initiatief, maar we zijn ons gaan oriënteren en kwamen al snel terecht bij de Stichting Heemkunde en dan met name bij Laurens Grunder en zo kwam er ook het contact met Dorien Meinders die aangaf de vormgeving van het album wel te willen verzorgen Voor Corina en mij medewerking, waar we erg blij mee waren en zijn. Kortom, zonder de medewerking van de Stichting Heemkunde en dan daarvan de fotowerkgroep en de Onderschoer-redactie, was deze spaaralbum-actie er nimmer gekomen.

*Heemkunde: ‘….mooi inkijkje in wat er allemaal veranderd is in Denekamp…’

Dit album met plaatjes van het Denekamp van vroeger past heel mooi bij de vele activiteiten die de vrijwilligers van de Stichting Heemkunde organiseren. Heemkunde –voorzitter Yolanda Vonhof in haar voorwoord in het album: ‘De Stichting Heemkunde Denekamp houdt zich al 45 jaar bezig met de geschiedenis van Denekamp en omstreken, toen en nu. Wij vinden het daarom bijzonder mooi dat de familie Ter Steege van de PLUS in Denekamp ons heeft benaderd om samen dit project op te pakken. Met dit plaatjesboek kan iedereen een mooi inkijkje krijgen in wat er allemaal is veranderd in en om Denekamp.’ Het eerste exemplaar van het album wordt morgenavond (donderdag 11 maart) overhandigd aan burgemeester John Joosten.

Tekst/foto’s: PBJ