Algemeen

Indonesische zusters voelen zich thuis met hun ‘gadjah’ in de Elephant Parade

DENEKAMP - Ze leefden in hun geboorteland Indonesië tussen en met wilde olifanten. De zes Indonesische zusters in het klooster van de zusters Franciscanessen in Denekamp hebben deze dieren in hun hart gesloten. Toen ze de kans kregen om in het kader van de internationale Elephant Parade in Ootmarsum een babyolifant te adopteren grepen ze die met beide handen aan.

En dus staat er sinds dit weekeinde pontificaal op het plein voor het vernieuwde klooster, het Franciscushuis en de kapel een heuse olifant. Beschilderd in een prachtige blauwe kleur. Vanaf het eerste moment is deze olifant - ‘gadjah’ in het Indonesisch - een trekpleister van formaat. De zusters komen langs, maar ook andere bezoekers en voorbijgangers kijken hun ogen uit. Meteen ook worden er foto’s gemaakt: jong en oud wil zich graag vereeuwigen met de olifant van de zusters.

Zuster Christella, één van de zes Indonesische zusters, vindt het ‘fantastisch’. “Het is toch prachtig om op deze manier een steentje te kunnen bijdragen aan de bescherming en instandhouding van de snel afnemende olifantenpopulatie in de wereld.” De Elephant Parade sluit aan bij het gedachtegoed van Franciscus van Assisi dat uitgaat van het behoud van de schepping. De titel van de uitgekozen olifant van de zusters is United Hands: verenigde handen. De titel verbeeldt samenwerking; de verschillende afgebeelde handen op de olifant illustreren alle mensen op aarde. De blauwe kleur staat voor rust en verbinding. En dat is ook wat de Zusters Franciscanessen met hun werk in het klooster in het Franciscushuis beogen.

Behalve bij het klooster in Denekamp staan er nog meer olifanten buiten Ootmarsum. Bij Landgoedhotel Bloemenbeek in De Lutte, bij Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp, bij Huis Singraven bij Denekamp en op ’t Stift bij Weerselo. Er zijn drie routes uitgezet langs alle 35 olifanten in Ootmarsum en omgeving. Een wandelroute van 3 kilometer door Ootmarsum en een fiets- en autoroute door Noordoost-Twente. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV Ootmarsum. De Elephant Parade in Ootmarsum is dinsdag in Ootmarsum officieel geopend. De olifant bij de zusters en al die andere olifanten zijn tot 31 oktober te bezichtigen.