Algemeen

Inwoners gemeente Dinkelland vallen in de prijzen bij de gezondheidsmonitor

DINKELLAND - Danique Wagenvoort uit Denekamp en Bente Blokhuis uit Weerselo zijn twee van de vijf gelukkige prijswinnaars van de gezondheidsmonitor. De Gezondheidsmonitor 2020 is een groot vragenlijstonderzoek naar de gezondheid en leefstijl van volwassenen (vanaf 18 jaar) en ouderen in Nederland. Alle 25 GGD’en voeren dit onderzoek één keer in de vier jaar op dezelfde manier uit. 

prijsuitreiking gezondheidsmonitor

Onder de Twentenaren is de gezondheidsmonitor door ruim 23 duizend personen ingevuld. De deelnemers van het onderzoek maakten kans op mooie prijzen die de gezondheid bevorderen. In totaal werden er onder de Twentenaren die hebben deelgenomen vijf prijzen verloot. Twee van de prijswinnaars zijn afkomstig uit de gemeente Dinkelland. Op vrijdag 4 juni heeft wethouder Ilse Duursma de gewonnen prijzen overhandigd aan Danique en Bente. “Geweldig om te zien dat inwoners uit de gemeente Dinkelland gezondheid als een belangrijk thema ervaren. Afgelopen jaren hebben we hier volop op ingezet en dat gaan we de komende jaren ook nog doen”, vertelt wethouder Ilse Duursma enthousiast. “Ik ben trots dat twee van de prijswinnaars uit de gemeente Dinkelland komen en dat ik de prijzen heb mogen overhandigen aan hen”, aldus Duursma.

Gezondheid staat voorop in Dinkelland

41 procent van de volwassenen en 55 procent van de ouderen uit de gemeente Dinkelland heeft deelgenomen aan dit onderzoek. Dinkelland scoort goed met dit percentage ten opzichte van andere Twentse gemeenten. Dit laat zien dat de inwoners van de gemeente Dinkelland gezondheid zien als een belangrijk thema. Dat gezondheid als belangrijk wordt ervaren, is ook terug te zien in de resultaten van de vorige gezondheidsmonitor. In 2016 voelden Dinkellanders zich namelijk het gezondst van héél Nederland. Slechts een kleine 15 procent van de inwoners ervaart zijn of haar gezondheid als minder goed. In Dinkelland worden ook de Beweegrichtlijnen goed opgevolgd. Gemiddeld gezien voldoet 51,7% van de bevolking van 19 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen, in 2016 lag dit aantal in Dinkelland op 54%, dit is dus meer dan het landelijk gemiddelde. Ilse Duursma: “We zetten als gemeente volop in op positieve gezondheid van onze inwoners waardoor zij zich goed voelen, minder snel een hulpvraag hebben en minder snel ondersteuning nodig hebben”. De resultaten van de gezondheidsmonitor laten het effect zien van de inzet van de gemeente.