Algemeen

Oud-leerling Rob Barenbrug vertelt zijn verhaal in jubileumboek over 100 jaar Twents Carmellyceum

‘Jaar in jaar uit, elke dag op de fiets van Ootmarsum naar het Carmel in Oldenzaal’

Het Carmellyceum in Oldenzaal viert in september z’n 100-jarig bestaan. Dat gebeurt met een groots opgezette reünie op zaterdag 23 september én met de presentatie van een jubileumboek. Voorzitter van de redactie van dit jubileumboek is de Ootmarsummer Alphons Weierink. De 10-koppige redactie is al bijna anderhalf jaar bezig met de totstandkoming van dit boek dat de titel heeft: ‘100 Jaar Carmel’. De onderkop luidt: ‘Kennis is maar de helft’.

Alphons Weierink is één van de vele honderden leerlingen die in de afgelopen decennia vanuit Ootmarsum het Carmel in Oldenzaal bezochten. Elke dag gingen ze ’s morgens in een grote groep op de fiets van Ootmarsum en ’s middags weer terug; weer of geen weer. En altijd de wind tegen, zo leek het althans. Maar plichtsgetrouw als ze waren, gingen ze ‘gewoon’. Geklaagd werd er niet.

,,Dit jubileumboek brengt de 100-jarige historie van deze bijzondere school tot leven”, zegt Alphons Weierink.  Het boek is een ‘uniek naslagwerk’ over een 100 jaar oude en nog altijd springlevende school en passend bij de gelegenheid. Het enthousiasme bij de redactie was groot: allemaal oud-leerlingen, oud-leraren en zelfs een oud-rector mét het ondefinieerbare maar zo kenmerkende Carmel-gevoel. Dat ‘gevoel’ vormt ook de rode draad door het boek. 

Rob Barenbrug

In het jubileumboek zitten ook tal van Ootmarsumse aspecten. Rob Barenbrug is één van de oud-leerlingen die aan bod komt; hij ging van 1963 tot 1969 naar het Carmel. Mét

de fiets. Hij vertelt dat hij in zes jaar tijd, met in de hoogste klassen zes dagen per week les, ruim 30.000 kilometer heeft gefietst. ,,Van de bus heb ik weinig gebruik gemaakt. Ik mocht wel met de bus, maar dat moest ik dan van mijn eigen zakgeld betalen, vonden mijn ouders. Behalve als ik ziek geweest was en nog niet helemaal fit, dan kreeg ik een weekkaart, zo’n lichtgroene waarin de chauffeur knipjes zette. In de winter gingen er ’s morgens wel drie TET-bussen naar Oldenzaal, van die gele, bomvol scholieren en mensen op weg naar Gelderman.” Op één van de foto’s van de fietsende scholieren staat behalve Rob Barenbrug uit Ootmarsum ook Alouis Lohuis uit Ootmarsum.

Ad oude Hengel

In het boek verder een prachtige anekdote over een bijzondere weddenschap van Ootmarsummer Ad oude Hengel. Er lag een dikke pak sneeuw en het was bitter koud die dag. Ad oude Hengel ging een weddenschap aan dat hij met alleen een sportbroekje aan op blote voeten een rondje om de school durfde te maken. En hij won de weddenschap glansrijk. Een foto in het boek laat Ad oude Hengel zien tijdens zijn weddenschap in de sneeuw.

Maar er zitten veel meer Ootmarsumse aspecten in het boek. Want er waren ook heel wat Ootmarsummers als docent actief. De gebroeders Ben en Henk Elferink bijvoorbeeld en ook Bert van Zuilekom. Op een foto uit juni 1966 is een foto te zien van een ‘piepjonge’ Henk Elferink tijdens een fietssterrit.

Het jubileumboek kan volgens Alphons Weierink gerust worden gezien als een naslagwerk waarin de lange en rijke historie van het Carmel van verschillende kanten wordt belicht. En zoveel mogelijk ook aan de hand van interviews met betrokkenen die op de een of andere manier een link hebben met de school. Deze journalistieke aanpak brengt de geschiedenis niet alleen tot leven maar maakt het boek ook leesbaar. Dat was ook het uitgangspunt. Het is een boek geworden dat past bij het karakter van het Carmel. Opvallend is het veelvuldige gebruik van beeld in het jubileumboek. ,,Hoe meer beeld, des te beter”, is de filosofie van de redactie. ,,De mensen moeten zichzelf in het boek zoveel mogelijk terug kunnen vinden en zien en dat is gelukt.”

Titus Brandsma

De kop is heel simpel: ‘100 Jaar Carmel’ dekt de lading helemaal. Dat geldt zeker ook voor de onderkop: ‘Kennis is maar de helft’. Het is een uitspraak van Titus Brandsma uit 1927. Hij bedoelde ermee te zeggen dat een school er niet

alleen is voor onderwijs maar zeker ook voor de verdere vorming van jonge mensen op weg naar volwassenheid. En daar is het Carmel, de eerste decennia mét paters en de laatste zónder, volledig in geslaagd. Als oud-leerling kan Alphons Weierink alleen maar beamen dat het Carmel veel meer is dan een school alleen. ,,Het gedachtengoed van Titus Brandsma is ook anno 2023 nog altijd springlevend. De jaren op het Carmel hebben mij bagage gegeven voor de rest van mijn leven. En daar ben ik heel blij mee.”

Boek bij voorintekening te koop

Het jubileumboek telt in totaal 280 pagina’s en krijgt daardoor een gewicht van bijna 2 kilo. De prijs van het boek is 9,95 euro. Voor een dergelijk naslagwerk is dat bepaald geen onoverkomelijk bedrag. Dat dit mogelijk is, is te danken aan de bijdrage van een aantal sponsors en instanties. Het boek is een productie van Heinink Media uit Denekamp en is bij voorintekening te koop bij Boekhandel Broekhuis via: www.boekhandelbroekhuis.nl/carmel100jaar  

Het boek kan ook besteld worden via www.carmelreünie.nl/carmel100jaar

De officiële presentatie van het boek is op vrijdag 22 september en tijdens de reünie op zaterdag 23 september. Opgave voor de reünie is ook mogelijk via www.twentscarmelcollege.nl of via www.carmelreünie.nl