Algemeen

Je kunt en wilt ook niet om ze heen: de ‘gastvrouwen’ van de Euregio Fiets-4-Daagse Denekamp

DENEKAMP - Inderdaad, je kunt niet om ze heen als je deelneemt aan de Euregio Fiets-4-Daagse Denekamp: de gastvrouwen van dit grote fietsevenement. Ze zijn het ‘visitekaartje ‘van de organisatie. Vier dagen zitten ze bij de start van iedere  fietsdag achter de lange tafel in een tentje op het parkeerterrein van ’t Wubbenhof en aan het eind van elke dagtoer vind je ze bij de ingang van genoemd horecabedrijf.

Al zo’n veertien jaar het centrum van de Denekampse  fietsvierdaagse die door haar grensoverschrijdende routes terecht het predicaat ‘Euregionaal’ draagt. Voor veel van de regelmatige deelnemers aan deze Euregio Fiets-4-Daagse is hun inbreng door de hectiek van het moment mogelijk een soort automatisme, het hoort erbij, terwijl de nieuwkomers zich juist aan hen ‘vastklampen’. Ze zijn met recht de ‘gastvrouwen’ van de Euregio Fiets-4-Daagse! Daarom zitten daar ook nooit ‘kearls’. …..

Natuurlijk, het gaat de deelnemers bij dit populaire meerdaagse fietsevenement om de mooie routes, de  sfeer onderweg. Het grote aandeel daarin wordt geleverd door de omvangrijke vrijwilligersgroep, waar voorzitter Roy Fox en zijn EF4D-bestuurders elk jaar weer op kunnen rekenen bij de organisatie In een DV-editie van enkele jaren geleden werden de ‘uitzetters’ van de 16-routes per jaar al eens naar voren gehaald, dit maal dan de ‘gastvrouwen.

Als je eenmaal met dit EF4D-virus besmet bent…..
Gonnie Hermelink maakt daar al vanaf de beginjaren van dit Denekampse fietsfestijn deel van uit. Haar veel te snel overleden man Jos maakte toen deel uit van de organisatie en als echtgenote raakte  je er dan al snel ook bij betrokken: ”Dat was nog bij Dolce, al was ik toen ’stempelvrouw’ op een controlepost!” De beide dames hebben de verandering start- en finish van de fietsvierdaagse, ‘ooit’ beginnen als rijwiel-driedaagse, meegemaakt. Na de sluiting van Hotel Dolce, door menigeen nog vaak betreurd, werden dat achtereenvolgens Concordia, De Hiel, opnieuw Concordia en sinds de laatste 14 jaar is dat  c.r. ’t Wubbenhof . Truus Borghuis is al ruim 30 jaar de welbespraakte ‘gastvrouw’, Siets Vollenbroek, Frida Haafkes en Lidy Heijdens zitten inmiddels ook al 15 jaar  op de start- en finishpost, terwijl Marijke Velthuis de laatst 7 jaar daar deel van uit maakt. Blij zijn deze ‘vast krachten’ overigens met de jonge ‘aanwas’ in de personen van Marloes Mensink en Mathilde Hofstee. Duidelijk blijkt dat al je eenmaal door het EF4D-virus bent besmet je er moeilijk weer van af komt. Dat geldt niet alleen voor ‘visitekaartjes’, maar ook voor bijna alle verdere vrijwilligers. Gelukkig is er doorstroming, maar het vertrek uit de organisatie is meestal het gevolg van leeftijd of persoonlijke omstandigheden. 

’Leuk je weer te zien….’
Dat de ‘stempeldames’ op het start- en eindpunt door de vaste deelnemers die jaar-in jaar-uit voor de EF4D naar Denekamp komen, worden herkend blijkt duidelijk: ‘Ha, ben je er ook weer? ‘Leuk je weer te zien.’ ‘Fijn hier weer te zijn, gezellig.’ Truus Borghuis: “Ja en Gonnie kreeg op een bepaald moment elk jaar een tandenborstel van een deelnemende tandarts. Ik vroeg hem toen, waarom wij er allemaal niet een kregen, maar daar  reageerde hij niet op…!”  Was Gonnie misschien een vast ‘patiënt’ van hem? Daar was geen sprake van. En zo kwamen de verhalen en anekdotes al snel over de tafeltjes op het terras van ’t Wubbenhof. Op een bepaald moment hadden Roy Fox, ook aanwezig bij dit onderonsje, en ondergetekende misschien stiekem weg kunnen lopen, zonder dat ze het door zouden hebben. Toen de bijbehorende foto even gemaakt moest worden greep Roy in: “Dames, dames, even luisteren, we willen nu even een foto maken….!” De in dit soort siutaties vaak gehoorde vraag ‘Mag ik eerste even naar de ‘weecee’ bleef uit, dus ze waren er op voorbereid….! Een leuk stel ‘grieten’ en dus geen wonder dat ze zo’n hechte groep gastvrouwen vormen. Opvallend vinden ze het zelf, dat er de laatste jaren zoveel nieuwe gezichten aan de start verschijnen en dat er toch meer doorstroming is. Minder deelnemers die zoals ‘vroeger’ ieder jaar weer kwamen meefietsen, maar wel meer deelnemers in z’n totaliteit waaronder ook jongeren en kinderen. Roy en de dames zien in de sterke toename landelijk van meerdaagse fietsevenementen de oorzaak, mede door het aanbod er van, dat door even te googelen zo wordt ‘binnengehaald’. Op zich een positieve ontwikkeling, waardoor het aantal deelnemers aan de EF4D eerder toe- dan afneemt. Uiteraard speelt daarin eveneens mee, dat meer mensen langer blijven fietsen door de komst van de E-bike. Een ‘voor -de- vuist-weg’- constatering aan de tafel, waar hier verder niet over wordt uitgeweid. Maar hoe het decor ook aan het verschuiven en moderniseren is, onze Denekampse gastvrouwen blijven onmisbaar bij start en finish.

Tekst/foto’s: PBJ