Algemeen

K.V. Wilskracht uit Agelo bestaat 50 jaar

AGELO - Deze week, op 29 oktober, is het precies vijftig jaar geleden dat de klootschietersvereniging K.V. Wilskracht werd opgericht. De initiatiefnemers, H. Nijhuis, G. Oude Nijhuis en B olde Klieverink, riepen destijds alle inwoners en sportvrienden uit Groot Agelo op om te komen naar een speciale bijeenkomst in Café B. oude Luttikhuis. Tijdens die avond werd besloten om een klootschietersclub op te richten met de naam Wilskracht.

In de beginperiode werden er alleen onderlinge wedstrijden gespeeld vooral tegen omliggende buurtschappen en dorpen. De Zoeke uit Reutum was de eerste tegenstander en die strijd werd gespeeld op de Smitsweg. Andere tegenstanders waren o.a. Lutken Oagel, Tilligte, Rossum en Oud Ootmarsum. Om de kas van de jonge vereniging te spekken werden er diverse activiteiten ontplooid: oud papier, oud ijzer en zelfs lompen werden verzameld en vervolgens in geld omgezet. Een groot bekertoernooi vond plaats op de Oppersveldweg waar heden ten dage nog steeds diverse toernooien plaatsvinden.

Ook werd er in die tijd een aparte damesvereniging opgericht (21 december 1972). In 1978 waren er zelfs twintig damesleden. Ook werd er in die tijd al veel aandacht besteed aan de jeugd. De jeugdafdeling met achttien leden behaalde vele successen, en van die jeugd van toen zijn er nu nog velen lid van de vereniging. Na een paar jaar werd besloten deel te nemen in competitieverband en vond men aansluiting bij de NKB. De wens van de club om een eigen baan te creëren ging tijden de ruilverkaveling Groot Agelo - Reutum in 1974 in vervulling.Op 13 maart 1974 werd begonnen met de aanleg aan de Nijenkampsweg. Dat de baan tot stand kwam is voor een groot deel te danken aan de inwoners van Groot Agelo die de vereniging op diverse manieren hebben geholpen; zo werd er geld en grond afgestaan voor de aankoop tijdens de ruilverkaveling.

De feestelijke opening werd verricht door destijds burgemeester Norbart van de gemeente Denekamp. Jaren later, in 1983, kreeg Wilskracht de beschikking over een kleed-/clubgebouw vooraan de baan. Veel leden staken de handen uit de mouwen; het werk werd door eigen mensen gedaan. Door de jaren heen is de vereniging uitgegroeid tot een middelpunt van sportieve activiteiten in een buurtschap waar ook de gezelligheid zeker een grote rol speelt. De overvolle bekerkast is eveneens het bewijs van alle gewonnen prijzen.

 

Corona en viering jubileum

Door het coronavirus is het jammer genoeg niet mogelijk jubileumactiviteiten te organiseren. Zodra dat dat wel mogelijk is, schenkt de vereniging alsnog aandacht aan het 50-jarig jubileum. Binnenkort worden alle spelers alvast in een nieuw trainingspak gestoken, een teken dat men vertrouwen heeft in de toekomst. Namens de gemeenschap Agelo wordt iedereen bedankt die, door welke bijdrage dan ook, er voor gezorgd heeft dat K.V. Wilskracht al vijftig jaar bestaat en vele sportieve succesen heeft kunnen vieren.