Algemeen

Kay Westhoff Nederlands kampioen fietstechnicus

DENEKAMP / ALMELO - Sinds afgelopen maand is de beste fietstechnicus van Nederland werkzaam bij FietZ in Denekamp. Donderdag 23 en vrijdag 24 maart ging de 19-jarige Almeloër Kay Westhoff in Amsterdam de strijd aan met de beste mbo-fietstechnici van Nederland. Uiteindelijk wist Westhoff beslag te leggen op de eerste plaats inclusief gouden medaille. 

De Almeloër zelf blijft er nuchter onder en doet vanuit de werkplaats in Denekamp zijn verhaal. “Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding eerste fietstechnicus aan het ROC van Twente in Almelo. Het Nederlands kampioenschap voor het mbo, Skills The Finals, werd georganiseerd in de RAI in Amsterdam. In maart hebben zo’n duizend deelnemers uit het mbo en vmbo het daar tegen elkaar opgenomen in ruim vijftig vakwedstrijden. Daar gaan voorrondes aan vooraf waarbij de beste studenten in hun vakgebied worden gekozen om naar Amsterdam te gaan. Op school heb ik tegen twintig anderen gestreden voor selectie. Vanuit school hebben ze gekeken wie het meest geschikt is en uiteindelijk hebben ze mij gevraagd om mee te doen aan de Skills.

In totaal ben ik drie hele dagen in Amsterdam geweest waarna ik eerste ben geworden. Op de eerste dag keken we met z’n allen hoe het eraan toe ging, werd er kennis gemaakt met de juryleden en werd alles besproken en doorgenomen. Dag twee en drie waren er alleen wedstrijden en opdrachten die we moesten uitvoeren waarna ze werden beoordeeld. De wedstrijd bestond uit de onderdelen wielspaken, rem monteren en ontluchten, voorvork reviseren, grote revisie, di2 storing verhelpen en repareren, e-bike diagnose uitvoeren, schaderapport maken en als laatste om een schaderapport te beoordelen met een fictieve verzekeraar en klant. Op het eind van de laatste dag, tegen 20.00 uur, stond het podium klaar. Voor elke ‘Skill’ werden drie personen opgenoemd die achter het podium mochten staan. Bij fietstechnicus werd ook mijn naam opgenoemd. Ik wist dat ik het goed had gedaan en had in de voorrondes al behoorlijk wat man ‘weggeskillt’, dus dat kwam niet als een verrassing. Maar we hadden met z’n drieën achter het podium geen idee wie kampioen werd. Ik had wel een vermoeden dat ik het het beste had gedaan, maar was niet zeker en het was erg spannend. Overigens was ik de enige tweedejaars student en moest ik het opnemen tegen alleen maar derdejaars studenten. Mijn vakdocent Jordy Luisman, moeder, vriendin en veel ROC docenten waren ook aanwezig. We hebben dan ook flink gejuicht toen ik tot winnaar werd uitgeroepen.”

Zelf blijft Westhoff bescheiden onder zijn prestatie en wil hij met name zijn opleiding, werkgever en leerbedrijf FietZ, en in het bijzonder leermeester Ricardo Blokhuis en vakdocent Jordy Luisman bedanken. De kersverse Nederlands kampioen benadrukt dat zij hem alles hebben geleerd.

“Het begon met een kapotte fiets van ma…”

Hoewel Westhoff altijd al iets met zijn handen wou doen, berust zijn carrière in de fietswereld op toeval. “Ik wou altijd al iets met de handen doen, sleutelen. Maar ook vertegenwoordigen en handel. Drie jaar geleden zat ik in het laatste jaar van mijn Zone.college-opleiding in Almelo. Ik was op zoek naar een stageplaats. Toevallig ging ma toen met een kapotte fiets naar FietZ in Almelo en heeft ze gevraagd of er nog een plekje vrij was. Die stage beviel van beide kanten heel goed. Er was veel te doen, dus kreeg ik een vast contract en kon ik na de stage in dienst. Die stage verliep al zo goed dat ik besloot om te kiezen voor de opleiding eerste fietstechnicus. Vanwege corona was met school afgesproken dat ik halve werkdagen kon combineren met leren. Volgend jaar is mijn derde en laatste jaar, maar door het winnen van Skills The Finals is de kans aanwezig dat ik eerder klaar ben.”

Alles uit de fietswereld halen

Ondanks het winnen van Skills The Finals ziet Westhoff nog genoeg perspectief in de fietswereld. “Ik leer nog steeds heel veel en heb nog lang niet alles geleerd. Ik vind het mooi om nieuwe technologieën bij te leren. Hier bij FietZ wordt mij ook veel geleerd. Zelf kijk ik veel video’s en lees en sleutel ik veel. Ik kan in principe alles al wel, maar je moet altijd blijven denken. Er komt veel meer bij kijken dan mensen denken. ‘Simpel een bandje vervangen’, zo is het natuurlijk niet. De grootste reden dat ik het vak leuk begon te vinden is dat hoe langer ik er liep, hoe meer ik dacht; ‘oh je moet veel meer weten en kunnen dan iedereen denkt’. Met de e-bikes en andere ontwikkelingen van de laatste jaren komen er veel meer cursussen bij kijken om bij te blijven. Bijvoorbeeld voor Bosch e-bikes moet je een cursus hebben gevolgd om toegang te krijgen tot het systeem. Dan kun je via bluetooth je telefoon koppelen aan de fiets en bijvoorbeeld het schakelsysteem van een racefiets afstellen en bepalen hoe het schakelt. Qua technologie denk ik dat er nog een hele grote ontwikkeling op ons wacht de komende jaren, ik kijk graag wat op mijn pad komt.”

Dat ziet Westhoff zichzelf de komende jaren doen bij FietZ. Als je kijkt naar het totaalpaatje, dan heb ik het hier allebei; de verkoop en het sleutelen. Die combinatie en afwisseling is het mooiste. Je moet de klant alles kunnen uitleggen, ook de technologische problemen logisch overbrengen zodat zij het ook snappen. Hier was bijvoorbeeld net een klant die vorig jaar twee nieuwe fietsen heeft gekocht die ik had geadviseerd. Dat waren andere fietsen dan ze op het oog hadden. Ze waren nog steeds heel blij met het advies en zeiden dat de fietsen perfect waren. Dat horen van tevreden klanten doet je heel goed. Ik ben begonnen bij FietZ in Almelo, maar door personeelstekort ben ik anderhalf jaar geleden overgestapt naar de hoofdvestiging in Denekamp. Ik wil sowieso in de fietsenwereld blijven, maar wel alles eruit proberen te halen en zo hoog mogelijk opklimmen. Met FietZ hebben we naast Denekamp ook vestigingen in Oldenzaal en Tubbergen. Daar zie ik nog veel doorgroeimogelijkheden en kansen”, aldus de beste fietstechnicus van Nederland.