Algemeen

Klöpkeshoes Maria Cloese na renovatie weer opengesteld voor publiek

NOORD - DEURNINGEN - In januari en februari was Klöpkeshoes Maria Cloese in Noord Deurningen gedurende enkele weken gesloten. Er werd hard gewerkt om de rietdaken van de Maria Cloese, de klokkenstoel en de toegangspoort compleet te vernieuwen. Ook werd de Maria Cloese van binnen opgeknapt door vrijwilligers van de Sint Jozefkerk. Sinds vrijdag 23 februari is de renovatie voltooid en is iedereen weer van harte welkom om te komen kijken bij deze bijzondere plek. 

Klöpkeshoes én Mariakapel

Wat de Maria Cloese uniek maakt is dat het zowel een Klöpkeshoes als een Mariakapel is. Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw waren Klöpkeshoezen vooral te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun ‘vrome onderkomens’ de rooms -katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, die waren in die tijd namelijk verboden. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘klöpke’ en ‘klöpkeshoes’ voor hun eigen onderkomens. Klöpkeshoes Maria Cloese stond oorspronkelijk op Erve Grashof te Noord Deurningen. Het bood onderdak aan een ‘klopje’, die het tot een huis des gebeds maakte.In 1954 is het herbouwd aan de Johanninksweg en enigszins gewijzigd door architect Morsink uit Oud Ootmarsum, om dienst te kunnen doen als Mariakapel. Meer info is te vinden binnen de Maria Cloese zelf. De naastgelegen klokkenstoel hoort bij de Maria Cloese.

De moeite waard

Het unieke historische gebouw op een fraaie locatie is zeker de moeite waard om eens te bekijken. “Iedereen is van harte welkom om overdag even naar binnen te lopen om een kaarsje op te steken, uit te rusten of om te bidden. Maar je mag ook gewoon genieten van de stilte op dit unieke plekje. Voel je welkom!”, aldus de vrijwilligers van de Sint Jozefkerk die de gebouwen beheren. Klöpkeshoes Maria Cloese is te vinden aan de Johanninksweg naast de begraafplaats van Noord Deurningen en het hele jaar doorlopend te bezichtigen.