Algemeen

Koninklijke Onderscheiding voor Gerrit Koehorst

DENEKAMP - Afgelopen zondag 4 februari kwam John Joosten, burgemeester van gemeente Dinkelland, op bezoek bij Gerrit Koehorst (81) aan de Veldkampsweg in Denekamp. Gerrit Koehorst kreeg een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt van de burgemeester. Gerrit Koehorst is een gepensioneerd werknemer van Machinefabriek Westerhof en is getrouwd met Truus Koehorst-Reerink (76). In zijn arbeidsintensieve leven werkte hij eerder jarenlang in de texiel voor Gelderman. In 2002 werd Truus getroffen door het noodlot; na een beroerte raakte ze halfzijdig verlamd en sindsdien heeft ze afasie (taalstoornis). Gerrit verleent sindsdien trouw zorg aan zijn vrouw. De heer Koehorst werd deze middag onderscheiden vanwege zijn mantelzorgtaken voor zijn vrouw. Daarbij werd hij deze zondagmiddag tevens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bij de uitreiking droeg burgemeester Joosten de volgende speech voor aan de decorandus:

“Als burgemeester ben ik gewend om burgers toe te spreken vanwege praktische zaken. Jubilea, vrijwilligerswerk, brandweerlieden die afscheid nemen, ondernemers die een predikaat verdienen… Dat ik vandaag een ander soort reden mag waarderen, is voor mij een eer en iets wat ik heel graag doe. Officiële waarderingen hoeven namelijk niet altijd te gaan over praktische verdiensten. Persoonlijke inzet is een minstens zo groot goed dat door het kapittel wordt erkend als een reden voor een bijzonder moment als dit.

Uw familie pleitte voor een bijzondere bijeenkomst in huiselijke kring in verband met de gezondheid van uw echtgenote. Belangrijk is dat uw zoons daarbij aanwezig zijn. De reden dat ik hier ben, is uw mantelzorgschap. Bedankt dat ik ben uitgenodigd met de volle steun van uw echtgenote, die u de eer wil geven die u verdient voor uw niet aflatende steun voor haar. Iets meer dan 20 jaar geleden trof uw echtgenote iets vreselijks, een zware beroerte op 54-jarige leeftijd. Op die dag veranderde jullie leven en toekomst voorgoed. Uw echtgenotes gezondheid veranderde zo drastisch dat alles anders werd, van de een op andere dag. Eigenlijk hadden jullie grootse plannen. U in de VUT, er samen op uittrekken met de caravan, genieten van het aanstaande grootouderschap destijds. Het noodlot bepaalde anders. U verplaatste zich heel knap meteen in uw nieuwe rol als mantelzorger en u zet zich sindsdien vol in om het leven van uw echtgenote leefbaar te houden.

Toen uw vrouw periodiek naar huis mocht, had u de woning reeds aangepast met alle zaken die nodig waren, gevolgd door de aangepaste bus die geschikt is voor de scootmobiel en rolstoel. U paste later ook nog de caravan aan zodat jullie toch samen op vakantie konden. Ook zorgt u ervoor dat uitjes mogelijk zijn, onder meer middels de Zonnebloem. Toen ik dit las, kon ik het bijna niet geloven, maar ik begrijp dat u op enkele uurtjes schoonmaakhulp na, alle taken zelf doet in huis, en ook nog het verzorgen van uw vrouw. U draait het hele huishouden en jullie gezamenlijke leven, hoewel u inmiddels zelf ook op leeftijd bent en uw gezondheid op sommige vlakken te wensen overlaat.

Meneer Koehorst, als persoonlijke inzet voor het kapittel genoeg reden is om iemand te waarderen, dan is úw inzet dat zeker. U doet er alles aan om het leven van uw echtgenote zo menswaardig en zo optimaal mogelijk te laten verlopen en daar bent u al meer dan 20 jaar dag en nacht mee bezig.

Als iemand de definitie van liefdevolle mantelzorger belichaamt, dan bent u dat. En daarmee verdient u een Koninklijke onderscheiding. Ik mag u onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ik hoop dat u de onderscheiding met trots zal dragen en weet dat uw inzet buitengewoon wordt gewaardeerd.”