Algemeen

Burgemeester Benno Brand: ‘Mensen als jij zijn de smeerolie van een samenleving’

Koninklijke onderscheiding voor ‘stille kracht’ Wim van Benthem

OOTMARSUM - De verbazing was van zijn gezicht af te lezen. Hij stond perplex. Toen de Harmonie Caecilea zaterdagavond het Bergplein in Ootmarsum op kwam marcheren, vroeg hij zich af wat dat te betekenen had. Wat kwam de muziek doen op het jaarlijkse Putfeest van het Bergplein en omgeving? Maar toen hij zijn zussen Wilma en Thea zag en nog tal van andere goede bekenden en vrienden begon het hem, te dagen. En toen hij ook nog eens de loco-burgemeester in vol ornaat zag aankomen mét ambtsketen om, begon het kwartje te vallen. Het zal toch niet….. Jawel, het was wél waar.

Want de loco-burgemeester, zijn familie, de muziek en al die anderen kwamen speciaal voor Wim van Benthem naar het Bergplein. En toen de loco-burgemeester begon met de woorden: ‘het heeft zijne majesteit koning Willem-Alexander behaagd’, drong het helemaal tot hem door: hij kreeg een lintje; een heuse koninklijke onderscheiding. Wim van Benthem wist niet wat hem overkwam en hoe hij moest kijken.

Achter de schermen

Maar hij moest vooral eerst luisteren, naar loco-burgemeester Benno Brand. Want in een prachtige toespraak maakte hij duidelijk waaraan Wim van Benthem deze bijzondere koninklijke eer heeft verdiend. En dat was een lange lijst van verdiensten.

De loco-burgemeester noemde de decorandus ‘een schoolvoorbeeld’ van iemand die zich als vrijwilliger in uiteenlopende geledingen van de Ootmarsumse samenleving manifesteert. ,,Verscheidene verenigingen en instellingen kunnen al jarenlang op jou bouwen”, vertelde Benno Brand. En: ,,Jij geldt in alle opzichten als een waardevolle, onmisbare en stille kracht. Niet iemand die op de voorgrond acteert maar iemand die juist het liefst actief is áchter de schermen. Mensen als jij zijn de smeerolie van een samenleving”.

Altijd paraat

Eén van de vele verenigingen waarvoor Wim van Benthem zich inzet, is de voetbalvereniging KOSC.  Vanaf zijn jongste jeugd is hij lid van deze club. Hij was niet alleen actief als voetballer en keeper maar hij is ook gedurende een lange reeks van jaren vrijwillig actief als leider van jeugd- en seniorenelftallen. Daarbij staat de sportiviteit en kameraadschap voorop. Ook maakt hij zich verdienstelijk bij het beheer en onderhoud van de sportaccommodatie van KOSC; hij maakt verder deel uit van de kantine-commissie. Niet voor niets werd hij enkele jaren geleden benoemd tot Lid van Verdienste van KOSC. Ook voor de Ootmarsumse Lopers Club zet Wim van Benthem zich graag in; onder andere als verkeersregelaar bij de Springendalloop en de Molenloop. ,,Als er een beroep op jou wordt gedaan, dan sta jij altijd paraat”, aldus de burgemeester.

Openluchtmuseum

Verder is Wim van Benthem al vele jaren actief als vrijwilliger bij het Openluchtmuseum van Ootmarsum. Hij is mede-verantwoordelijk voor het beheer van de accommodatie en de verzorging van het vele groen. Burgemeester Brand: ,,Jij verricht jouw taak nauwgezet, trouw en met grote deskundigheid, enthousiasme en accuratesse. Je daarmee een voorbeeld voor anderen.” Veel tuinen van ouderen in Ootmarsum liggen er keurig bij dank zij Wim van Benthem. ,,Jij zorgt”, hield de burgemeester hem voor, ,,er mede voor dat menige oudere inwoner daardoor nog zelfstandig kan blijven wonen. Jouw onbaatzuchtigheid is jouw handelsmerk.”

Verbindende factor

Wim van Benthem was jarenlang mantelzorger van zijn moeder. Daarmee was hij haar grote steun en toeverlaat. Ook zijn betrokkenheid voor de buurt is kenmerkend. Burgemeester Brand noemde hem de (ver)bindende factor voor de noaberschap. Hij gaf Wim van Benthem de eer die hem toekomt. ,,Jij zorgt er mede voor dat het Bergplein er altijd spic en span uitziet. Dat geldt ook voor het oorlogsmonument. Is er een schoonmaakbeurt nodig dan zorg jij daarvoor.” Ook was en is hij betrokken bij het initiatief van de traditionele buurtkerstboom.

Onmisbare schakel

,,Kortom”, sprak loco-burgemeester Brand, ,,jij bent een onmisbare schakel in de plaatselijke samenleving. Zonder jouw veelomvattende vrijwilligerswerk is veel van wat zo vanzelfsprekend is in Ootmarsum niet of nauwelijks mogelijk. En daarom is deze benoeming van jou tot Lid in de Orde van Oranje Nassau zeer op zijn plaats.” Vervolgens speldde Benno Brand hem de daarbij behorende versierselen op. Het Wilhelmus gespeeld door de Harmonie Caecilea maakte de koninklijke ceremonie op het Bergplein voor Wim van Benthem helemaal compleet.

 

Foto: Caspar Kouijzer.