Algemeen

Kranslegging bij oorlogsgraven door kinderen uit groep 8 van de Aloysiusschool Weerselo

WEERSELO - Op het kerkhof in Weerselo liggen vijf piloten van de Royal Airforce (RAF) begraven. In de nacht van 25 op 26 juni zijn deze piloten om het leven gekomen. Ondanks vele pogingen om de namen te achterhalen is dat nog steeds niet gelukt. Op hun grafsteen staat vermeld ‘Known unto God’ (Alleen God kent onze naam).

Woensdagmorgen 7 april was Bert Wolbert, voorzitter van de Heemkunde Oalde gemeente Weersel, te gast in groep 8 om te vertellen over de oorlog en gaf hij een powerpointpresentatie. In de nacht van 25 op 26 juni 1942 zijn vanaf diverse bases in Engeland ruim 1077 toestellen voor een massale aanval op Bremen vertrokken. Hun missie was om de Duitse oorlogsindustrie een gevoelige klap te brengen en de bevolking te demotiveren. Van de vertrokken toestellen kwamen 49 toestellen niet terug op de basis. Van de niet teruggekeerde Handley Page Halifax bommenwerpers zijn er twee niet geïdentificeerd. Eén van de twee toestellen is neergestort in de buurt van Weerselo. Ondanks de vele pogingen om de namen te achterhalen van de omgekomen piloten is dat nog steeds niet gelukt. Bert heeft de restanten van een neergestort vliegtuig laten zien, die zijn opgegraven op de locatie waar het toestel is neergekomen en werd er een filmpje gedraaid over de bombardementen met de Hallifax bommenwerper. Zo konden de kinderen zien wat er allemaal in de oorlog verwoest werd door de bommenwerpers. Dit maakte heel veel indruk op de kinderen.
Ieder jaar herdenken de kinderen van groep 8 deze geallieerde piloten en gaan ze naar hun graven op het kerkhof om een krans te leggen en een eigengemaakt gedicht voor te lezen. Deze graven zijn enkele jaren geleden geadopteerd door de Aloysiusschool. Een indrukwekkende gebeurtenis voor iedereen om even stil te staan bij deze jonge piloten die hun leven hebben gegeven.

Na afloop werden er kransen gelegd bij de graven op het kerkhof. De dag voor de kranslegging hebben vier kinderen alle graven schoongemaakt zodat de graven met de kranslegging er heel mooi uit zagen. De bloemen werden door Siebe Hams, Jack Wesselink, Fleur Nijhuis en Milou bij de graven van Bernard Welman en Gerardus Johannes Oude Booijink gelegd, dit zijn twee omgekomen Weerselose soldaten. Bij de graven van de twee Canadese soldaten en vijf Engelse soldaten werden ook mooie bloemstukken neergelegd. De namen van de vijf Engelse soldaten zijn niet bekend. Op hun grafsteen staat vermeld ‘Know unto God’. Bij ieder graf werd door de kinderen zelf een eigen geschreven gedicht voorgelezen. Skye Smeing las het gedicht ‘Herdenking’ voor. Tim Leideman: ‘Bloemen op de graven’, Wies Asbreuk: ‘Respect’ en Lieke Jogems: ‘Respect’. Dit gedicht was geschreven door Anne Jansink.

Een leerzame en vooral  indrukwekkende morgen voor de kinderen.

Ine Flinkers