Algemeen

Leferink Fysiotherapie al 20 jaar een begrip

DENEKAMP - Matthijs Leferink startte twintig jaar geleden in Denekamp zijn fysiotherapiepraktijk in het voormalig Wit Gele Kruisgebouw, waar ook het consultatiebureau en de thuiszorg gevestigd was. Acht jaar later volgde de verhuizing naar de Burgemeester Hoogklimmerstraat en werd de eenmanspraktijk uitgebreid met drie collega’s. Sinds vijf jaar is de praktijk naar volle tevredenheid gevestigd in Het Gezondheidsplein en werken er zes therapeuten met elk hun eigen specialismes en wordt waar nodig gecombineerde zorg geboden.

Matthijs: “Ik ben twintig jaar geleden de praktijk begonnen met het idee dat ik dit altijd       alleen zou willen doen. Dat leek me vooral lekker overzichtelijk. De eerste jaren was dat ook zo, maar na de verhuizing naar de Burgemeester Hoogklimmerstraat ging het ineens hard en kon ik de vraag in mijn eentje niet meer aan, maar merkte ik ook dat er meer vraag kwam naar aanvullende specialismen. Ruud Hampsink is toen als manueel therapeut in de praktijk komen werken en daarna volgde Laura Grimberg als orofaciaal fysiotherapeut (kaak, hoofd, hals en nek). Met de verhuizing naar Het Gezondheidsplein heb ik samen met Ruud een maatschap opgericht en ben ik zelf, na een opleiding van zes jaar, gestart met een Haptotherapie praktijk bij mijn woonhuis aan de Oldenzaalsestraat. In de praktijk in Het Gezondheidsplein zijn Ralph Loman, Ans Bosch en Karin Olthof-Borgerink erbij gekomen. Het grote voordeel van werken in een groter team is dat elke therapeut zijn/haar eigen specialisme heeft, maar ook een eigen netwerk, zodat we ook altijd andere expertises in kunnen schakelen om mee te kijken en we een zo optimaal mogelijk behandelresultaat       bereiken.”  

Visie

De basis van de praktijk ligt in de Marsman-methode. Deze onderzoeks- en behandelingsmethodiek is een vorm van manuele therapie en gericht op het vrij kunnen bewegen van de wervelkolom.  De therapeuten onderzoeken als specialist samen met de patiënt naar de oorzaken van de lichamelijke klachten. Zij doen dat vanuit een technische benadering, dus als specialist, terwijl de patiënt aangeeft hoe het leef- en beweegpatroon is. Samen zorgen ze ervoor dat de lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen, met als uiteindelijke doel om het terugkeren van klachten te voorkomen.

Matthijs: “Mijn vader was een van de grondleggers van de Marsman-methode en via hem ben ik niet alleen in aanraking gekomen met het vak, maar dus ook met deze methode waar de visie van onze praktijk op is gebaseerd.” Ruud vult aan: “We zijn altijd bezig met de vraag waarom bepaalde klachten op een specifiek moment ontstaan. Om dat te achterhalen kijken we vanuit verschillende perspectieven naar de patiënt en zijn we ook geïnteresseerd in de mens achter de klacht. Hiervoor kijken niet alleen als fysiotherapeut met een specialisme binnen de Manuele Therapie Marsman, maar kijken we ook naar emotionele en gedragsmatige aspecten. 

Gecombineerde zorg voor optimale behandeling

Daar waar andere specialistische kennis nodig is, wordt contact gezocht met andere collega’s binnen het eigen vak, maar ook met andere zorgverleners. Als het nodig is wordt een          gecombineerd spreekuur ingepland met podotherapeuten en huisartsen en wordt er samengewerkt met DINK Kinderfysiotherapie en sportfysiotherapie Fysio Cure Oldenzaal. Als orofaciaal fysiotherapeut stelt Laura regelmatig samen met tandartsen en kaakchirurgen een behandelplan op, werkt Ans als bekkenfysiotherapeut samen met verloskundigen, gynaecologen en urologen en betrekt Karin de huisarts direct bij het uitvoeren van de muscu- loskeletale echo, waardoor er direct een passend behandelplan kan worden opgesteld of de juiste doorverwijzing kan worden geregeld. 

Toekomstplannen

Ruud: “We willen in de toekomst nog meer en beter inzetten op gecombineerde zorg en spreekuren, zodat we de klachten sneller en efficiënter op kunnen lossen. In plaats van twintig patiënten vanuit Denekamp naar de orthopeed in het ziekenhuis in Enschede te laten rijden, is het toch veel handiger dat de orthopeed hier spreekuur gaat doen en we direct de fysiotherapie af kunnen stemmen op zijn behandelplan? Daarnaast vinden we preventie heel belangrijk en voorkomen we liever dan dat we alleen de klacht genezen. Vanuit wederzijds vertrouwen werken we met onze patiënten aan de kern van hun klachten.

Door de patiënten actief bij hun eigen herstel te betrekken, maken we ze meer bewust van hun eigen rol in dit proces. Dit helpt om in de toekomst terugkeer van de klachten te voor-komen. Bij sportclubs verzorgen we in samenwerking met Dink Kinderfysiotherapie regel- matig informatieavonden voor trainers om ze mee te nemen in het voorkomen van blessures tijdens de sport en daarbuiten.”

 

Specialisaties binnen de praktijk

Binnen het vak fysiotherapie zijn veel specialisaties mogelijk en een deel daarvan is te vinden in de praktijk:

 

·           Manuele therapie: Ruud en Ralph zijn manueel therapeut. Hun expertise is het

            onderzoeken en behandelen van de wervelkolom en overige gewrichten. Middels

            specifieke mobilisatie en manipulatie technieken kunnen zij klachten efficiënt

            behandelen.

 

·           Orofaciale fysiotherapie: Laura is gespecialiseerd in houdings- en bewegings-

            problemen in het hoofd-, hals- en kaakgebied en de relatie met de nek en de

            bovenrug. Daarnaast behandelt ze duizeligheidsproblemen.

 

·           Bekkenfysiotherapie: Ans is bekkenfysiotherapeut en gespecialiseerd in het

            onderzoek en de behandeling van klachten die samenhangen met het bekken- en

            bekkenbodemgebied. Denk daarbij aan problemen rondom zwangerschap,

            incontinentie en bekkenpijnklachten, voorkomend bij zowel vrouwen als mannen.

 

·           Psychosomatische therapie: Ans is daarnaast ook psychosomatisch fysiotherapeut.        Onder psychosomatische klachten worden aanhoudende lichamelijke klachten,

            zonder direct aantoonbare oorzaak, stress en spanningsklachten verstaan.

            De therapie bestaat  eruit dat ze samen met de patiënt zoekt naar de factoren die

            het herstel belemmeren, ontspanning en lichaamsbewustwording.

 

·           Musculoskeletale echografie: Karin is gespecialiseerd in musculoskeletale echo-

            grafie, waarbij ze gebruik maakt van ultrasone geluidsgolven om spieren, gewrich-

            ten, pezen en botten (ook tijdens het bewegen) te kunnen onderzoeken. Op basis          van de echografische bevindingen i.c.m. het fysiotherapeutisch onderzoek kan

            Karin beter bepalen wat de pijn of klacht van een patiënt veroorzaakt.