Algemeen

Lezing ‘Oogzorg zonder grenzen’; vervolgstap richting ‘Gezondheidsplein ook als Euregionale Buurtkliniek’

Donderdag 26 maart a.s. wordt door de huisartsen van het Gezondheidsplein in Denekamp een drietal lezingen georganiseerd onder de titel ‘Oogzorg zonder grenzen’. Tussen 19.30 uur en ongeveer 21.00 uur zullen achtereenvolgens huisarts Gerard Koekkoek, de optometristen Robert van der Molen en Ruud de Koning en oogarts Jan Greijdanus (Augenklinik Ahaus) een inleiding verzorgen. Koekkoek heeft als onderwerp gekozen ‘Kijk op oogzorg in Noordoost Twente’, terwijl de beide optometristen het zullen hebben over ‘De optometrist als verlengstuk van de huisarts en voorportaal voor de oogarts’. Onder de toepasselijke titel ‘Kijk uw ogen uit’ zal oogspecialist Greijdanus tot slot het woord voeren. 

Een zeer informatieve bijeenkomst derhalve met het accent op de oogzorg. De drie disciplines,  huisartspraktijk (praktijk De Verdieping met Olde Riekerink/ Koekkoek en de praktijk Klamer/Stöver), optometrist en oogspecialist hebben sinds de opening van het Gezondheidsplein zo’n anderhalf jaar geleden daarin al onderdak gevonden. ‘Al’, want als het aan de huisartsen in Denekamp ligt zullen hun patiënten in de toekomst ook voor een eerste doorverwijzing naar enkele verdere medische specialisten te recht kunnen in dit fraaie complex. Dat is het uitgangspunt al vanaf de planning van het Gezondheidsplein geweest: het moet naast het centrum met huisartsenpraktijken, een apotheek en groot andere paramedische disciplines een euregionale ‘buurtkliniek’ worden met een aantal medische specialisaties. 

Uitbreiding zorg in de buurt

Op dit moment is dat dus al het geval voor wat betreft ooggezondheid en dermatologie. Inwoners van Denekamp en omgeving hoeven dan voor een eerste verwijzing naar en mogelijk ook vervolgcontacten met een specialist niet te reizen naar de polikliniek van de streekziekenhuizen, maar kunnen daarvoor in veel gevallen terecht in het Gezondsheidsplein. (Overigens: het is een gebouw en dus je bent er ‘in’, terwijl je ‘op’ een plein bent……). In het gesprek met Gerard Koekkoek en Dennis Olde Riekerink van huisartsenpraktijk ‘De Verdieping’ wordt die gedachte niet alleen geopperd, maar er wordt ook aan gewerkt, zoals uit het voorgaande blijkt. Het probleem is natuurlijk dat veel specialisten aan ziekenhuizen verbonden zijn en daarom niet zomaar daarnaast een eigen aparte praktijk kunnen gaan inrichten in een accommodatie als het Gezondheidsplein. Het initiatief  leidt tot kostenbesparing en vermindering van reisproblemen. Wie een indruk wil krijgen van die plannen moet sowieso 26 maart a.s. de bijeenkomst in het Kulturhus in Denekamp gaan bijwonen.

Overzicht programma, aanvang 19.30 uur:

  1. ‘Kijk op oogzorg in Noordoost-Twente’: de huisartspraktijk als Euregionale Buurtkliniek  voor oogheelkundig onderzoek en behandeling door huisarts dr. Gerard Koekkoek;
  2. ‘De optometrist: verlengstuk van de huisarts, voorportaal voor de oogarts’: de nieuwe rol en het werk van de optometristen in de oogzorg bij u in de buurt door Robert van der Moolen en Ruud Koning van Oogcentrum Twente;
  3. ‘Kijk uit uw ogen’ : veel voorkomende , bekende en minder bekende oogaandoeningen en de behandelmogelijkheden door dr. Jan Greijdanus , oogarts Augenklinik Ahaus.

 

Tekst/foto: PBJ

Gerard Koekkoek (r.) en Dennis Olde Riekerink (die hier al even lijkt te dromen van de ‘zorg in een nieuw jasje’) in de kamer van de Augenklinik Ahaus in het Gezondheidsplein.

Reacties

Goed bezig! Dit lijkt me een interessante avond en ik hoop dan ook erbij te kunnen zijn.

Fijn als dit kan in Denekamp.