Algemeen

Lichtjes op oorlogsgraven op Kerstavond 2021

WEERSELO - Weerselo heeft dit jaar weer meegedaan met de lichtjesactie op de oorlogsgraven. Het van oorsprong Finse gebruik is een moment van herinnering en bezinning.

Uit respect voor de bevrijders die er voor gezorgd hebben dat Nederland nu in vrijheid kan leven worden er ieder jaar lichtjes geplaatst op de graven van de geallieerden. Zij lieten hun leven voor onze vrijheid, zo ver van huis.

De lichtjesactie op de begraafplaats in Weerselo was afgelast na het invoeren van de nieuwe lockdown. Er mochten maar twee mensen bij elkaar komen om de lichtjes op de oorlogsgraven te plaatsen en aan te steken. Bij de gedachte dat er geen familieleden bij konden zijn hebben Janneke Brummelhuis en Maria Löbker beiden lid van de Heemkunde Oalde gemeente Weersel op Kerstavond met respect de lichtjes aangestoken en geplaatst bij de oorlogsgraven.

De lichtjes werden geplaatst op de oorlogsgraven van drie omgekomen Weerselose strijders met name Gerhardus Johannes Booijink, Bernardus G. Welman en Bernardus Albertus Plegt. maar ook bij de vijf Engelse  graven waar de namen niet van bekend zijn en twee Canadese graven van Flying officer  W.F. Kilpatrick, Pilot Royal Canadian Airforce en Flying officer R.A.H. Allen, Navigator Royal CanadianAirforce.  Er werden foto’s op de graven geplaatst zodat er een gezicht is bij deze omgekomen soldaten. 

“Opdat we niet vergeten”.

De Heemkunde hoopt dat deze traditie volgend jaar plaats kan vinden in het bijzijn van familieleden.

 

Ine Flinkers