Algemeen

Met 110 basisschoolleerlingen naar Kamp Westerbork

DENEKAMP - Alle groep 8 leerlingen van de basisscholen in en rondom Denekamp hebben woensdag 11 mei Kamp Westerbork bezocht.Vanuit de Heemkunde Denekamp werd er voor de tweede keer een excursiereis georganiseerd. Hiervoor waren de Zevenster, Veldkamp, Kingschool, Alexander, Willibrord en Mariaschool uitgenodigd.

 Deze reis werd mogelijk gemaakt vanuit sponsoren en subsidies die nog beschikbaar waren nadat alle festiviteiten rondom ’75 bevrijding’ werden afgelast. ”Hopelijk lukt het ons om deze reis structureel aan te bieden aan de basisscholen. Van ons bezoek aan het kamp heeft een leerling van de Willibrordschool het volgende verslag geschreven.”

’Kinderen van 17 ontsnapten uit trein’

Stichting Heemkunde uit Denekamp heeft georganiseerd dat we naar Kamp Westerbork gingen. Kamp Westerbork was heel leerzaam en leuk om er meer over te leren. Dat we daar heen gingen vond ik leuk want dat wou ik al best lang omdat het me leuk en leerzaam leek.

We kwamen aan bij het museum. We gingen hier een kijkwijzer invullen. Daarna gingen we een film kijken over de oorlog van vijftien minuten. Toen gingen we eten en drinken, en daarna moesten we naar het echte kamp lopen ongeveer een half uur. Bij het kamp zelf kregen we een rondleiding en werd er van alles uitgelegd.

Het verhaal dat ik zelf het leukst vond was van kinderen van 17 die uit een treinwagon zijn ontsnapt. Een van hen werkte bij een timmerhuis en had een zaagje bij zich. Hij zaagde een gat in de wagon waar ze precies door konden tussen twee wagons in want er zaten schutters in kleine huisjes aan de trein en dan zouden ze gezien worden en doodgeschoten worden. Ze moesten toen precies goed op de rails komen want ze moesten op de rails gaan liggen zodat de trein over hun heen reed. Dat is gelukt maar een van hen werd wel per ongeluk aangetikt en viel er uit. Ze kon zich precies vastgrijpen aan een andere wagon maar ze ging met haar enkel tegen een deel van de trein en brak haar enkel. Ze liet zich toen vallen en heeft ze haar ogen pas weer open gedaan toen ze voelde dat ze werd opgetild, dat waren haar vrienden. Het was helemaal donker en ze zagen een huisje in de verte. Maar het was de vraag of die mensen hen gingen helpen of verraden. We hebben een foto gemaakt met alle scholen samen die je hieronder ziet.

De terugreis was heel gezellig met andere scholen en muziek. De kinderen die volgend jaar in groep zeven acht zitten gun ik het echt dat ze dit ook mogen mee maken want het is heel leerzaam, leuk en gezellig met alle kinderen van alle scholen samen.

Maudi Kamphuis
Leerling groep 8
Basisschool Willibrord Noord Deurningen