Algemeen

Mevrouw Gosselt-Kemerink honderd jaar

WEERSELO -  An Kemerink vierde op maandag 20 december jl. haar honderdste verjaardag. In het bijzijn van haar familie werd haar afgelopen maandag een bankje aangeboden door burgemeester John Joosten namens de gemeente Dinkelland.

Maandagmiddag 20 december heeft burgemeester John Joosten een bezoek gebracht aan mevrouw Gosselt-Kemerink bij zorgcentrum Sint Jozef. Hij feliciteerde haar met haar honderdste verjaardag en bood haar namens de gemeente Dinkelland een mooie bos bloemen aan. Eerst werd er gezellig een kop koffie gedronken bij haar op de kamer en toen gezamenlijk naar de Darfeldsweg waar haar een bankje werd aangeboden.

An Kemerink (bijnaam Walkotte) is geboren op 20 december 1921 aan de Bornsestraat in Saasveld. Ze komt uit een gezin van elf kinderen, zeven meisjes en vier jongens. “Ik ben de laatste die nog over is. Mijn laatste zus is overleden op 20 september 2021. Als zij nog had geleefd zou ze in november honderd en één jaar zijn geworden”. An is in 1948 getrouwd met Jan Gosselt. An: “We hebben elkaar leren kennen bij Kemperink in Tubbergen waar we zondags altijd gingen dansen. Jan was tien jaar ouder dan ik, maar het was liefde op het eerste gezicht. Wij gingen altijd op de fiets naar Tubbergen, want vroeger waren er geen auto’s. Toen wij trouwden in 1948 hadden we een tent geplaatst bij het huis van Jan zijn ouders aan de Darfeldsweg in Saasveld want het werd een hele grote bruiloft. Samen hebben we zeven kinderen, drie jongens en vier meisjes. We hebben jaren aan de Darfeldsweg gewoond. Toen Jan is overleden heb ik nog jaren gekookt en de was gedaan voor onze zoon. Een van de zoons  heeft een nieuw huis bij de boerderij gebouwd en daar heb ik tot 2011 gewoond. Een andere zoon heeft de boerderij voortgezet. Vroeger heb ik altijd gezegd als het nieuwe bejaardenhuis klaar is wil ik er naar toe. In 2011 was het zover en ben ik verhuisd naar Sint Jozef. Het heeft wel even geduurd om hier te wennen omdat je een boerderij gewend was en nu veel kleiner woont maar het bevalt goed. Mijn werkzaamheden vroeger, varkens voeren. Voor mijn trouwen heb ik bij mijn zus op de boerderij gewerkt. Ik deed er van alles o.a. melken, bussen aan de buitenkant schuren met zand. Met tachtig jaar ben ik naar Lourdes geweest met het vliegtuig en heb ik voor de eerste keer gevlogen samen met mijn drie zussen.

 Toen ik vijfentachtig jaar was heb ik een ballon vlucht gemaakt samen met mijn twee zoons en twee klein zoons. Deze had ik van mijn kleinkinderen gekregen voor mijn verjaardag. We zijn toen opgestegen aan de Darfeldsweg bij ons huis. Dat was zo mooi. Je ziet zoveel mooie dingen boven in de lucht en je kunt zover weg kijken. Prachtig.

An houdt heel veel van sport. Kijkt heel graag naar voetbalwedstrijden, tennis en golfen. Eigenlijk vindt ze alle sport mooi. Soms kijkt ze de voetbalwedstrijd voor de tweede keer. “Vijf jaar geleden heb ik mijn heup gebroken en daarna ben ik gestopt met fietsen op advies van de kinderen. Nu ga ik geregeld een ritje maken op de duo fiets en loop ik iedere dag over het balkon om in beweging te blijven”, vertelt An. Maandag ’s middags is de vaste kaart middag en heeft ze een kaartclubje in Sint Jozef. Tot voor kort hebben er twee oude buurvrouwen met haar gekaart.

Wat moet je doen om 100 jaar te worden? “Heel veel fietsen. De laatste jaren wel op een elektrische fiets”, zegt ze lachend.

Afgelopen maandag heeft ze in het bijzijn van haar familie een bankje aangeboden gekregen door burgemeester John Joosten namens de gemeente Dinkelland. Het bankje staat aan de Darfeldsweg schuin tegenover de boerderij waar ze gewoond heeft. “Oh, wat mooi”, zegt An. “Wat kun je hier mooi over de weilanden kijken. Alle herinneringen komen weer boven. Ik heb hier een hele mooie tijd gehad”.

Een mooie dag. Ondanks corona heeft ze gelukkig toch kunnen genieten van deze speciale dag.

                                              

Ine Flinkers