Algemeen

’n Lesten Stuuver trakteert: ruim 900 woningen krijgen een vlag

Alle woningen in Rossum, Volthe en Lemselo krijgen gratis een feestelijke vlag van carnavalsvereniging ’n Lesten Stuuver. Reden is dat de vereniging in 2020 55 jaar bestaat. 

Hofontwerper Peter Damink heeft de vlag ontworpen. Er is gekozen voor een ‘neutrale’ vlag, zodat deze niet alleen met carnaval in het dorp en buitengebied wordt opgehangen, maar ook bij andere feestelijkheden, zoals Koningsdag en kermisweekend. De kleuren rood, wit en blauw symboliseren niet enkel de Nederlandse vlag, maar het zijn ook de kleuren van ’n Lesten Stuuver en komen voor bij diverse andere organisaties en verenigingen in het dorp. Kortom, Rossum, Volthe en Lemselo hebben een eigen vlag.

Coöperatiefonds Rabobank Twente Oost

Het is een traditie van ’n Lesten Stuuver om het dorp een cadeau te geven in een jubileumjaar. Elf jaar geleden ging het om een monument op het kerkhof. Nu dus ruim 900 vlaggen. Dit is mede mogelijk gemaakt door een donatie uit het Coöperatiefonds Rabobank Twente Oost.

Verspreiding van de vlaggen is een hele klus

De vlaggen worden op 1 dag uitgedeeld en wel op zaterdag 18 januari door leden van de carnavalsvereniging. Ook worden per straat mensen benaderd die mee willen helpen met het monteren van de vlaggenhouder. De bedoeling is om dit jaar voor 1 keer de vlag te laten hangen tot en met het carnavalsweekend in februari. Na het carnavalsseizoen komt er een heus ‘vlaggenprotocol’ waarin wordt afgesproken wanneer het dorp gezamenlijk de vlaggen ophangt, zodat het dorp er ook gezellig uitziet tijdens bijvoorbeeld Koningsdag en het kermisweekend.

Bestel jubileumboek met ruim 250 pagina’s foto’s en tekst

In het kader van het jubileum is op de achtergrond een werkgroep ruim een jaar bezig geweest om een bijzonder boek samen te stellen over het carnaval in ’t Görtnkeurndoarp, zoals Rossum, Volthe en Lemselo in carnavalstijd heten. Dit jubileumboek telt meer dan 250 pagina’s. In het boek staat (historische) informatie over het carnaval, maar vooral zeer veel foto’s uit de oude doos. Hoe zag de eerste carnavalsoptocht eruit? Wat gebeurde er toch bij de oude melkfabriek? Hoe zagen de muzikanten eruit van de St. Henricus fanfare? Het jubileumboek is een verzameling van honderden foto’s over Rossum, Volthe en Lemselo en de rol van carnaval in de gemeenschap.

Voorinschrijving

Wie het boek wil kopen moet zich inschrijven, zodat de vereniging weet hoeveel boeken besteld moeten worden. De kosten per boek zullen grofweg rond de € 20,- tot maximaal € 25,- liggen. Hoe meer mensen het boekwerk bestellen des de goedkoper het wordt. Inschrijven kan op twee manieren: 1. Ga naar de website van cv ’n Lesten Stuuver: www.n-lesten-stuuver.nl/jubileumboek en vul het formulier in (naam, adres en telefoonnummer zijn verplicht. 2. Inschrijven kan ook door een formulier te deponeren in de brievenbus links naast de geldautomaat bij Kulturhus de CoCeR in Rossum. Op dat formulier moeten de volgende gegevens staan: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en aantal exemplaren. De inschrijvingen moeten voor 10 januari binnen zijn.

Overhandiging

Het eerste exemplaar van het jubileumboek wordt overhandigd tijdens de receptie van ’n Lesten Stuuver op zaterdagmiddag 8 februari bij partycentrum Hutten. Nadien kunnen de boeken tegen betaling opgehaald worden.