Algemeen

Nieuwe regels houden vliegende schapen toch aan de grond

DENEKAMP - De organisatie van het internationaal Vliegerfeest Dinkelland, gehouden bij Schaapskooi Stroothuizen in Denekamp, had eind juni toch weer hoop gekregen dat het vliegerfeest doorgang kon vinden. Eind juni na de persconferentie kwam er een kleine glimlach op de gezichten van de organisatie. Evenementen konden vanaf 1 juli onder strikte COVID-19 regels doorgaan. Meteen kwamen er al vragen van de deelnemers en standhouders: “Wat gaan jullie doen?”. Zij wisten het nog niet, wat zijn die strikte regels?

Aan de Twentse VliegerVrienden en collega’s zou het niet liggen. Zij staan te springen om hun vliegers te tonen aan het vele publiek. Maar dit moet wel veilig gebeuren. Afgelopen week kwam er meer duidelijkheid, gegeven door de gemeente Dinkelland. De glimlach op de gezichten was snel verdwenen.
 
De kracht van het evenement is dat de bezoekers vrij rond het vliegerveld kunnen lopen. Op die manier zijn vele creaties in de lucht maar, net zo belangrijk, ook die voor de caravans zijn uitgestald te zien. Dit is ook een heel belangrijk item als er geen wind is om de vliegers het luchtruim te laten kiezen.
 
Maar een van de regels verplicht dat de bezoeker een eigen, van te voren gereserveerde plek/stoel aangewezen moet krijgen om van daar uit alles gade te slaan. Natuurlijk met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Dit alles doet een behoorlijke afbraak aan het kleurig gebeuren en ziet de organisatie niet zitten.
 
Zo zijn er nog andere regels en veranderingen om verspreiding van het virus te voorkomen. De organisatie geeft aan hier niet garant voor te kunnen staan en dan blijft er maar een ding over. Na goed overleg met de uitbater van Schaapskooi Stroothuizen is dan ook besloten om het gratis familie-evenement door te schuiven naar 25 en 26 september 2021.