Algemeen

Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne Weerselo

WEERSELO -  Brandweer Twente is in 2021 gestart met het vervangen van haar tankautospuiten. De tankautospuit, het basisvoertuig en afgekort TS, wordt gebruikt bij inzetten voor brand, technische hulpverlening, waterongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen. Dinsdag 21 november heeft de kazerne in Weerselo haar nieuwe auto officieel in ontvangst genomen.

Compleet nieuwe vloot

De nieuwe voertuigen vervangen de huidige TS’en, die na jaren dienst- en inzeturen aan vervanging toe zijn. Sinds 2021 is een deel van de Twentse vloot al vervangen. Vanaf november dit jaar vervangen ze op nog zestien kazernes de tankautospuit. Als de laatste in 2024 in ontvangst is genomen, zijn alle negenentwintig Twentse kazernes voorzien van het nieuwe type voertuig. 

Welkom in Weerselo

Op dinsdagavond 21 november heeft de korpsleiding om 21.30 uur de nieuwe TS officieel overgedragen aan de korpsleden van de kazerne Weerselo aan de Legtenbergerstraat 3. De brandweerkazerne in Weerselo is een kazerne van waaruit hun brandweervrijwilligers uitrukken, telt vierentwintig vrijwilligers en heeft jaarlijks zo’n vijfennegentig uitrukken. Het personeel van Weerselo is erg enthousiast over de nieuwe auto: “We zijn blij met de ruime, logische en uniforme inrichting van de auto. Hij is voorzien van alle technieken en ziet er stoer en professioneel uit. Volgens onze chauffeurs rijdt het voertuig ook nog eens erg goed. Hij gaat als de brandweer,” vertelt kazernecoördinator Remco Wiggers - Demmer.

Uniek voertuig

De nieuwe tankautospuiten zijn speciaal voor Brandweer Twente ontworpen en uitgerust met de modernste apparatuur en innovatieve snufjes. Het voertuig is zo efficiënt mogelijk ingericht. De uitlaat is bijvoorbeeld erg compact waardoor geen opbergruimte verloren gaat. Daarnaast is de ruime manschappencabine kenmerkend, hier is plek voor in totaal zeven personen. De bepakking en de materialen, die bij het begin van een inzet nodig zijn, hebben een plek gekregen in de manschappencabine. Zo kunnen de brandweermensen de inzet zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Niet alleen het voertuig, maar ook de bepakking is nieuw. Een groot deel van deze materialen is geleverd door Twentse ondernemers.

Technische specificaties

Chassis: Iveco Eurocargo Fire Fighting 160E32 4×2 (Euro 6);

Opbouw: Hilton/Magirus TLF2000;

Motor: 6-cilinder diesel, 235 kW (320 PK);

Aandrijving: automatische versnellingsbak (Allisson);

Wielbasis: 4.185 mm.

Een mooie aanwinst voor de kazerne van Weerselo.

Ine Flinkers