Algemeen

Presentatie tweede boek van Hennie Engelbertink: ‘Marke Volthe’

ROSSUM - In 2020 werd een boek over de Marke Rossum uitgebracht. Het eerste boek wat Hennie Engelbertink samenstelde uit zestig jaar verzamelde gegevens over deze Marke. Daarna is Hennie aan de slag gegaan om de eveneens sinds lange tijd verzamelde historische gegevens over de Marke Volthe te bundelen. In oktober lag dit boek bij de drukker en zaterdag 11 december stonden de dozen klaar bij Havezathe het Everloo in Volthe.

Bert Wolbert, de voorzitter van de vereniging Heemkunde Oalde gemeente Weersel, heette iedereen welkom. Hij prees de doortastendheid van Hennie om wederom te komen met een mooi boek over een Marke. De Heemkunde heeft medewerking verleend aan dit boek omdat ze het belangrijk vindt dat dergelijke informatie bewaard blijft en toegankelijk is voor belangstellenden. Vooral voor familie- en boerderijenonderzoek is het een mooi naslagwerk. Bert benadrukt dat het boek Marke Volthe niet is uitgegeven door de Heemkunde maar door de auteur Hennie Engelbertink met medewerking van Gerrit Oonk en Gerard oude Hengel. Gerrit Oonk nam het artikel over de bijnaam van de inwoners van Volthe voor zijn rekening: “Ölliebeur” dat Oliebaarden betekend, afgeleid van olie wat werd gewonnen uit vlaszaad. Hij zorgde ook voor de opmaak en correctie van het boek.

Gerard oude Hengel, geboren nabij de Hunenborg, op het erf “de Seas” stelde de verhalen rondom en over de Hunenborg samen.

Samen met de verzamelde historie van vóór 1400 tot 2015 een zeer waardevol boek.

Hennie richtte zijn woord tot Harry oude Weernink uit Ootmarsum die als sponsor samen met zijn kleinzoon was gekomen. De voorouders van Harry komen van het Olde Weernink in Volthe. Harry gaf aan dat hij dit stukje geschiedenis graag aan zijn kleinzoon wil doorgeven.

Het eerstgenoemde erf in de geschiedenis over Volthe is het erf Weernman aan de Ensmanweg 4. Mevrouw Annie Weernink-Ribbert mocht samen met haar zoon Walter en schoondochter Marianne een boek in ontvangst nemen nadat Hennie enige historische belangrijke gebeurtenissen over dit erf had verteld.

Na een afsluitend woordje liet Hennie doorschemeren dat er in 2023 een boek komt over de Marke Lemselo. Niet te verwarren met het Markeboek Lemselo wat is uitgebracht door de Heemkunde en een transcriptie en hertaling is van het originele Markeboek.

Hierna konden eenieder de bestelde boeken ophalen nadat vooraf de QR-code was gecheckt conform de huidige regelgeving.  Een enkeling die het vergeten was kon buiten het boek in ontvangst nemen.

Degene die het boek nog niet heeft opgehaald kan contact opnemen met Hennie Engelbertink via  hjaengelbertink@gmail.com

 

Ine Flinkers