Algemeen

Promotie Bürgerbus Nordhorn-Denekamp bij Plattenkiste op NDR 1 Niedersachsen

Tijdens opnames voor het radioprogramma Plattenkiste op NDR 1 Niedersachsen op 11 april spraken Roel van der Wijk, Rolf Schlüter en Henk de Ruider met presentatrice Martina Gilica over het grensoverschrijdende werk van de Bürgerbus Nordhorn-Denekamp.

Rolf Schlüter is vijf jaar geleden begonnen met de Bürgerbus. Rolf wilde zich als gepensioneerde nuttig maken als vrijwilliger. Hij houdt van Nederland en de Nederlanders, zegt hij. Al 15 jaar was er geen busverbinding meer mogelijk tussen Nordhorn en Denekamp. Roel van der Wijk uit Nederland woont al een aantal jaren in Nordhorn. In een krant werden Nederlandse chauffeurs gevraagd, maar velen hadden problemen met de Duitse taal en dat heeft Roel niet, en daarom antwoordde hij. Henk de Ruider winkelde een keer per maand in Nordhorn. Hij hoorde een gesprek dat men op zoek was naar vrijwilligers op de bus. De verdeling tussen Nederlandse en Duitse chauffeurs is ongeveer fiftyfifty.
 
Dagelijks worden acht ritten aangeboden: vier keer 's ochtends van 9.00 tot 13.00 uur en vier keer in de middag van 14.00 tot 18.00 uur. 
 
De vaste klanten kennen de buschauffeurs goed. "Soms wordt je begroet met je voornaam", glimlacht Rolf Schlüter. Roel van der Wijk haalt soms zelfs de munten voor het kaartje uit de portemonnees van zijn passagiers, die hem geheel vertrouwen. Er kunnen maximaal acht passagiers en twee fietsen mee.
 
Op dit moment hebben ook twee vrouwelijke chauffers zich aangemeld als bestuurder, maar ze moeten de tests nog afleggen. Men heeft voldoende vrijwilligers, maar men wil graag een wachtlijst opstellen om altijd voldoende personeel te hebben zodat de bus kan blijven rijden. 
 
Op de foto: Roel van der Wijk, Rolf Schlüter, Martina Gilica en Henk de Ruide tijdens de uitzending.