Algemeen

St. Nicolaaskerk nu in bezit van negentien raadszetels ...

DENEKAMP - Geformuleerd, zoals hier in de kop boven dit artikel, zou je kunnen zeggen: goh, dan heeft de St.Nicolaaskerk dus nu een enorme meerderheid in de gemeenteraad: 19 van de 21 zetels. De zaterdag in deze Denekampse kerk aanwezige vrijwilligers en enkele parochiebestuurders konden de gein van deze uitleg wel inzien: “Joa, dat mo’j schriev’n...!’ De realiteit is uiteraard totaal anders. De kerkvrijwilligers waren vrijdag jl. (4 oktober) aanwezig om de inmiddels veelbesproken negentien stoelen uit de raadszaal van het toenmalige gemeentehuis, nu Food-&Drinkclub De Wethouder, in ontvangst te nemen. 

De negentien raadszetels plus de burgemeesterszetel werden namelijk aan de St. Nicolaaskerk overgedragen door het bestuur van de Stichting Behoud Erfgoed Denekamp (SBED). Karin Mulders, voorzitter van deze Stichting, in het kort nog even over de gang van zaken: “De raadszetels uit het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Denekamp hebben een warm en welkom onderkomen gekregen in de H. Nicolaaskerk in Denekamp. Nadat in 2017 deze stoelen op de rol stonden om uit het dorp te verdwijnen en ergens in het land op een veiling te worden aangeboden werden ze via een crowdfunding actie behouden voor Denekamp.” 
 
Stichting Behoud Erfgoed Denekamp
De initiatiefnemers die dat klaarspeelden richtten daartoe een stichting op (de hiervoor reeds genoemde Stichting Behoud Erfgoed Denekamp) met naast Karin Mulders als leden Kees Barendsen en Arnold Tukkers. Het lukte hen de raadsstoelen voor Denekamp te behouden en ze nu dus ook een ‘warm en welkom onderkomen’ te hebben kunnen geven door ze te overhandigen aan het bestuur van de St. Nicolaasparochie. De negentien zetels plus de burgemeestersstoel hebben meteen een passende plaats gekregen in de kerk (zie foto stichting). Karin Mulders vervolgt enthousiast: “Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met deze oplossing voor deze cultuurhistorisch relevante raadszetels, waar zoveel belangrijke beslissingen op zijn genomen voor Denekamp. Deze set stoelen blijft nu onderdeel van de bevolking en ze staan prachtig in de kerk, nog mooier dan we hadden gedacht!” Ze spreekt gelijktijdig haar dank uit richting manager Edwin ter Haar van De Wethouder die bereid was de stoelen twee jaar te bewaren. Ook benadrukte ze blij te zijn met al de mensen die een donatie deden voor het behoud van de raadszetels voor Denekamp. Met hen volgt nog een nader contact in het komende jaar.
 
Tekst/foto: PBJ