Algemeen

Stichting Oost Europa Dinkelland

DINKELLAND - De Stichting Oost Europa Dinkelland is op zaterdagochtend 24 februari, exact twee jaar na begin van de oorlog, weer gestart met het inzamelen van goederen voor Oekraïne. Het was wel even spannend, omdat het een herstart was na een periode van drie maanden en bovendien was de start op een andere, nieuwe locatie.

Het was echter een groot succes! Enthousiast werden er weer goederen ingebracht. Voor de groep vrijwilligers was het even wennen, omdat het verwerken van de goederen en de manier van verpakken een stuk gespecificeerder moet vanwege de nieuwe regels die gelden voor dit soort transporten naar Oekraïne. Men was echter snel gewend aan de nieuwe codering en alle aangeleverde goederen zijn weer keurig verpakt voor het volgende transport. Bovendien is de inzameling gestart op de nieuwe locatie aan de Ambachtstraat nummer 1 (zijstraat Hanzeweg) in Denekamp. De nieuwe locatie werd echter (soms met enige moeite...) door de vele goede gevers, die overigens lang niet altijd uit Denekamp zelf komen, prima gevonden. Niet alleen uit Denekamp, maar ook uit De Lutte, Oldenzaal, Zenderen en Saasveld werden goederen gebracht. De organisatie is heel blij met de nieuwe plek. De locatie geeft de stichting meer ruimte, de opstelling van de containers en vrachtwagen is een stuk handiger en er is meer ruimte om goederen te lossen. Vanaf nu is er weer elke zaterdagochtend mogelijkheid tot inbreng van hulpgoederen op de inzamellocatie. Op de website van de stichting https://oosteuropa-dinkelland.nl kun je precies zien welke goederen men kan gebruiken. Doneren aan de Stichting Oost Europa Dinkelland, als bijdrage in de hoge transportkosten, kan ook via bankrekening NL18 RABO 0190 7728 32. Heeft u vragen bel: +31 654 335 049 Presentatie documentaire ‘Transport uit Twente’ en fototentoonstelling over Oekraïne Enige tijd geleden zijn twee reporters van 1Twente met een transport van de Stichting Oost Europa Dinkelland meegereisd naar Oekraïne om te zien hoe de goederen daar verder worden verdeeld. Zij wilden zich een beeld vormen van de situatie ter plekke. Hierover is via een blog op de website van 1Twente al voor een klein deel verslag gedaan. De reporters, Ernst Bergboer (verslaggever) en Jessy Soepenberg (cameravrouw) , hebben van dit zeer indrukwekkende bezoek van tien dagen een vierdelige documentaire gemaakt. In deze documentaire krijg je een realistisch beeld van de situatie in Oekraïne en hoe slecht het de mensen daar gaat. Temeer zie je de grote behoefte aan de meest elementaire zaken zoals huisraad, kleding, bedden, etc. Zaterdagmiddag waren de vrijwilligers van de Stichting Oost Europa Dinkelland uitgenodigd voor de première van de documentaire in het Muziekcentrum in Enschede. Er waren ongeveer 200 genodigden in een volle zaal aanwezig. Na een levendige mondelinge presentatie, waarbij ook enkele genodigden hun woordje konden doen, werd het eerste deel van de serie Transport uit Twente samen bekeken. Hierna ging het gezelschap naar de centrale bibliotheek van Enschede waar beide reporters de komende vier weken een fototentoonstelling met de meest indrukwekkende foto’s van hun bezoek laten zien aan het publiek. Hier hangt tevens een schilderij van president Zelensky van Oekraïne, geschilderd door Viktoriia Kartashova.

Op de foto’s een impressie van de eerste inzameling van 2024 op de nieuwe locatie en natuurlijk van de de presentatie van de documentaire en foto-tentoonstelling.