Algemeen

Streektaalschrijver Tony Jochem uit Weerselo heeft vierde Twentstalig boekje uitgebracht met als titel ’Plat proatn’

WEERSELO - Tony Jochem uit Weerselo heeft weer een Twentstalig boekje op de markt. Het boekje bevat een verzameling van driehonderd korte, veelal humoristische verhaaltjes en uitdrukkingen uit het dagelijkse leven.

Een lang verhaal in het Twents is voor de Tukker moeilijke te lezen. Men raakt onder het lezen de draad kwijt, omdat men telkens in het geheugen moet zoeken wat verschillende woorden betekenen.

Hoelang schrijf je boeken?

“Ik ben in 2006 begonnen met een vogelboek. Dit is Nederlands- en Engelstalig. Schrijven is mijn hobby.”

Wat is het mooie aan schrijven?

“Mijn gedachten weergeven zoals ze bij mij binnenkomen. De vogelboeken die ik heb geschreven daar was zoveel informatie wat niet vastgelegd was over het kweken en houden. Alle informatie over het kweken en houden van vogels heb ik op papier gezet zodat het voor de hobby wordt vastgelegd. In totaal heb ik nu dertien boeken geschreven.”

Je hebt nu je vierde boekje in het Twents geschreven. Waarom schrijf je in het Twents?

“Je merkt dat in veel gezinnen het gesprek in het Twents verdwijnt. Daarvoor in de plaats hoor je nu Twents met een Nederlands accent. Merkwaardig dat veel zinnen wel de Germaanse grammatica volgen; deze worden in het Nederlands overgezet. Het is toch jammer dat je moerstaal in de vergetelheid raakt. Omdat elk gehucht, dorps en stad zijn eigen spraak heeft, is het niet te doen een eensluidende Twentse taal te introduceren. Of je moet deze taal, net als het Fries, ook op scholen onderrichten. Laat iedereen mooi zijn eigen accent spreken.”

Een mooi voorbeeld van enkele dialecten geeft de vertaling van de zin ’De boer omheint de weide met nieuw prikkeldraad’. Dat wordt bijvoorbeeld:
De boer döt niej peuntdroasd an de gleentpöal
De boer döt nei prikkeldroad an de wearepöal
De boer döt ni-jd takkedroad an de glintpöal
De boer döt ni’j stekkeldroad an de droadpöal
De boer döt neid haakdroad an de rikkepöale
En zo zijn er nog wel een paar te noemen. Het is toch mooi dat je aan de sproak de omgeving kunt herkennen waar iemand vandaan komt?

Het nieuwe boekje van Tony Jochem heet ’Plat proatn’. Humor, zin en onzin in de Twentse sproak. Het boekje ligt vanaf deze week in de meeste boekwinkels ,waaronder boekhandel Brummelhuis in Ootmarsum en Denekamp en de Plus supermarkt in Weerselo. De prijs is €16,99.

Ine Flinkers