Algemeen

’t Onderschoer blikt terug op de jaren zestig

DENEKAMP - Het waren roemruchte tijden in Denekamp; de opkomst van het gemeenschapswerk in de jaren zestig. Het ging gepaard met tegenwerking en een sceptische Denekamper bevolking. Want wat moest dat jonge volk met een eigen onderkomen. Zij zouden zich alle vrijheden toe eigenen en er was dan geen enkele controle meer. Gekker moest het niet worden.

Toch hebben diezelfde jongeren doorgezet met hun eigen onderkomen. Het was Berthie Schutte die met Henk Willemsen en Gerard Tijhuis aan de wieg stonden van het gemeenschapswerk. Daarvoor was er de KAJ (Katholieke Arbeiders Jeugd). En de naam zegt het al, deze was vooral gericht op het katholieke deel van de Denekamper bevolking. Maar een nieuwe zgn. hobbyclub bracht daar jaren zeventig verandering in. Het schuurtje achter Concordia werd het trefpunt voor o.a. de Top of Flop-avond. Fred Veldman, de Denekampse Herman Stok, was daar de plaatjesdraaier samen met René Aveskamp. Deze Fred Veldman heeft samen met Berthie Schutten nog eens in zijn geheugen gegraven en herinneringen op papier gezet. Er komen dan weer namen boven drijven als Gerard Theunissen, Chris Dijkhuis en Wim Horsthuis. Een protestkrant kwam er ook vanuit de DUP (Denekamper Underground Press). Er werd openlijk ten strijde getrokken tegen de regionale media, politiek en de kerk. Zozeer zelfs dat er stemmen opgingen bij de gemeente om de subsidie maar in te trekken die dit ‘langharig tuig’ jaarlijks kreeg overgemaakt om het jeugdwerk van de grond te krijgen. In het zomernummer van ’t Onderschoer staat een mooi verhaal dat een juist beeld geeft van de opkomst van het jeugdwerk in Denekamp. 

Bomkraters in het Beuninger Achterveld 

Het zijn de overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog: de bomkraters in het Beuninger Achterveld. Op de hoek van de Holtweg/Strengenveldweg midden in het natuurgebied zijn in de oorlog een aantal bommen terecht gekomen. Waarschijnlijk gedropt door een aangeschoten vliegtuig.  Naar alle waarschijnlijkheid zijn, gezien de kraters, de bommen ontploft. Maar helemaal zeker is dat niet. Vandaar dat Staatsbosbeheer op korte termijn gaat kijken of er nog meer zgn. blindgangers in het natuurgebied liggen. Deze zullen dan opgeruimd moeten worden. Redactielid Meinte Hoekstra verteld wat er zoal is waargenomen en wat de achterliggende gedachte is van Staatsbosbeheer om dat gebied bomvrij te maken.

Illegale jeneverstokerij in Lattrop

Lang geleden, maar bij veel Lattroppers nog steeds niet uit de gedachten verdwenen. In 1937 werd in het Lattropperveld een illegale jeneverstokerij opgerold. Aannemelijk was dat het illegaal stoken van jenever de daders boven het hoofd groeide. De douane had er lucht van gekregen en zocht met man en macht naar de plek op de heidevelden in de buurt van de Bergvennen. En, hoewel het natuurlijk zo illegaal was dan maar kon, schijnt het dat heel Lattrop er van mee profiteerden. In ’t Onderschoer het verhaal van deze misdaad die de landelijke pers uitgebreid haalde.