Algemeen

Ton Schellings: Hulp voor Oekraïne

ROSSUM - In mei 2022 is Ton Schellings naar Oekraïne geweest met een bus vol goederen zoals voor veertig personen stapelbedden. Van extra giften heeft hij destijds veel boodschappen kunnen kopen. Op de terugreis heeft hij vierenvijftig personen, een hondje, een poesje en een hamster mee kunnen nemen. Op 27 november vertrek Ton samen met de chauffeurs Vincent Haarman en Hennie Olde Daalhuis, wederom naar Oekraïne met zijn bus ’De Avonturier’ om daar hulp te verlenen. Dit keer zal de nadruk op kachels liggen. Daarvoor zamelt hij geld in.

In gesprek met Ton Schellings:

“Via Taxi Nijhuis ben ik in contact gekomen met mensen die al Poolse mensen hadden opgehaald aan de grens van Polen. Ik had wel een band met Oekraïne. Het huidige plan is al van enkele weken geleden. Sindsdien is er al verslechtering van de situatie. Je moet wel de echte gevaarlijke punten uit de weg gaan. Het is nu gericht op infrastructuur. De eerste keer dat we in Oekraïne waren zijn we naar Kiev geweest maar overnacht buiten Kiev. Deze reis organiseren we met z’n vieren. David van Kaam, Sander de Kramer, hij heeft al heel veel goede dingen gedaan. In de afgelopen jaren heeft hij de “Four Freedom Award” uitgereikt gekregen. Ik spreek hem heel veel. Archill is een Oekraïense pastor. Hij heeft een hele tijd in Almelo gewoond en nu is hij terug in Kiev. Hij weet alles van de hoed en de rand. Een van zijn pleegkinderen speelt een belangrijke rol. Het is een heel direct contact. Met ons vieren hebben we het op dit moment in de vingers met hele korte lijntjes en heel directe hulp. Gelijk iets afleveren op de plek waar dat nodig is.”

Met hoeveel personen gaan jullie hier naartoe?

“Deze keer gaan we met vier of vijf personen die kant op. Voor zover ik weet gaan er circa dertig personen mee terug naar Nederland. Dit zijn dagkoersen voor hetzelfde geld gaan ze niet mee of het wordt een volle bus. Het kan ieder moment veranderen. De pastoor bepaalt wie er mee mag.” 

Jullie hebben al eens een bus vol goederen daar naar toe gebracht. Konden jullie toen wel in het land zelf komen?

“Ja dat ging heel goed. Dat ging eigenlijk heel snel. Wij hadden Archill, de pastor bij ons en je brengt goederen en voedselpakketten die de mensen nodig hebben. Hij spreekt de taal en zodoende konden we het land in. Het land uit ging wel moeilijker. Er stonden hele lange rijen voor de grens. De documenten van de Oekraïeners waren niet voor elkaar. Het hondje, poesje en hamster moesten naar de dierenarts. Dat duurde ongeveer anderhalf uur. Als je met een bus met mensen aan de grens komt moet je rekening houden dat het drie en een half uur duurt voor dat je de grens over bent. Vierenvijftig mensen zijn toen meegegaan naar Nederland met een hondje poesje en een hamster. Moeders met kinderen, er zat zelfs een hele jonge moeder bij en het oudste kindje was nog geen zeven jaar, een peuter van drie en een halve maand en een babytje  van anderhalve maand. Als de moeder even de bus moest verlaten dan moest de oudste zus op dat babytje passen ze moest daar echt even serieus voor zorgen.”

Dit keer brengen jullie er kachels naartoe daar zal nu wel veel behoefte voor zijn. Waar gaan die kachels naar toe?

“De kachels worden via het lokale rode kruis verdeeld. Voordeel van het netwerk daar is dat we veel contacten hebben omdat de pastor Archill bij ons is gaat het allemaal iets gemakkelijker. Hij spreekt de taal en weet waar we moeten zijn. Het voedsel van de vorige keer is als noodrandsoen uitgedeeld. Je ziet heel vaak acties die heel naïef beginnen. Je moet wel contacten hebben die daar vandaan komen en die dat hele netwerk heeft.”

Wat voor soort kachels brengen jullie er naar toe?

“Nu voornamelijk gaskachels. Via pastor Archill is die gaskachel een hele mooie vorm van verwarmen. Elektrisch is niet zo handig. Vorige week is David van Kaam (de man van de erwtensoep) er geweest en daar was de gaskachel is de beste kachel.”

Hoe is de distributie daar geregeld. Wie bepaalt wie een kachel krijgt?

“Dat is dezelfde situatie dat ik geen selectie wil maken wie er met de bus mee gaat. Dat heeft het rode kruis gedaan. Het rode kruis kan het best inschatten wie de kachels het hardst nodig hebben. Het is een ijzersterk netwerk waar we heel goed contact mee hebben.”

Gaan jullie de bus nog aanpassen (minder stoelen)?

“Ja een beetje afhankelijk hoe het de komende weken loopt. Als er maar weinig mensen meegaan worden de stoelen er uit gehaald. Van camping De Molenhof heb ik nog veertig matrassen gekregen. Maar wij focussen ons op de kachels.”

Waar is in Oekraïne nog meer behoefte aan?

“Op dit moment, gezondheidsproducten, maandverband en voedsel, De laatste keer hebben we het in Polen gekocht. Kiev heeft nog drie Makro’s en ze functioneren nog. Met een Europese euro kun je daar nog veel meer boodschappen kopen dan in Nederland. Ik heb daar voor ongeveer vijfduizend euro gekocht.  Als het daar aanwezig is help je er de lokale economie mee. Dat was een hele geslaagde actie, boodschappen doen. Toen ik daar was kreeg ik een telefoontje van de stichting ’Noot voor Nood’ uit Oldenzaal die wilden mij ook helpen. Diezelfde stichting hebben nu hulp toegezegd voor vierduizend euro, dat is toch geweldig. We hebben contact met de fabrikant van die kachels.  Met fabrikant Gimeg hebben we een hele goede deal kunnen sluiten over de kachels. Al voor honderd euro kunnen we een gezin de winter door helpen. We krijgen de kachels als bouwpakket mee. Ik krijg er honderden mee. Fabrikant “Gimeg” steunt ons en heeft ons goed advies gegeven. We krijgen die kachels voor een hele mooie prijs, honderd euro per kachel. Bij elke tien kachels die wij kopen krijgen we er eentje cadeau”.

Hoe zit het met het oorlogsgevaar, gaan jullie nog speciale voorbereidingen (maatregelen) treffen?

“We gaan geen extra maatregelen treffen dat acht ik ook niet nodig. Omdat we nog honderden kilometers van het front af zijn. Ik rijd zelf. Ik moet zorgen dat het papierwerk, vergunningen ,vrijgeleide voor Polen in orde zijn dan hoef je geen tol te betalen”. 

Wanneer vertrekken jullie en hoelang blijven jullie weg?

“We vertrekken op 27 november rond het middaguur. We blijven vier à vijf dagen weg. Er zijn twee dagen nodig om er te komen”.

Al voor honderd euro kunnen ze een gezin de winter door helpen. Steun Ton  op ABN AMRO rekeningnummer NL19 ABNA0496368133 ten name van T. Schellings onder vermelding van kachels Oekraïne.

Ine Flinkers

Reacties

Goedenavond,

Ik heb hier een rode potkachel staan die op gas werkt

Ik kan geen geld storten vanwege mijn krappen financiële mogelijkheden, maar wil net alle liefde en plezier mijn gaskachel doneren.

Graag zou ik van uw vernemen of dit mogelijk is en hoe dit dan verder in zijn werk gaat. Ik kan de kachel niet zelf ergens naartoe brengen want mijn grootste bezet is een oude fiets.

Hopelijk krijgt deze kachel en waardevolle nieuwe bestemming.

Graag verneem ik van u een reactie op mijn bericht.

Met vriendelijke groeten,

JP van Schaijk 

Uw reactie