Algemeen

Van ‘hapjespannen’ tot afhaalmenu’s
‘Poelier Ter Brake’ na een eeuw verder als ‘Grillwinkel’

DENEKAMP - Even leek er midden vorig jaar een eind te komen aan de poeliersonderneming van Ben en Rob ter Brake in de Brinkstraat in Denekamp. Aan de klanten werd dat besluit meegedeeld en voorts was het ook zichtbaar toen het grote etalageraam van de winkel werd afgeplakt. Geen zicht meer op  de winkelvitrines met het rijke aanbod, van ‘gegrilde haantjes’ en kippepootjes tot complete maaltijden.  Bovendien kwamen er bouwactiviteiten op gang. Geen wonder dat menige niet-klant al snel concludeerde dat ‘Poelier Ter Brake’ was gestopt met haar afhaal-en cateringactiviteiten!

Ben ter Brake(66): “Ja, we wilden inderdaad stoppen. We wilden in het pand een viertal appartementen realiseren en die gaan verhuren. Daar zijn we ook aan begonnen en inmiddels zijn er drie zo’n beetje klaar voor bewoning. Maar al snel bedacht ik me dat ik, ondanks het feit dat ik ‘pensioengerechtigd’ ben niet de persoon ben die thuis alleen achter de geraniums kan gaan zitten. “

,, Ik voel me nog veel te energiek en bovendien is mijn echtgenote nog fulltime werkzaam en de drie kinderen hebben ook de leeftijd dat ze gaan studeren en mogelijk dan in de loop van de komende jaren de deur uit gaan. In  overleg met mijn broer besloot ik om in de winkelruimte annex koelcel, gepland als appartement nummer vier, toch nog catering- en afhaalactiviteiten te ontwikkelen, een ’grillwinkel’ die vier dagen per week (donderdag t/m zondag) geopend is voor het afhalen van bijvoorbeeld een hapjes-, kluifjes-, beenham- of een stamppotpan.  Zoals de naam al aangeeft allemaal geleverd in speciale ‘warmhoud-pannen’ die men naderhand weer bij ons inlevert. Voorts bieden we de Hollandse Pot en  gewone-, kinder- en grillmenu’s. Wel dient men alles een uur van te voren te bestellen.”, aldus Ben ter Brake.


*Sinds 1920 van kippenhandelaar Weustink tot poelier Ter Brake
En zo wordt dan toch de onderneming die Herman Weustink omstreeks 1920 aan de Krabbendijk als kippenhandel begon na een eeuw nog steeds gecontinueerd door de ‘nazaten’ van Weustink. Dus een ‘familiebedrijf’. Ben ter Brake: “Ja, Herman was onze opa van moeders kant. Midden jaren negentig kwam zijn zoon, onze oom Joop, bij hem in de zaak die toen al lang geen ‘kippenhandel’ meer was maar een poeliersonderneming met winkel. Rond 1965 kwam mijn vader Frans ter Brake, getrouwd met Hermans dochter Truus, daar ook werken, waarna al snel het pand werd vernieuwd. In 1980 zetten mijn vader en moeder samen de zaak voort en toen mijn vader in 1989 overleed nam mijn broer Rob, nog maar 21 jaar oud, de zaak over die hij samen met onze moeder voortzette. In 1995 verkochten ze  het pand aan de Krabbendijk aan Olde Dubbelink. Nu is daar een artsenpraktijk gevestigd. Rob en mijn moeder Truus verhuisden met de poelierszaak naar het centrum  van Denekamp, namelijk naar het pand van Wintels in de Brinkstraat, tot kort daarvoor een zaak in meer tabakswaren en kantoorartikelen.”

*Inbreng horeca-ervaring, maar nog altijd  ‘kiplekker’
Ben ter Brake kwam na een groot aantal horeca-jaren in 1998 in de zaak bij broer Rob. Zijn ervaring in met name het hotelwezen  leidde toen tot de uitbreiding van de keukenactiviteiten met onder meer de verkoop van een breder aanbod aan kant-en-klare maaltijden en ook de verzorging van catering. Ben volgde de horeca-opleiding aan de Hogere Hotelschool in Scheveningen en werkte aansluitend daarop in hotels in Frankfurt en London en zes jaar als hotelmanager in Nairobi. De tijd van kippen kopen, kippen slachten en verkopen in de winkel, veranderde in de loop van de jaren via de verkoop van het gegrilde ‘halve haantje’ tot de moderne ‘Grillwinkel’ met veel variaties op het gebied van ‘kip’, maar tevens complete maaltijden. De ‘winkel’ bestaat evenwel hoofdzakelijk uit een keuken met koelruimten door een wand afgescheiden van de kleine inloop voor afhalen en bestellen. De pensioengerechtigde leeftijd, maar het enthousiasme om nog ‘lekker door te werken’ is merkbaar bij Ben ter Brake. En dat gebeurt dan ook samen met broer Rob in de daartoe aangepaste Grillwinkel anno 2021.

Tekst/foto’s: PBJ