Algemeen

Met spectaculaire nieuwe zonnetelescopen en educatieve zonnegames

Vernieuwde Sterrenwacht officieel geopend door burgemeester John Joosten

LATTROP – Afgelopen vrijdag 17 maart was het een drukte van belang bij de Cosmos Sterrenwacht. Op een van de donkerste en mooiste plekken van Nederland, aan de Frensdorferweg 22 te Lattrop, stond na de verbouwing de officiële opening van de sterrenwacht op het programma. Vanaf 14.30 uur waren vele genodigden aanwezig. Rond 15.00 uur heette voorzitter Harm A. Meek namens de Cosmos Sterrenwacht iedereen welkom. In zijn toespraak bedankte hij iedereen die heeft bijgedragen aan de verbouwing, de aanschaf van twee geweldige zonnetelescopen en de educatieve zonnegames. Speciale dank ging ook uit naar de vrijwilligers, benadrukt werd dat er zonder hen nooit een sterrenwacht zou zijn.

Na zijn welkomstwoord gaf de voorzitter de microfoon door aan burgemeester John Joosten die de officiële openingshandeling mocht verrichten. Na het ceremonieel doorknippen van het lint konden alle aanwezigen de opening vieren en de vernieuwde sterrenwacht bezichtigen. 

Dag en nacht een belevenis in een van de grootste en meest bijzondere sterrenwachten van Nederland

In 1965 werd de Cosmos Sterrenwacht opgericht in de Denekampse buurtschap Berghum door Hennie Gosemeijer. In 1991 werd de sterrenwacht verplaatst naar de huidige locatie, een donkere plek langs de Dinkel nabij Lattrop. Juist deze groene omgeving inspireerde de tuinarchitect Bas Slatman tot het ontwerpen en inrichten van een bijzonder fraaie Sterrentuin naast de sterrenwacht. De sterrenwacht beschikt over verschillende expositieruimtes, een ruimtevaartzaal, een grote filmzaal, een prachtig planetarium en de grootste telescoop van Nederland. Het riviertje de Dinkel, dat naast de sterrenwacht stroomt, maakt dit idyllische plaatje compleet. Cosmos is één van de grootste sterrenwachten van Nederland. Een bezoek is dan ook voor jong en oud een onvergetelijke ervaring. Jaarlijks bezoeken ruim 15.000 gasten de sterrenwacht. Cosmos Sterrenwacht is één van de weinige officieel erkende Science-centra in het oosten van ons land. Het is de donkerst gelegen sterrenwacht van Nederland. Cosmos heeft een erkende plaats verworven in de Twentse onderwijswereld, de regionale toeristische markt en bij bewoners en bezoekers van de regio.

Transitie naar zonnewacht met zonnegames

Naast het fraai gerenoveerde bestaande aanbod waren er ook nieuwe producten te bewonderen. Om de bezoekers ook overdag nog meer een programma te kunnen bieden heeft de sterrenwacht namelijk een transitie naar zonnewacht ondergaan. Met behulp van de leadersubsidie zijn er twee indrukwekkende zonnetelescopen aangeschaft. Het gaat om grote, professionele zonnetelescopen op een krachtige Planewave LM350 montering waarmee de zon op een veilige manier is te bekijken. Door de 15 centimeter lenzenkijker zijn zonnevlekken op het oppervlak van de zon te zien. Dit zijn plekken op de zon die vaak vele malen groter zijn dan de aarde. Met de 13 centimeter Lunt telescoop zijn ook de spectaculaire zonnevlammen en rotuberansen te zien. Dit zijn enorme uitbarstingen op de zon. Protuberansen kunnen meer dan 75.000 km boven het oppervlak van de zon uitsteken. 

Juist deze periode vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien. Onder schitterende weersomstandigheden werd dan ook gretig gebruik van gemaakt van de op het dakterras opgestelde zonnetelescopen.

Op de benedenverdieping was het mogelijk om in de nieuwe zonnezaal de zonnegames te spelen. De zonnegames zijn educatieve en interactieve spellen ontwikkeld door studenten van de Saxion Hogeschool. De studenten waren aanwezig voor tekst en uitleg. Met de op de jeugd gerichte zonnegames kan iedereen op een leuke en leerzame manier de zon ontdekken. Naast de sterrenwacht is er met de zonnetelescopen en zonnegames overdag nu ook sprake van een zonnewacht. Iets waar Cosmos Sterrenwacht trots op kan zijn.